Νομοσχέδιο στο Ιράν που θα προνοεί νέες ποινές για γυναίκες που δεν φορούν μαντήλα σε δημόσιους χώρους έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση εντός της ηγεσίας του Ιράν καθώς ολοένα και περισσότερες γυναίκες αγνοούν τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας της χώρας.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 οι γυναίκες έπρεπε να καλύπτουν τα μαλλιά και το λαιμό τους δημοσίως, με τις παραβάτιδες να αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και δύο μηνών.
Αλλά ολοένα και περισσότερες γυναίκες αψηφούν το νόμο και εμφανίζονται χωρίς μαντίλα στους δρόμους.
Η τάση αυτή επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν σε ολόκληρη την χώρα μετά το θάνατο τον περασμένο Σεπτέμβριο της 22χρονης Ιρανής Κούρδισσας Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί με την καταγγελία ότι είχε παραβιάσει τη νομοθεσία.
Οι διαδηλώσεις συγκλόνισαν το Ιράν και είχαν ως επακόλουθο την καταστολή τους από τις αρχές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων και δεκάδων μελών των αρχών ασφαλείας, καθώς και συλλήψεις χιλιάδων ατόμων.
Οι συντηρητικοί του Ιράν, οι οποίοι κυριαρχούν στη Βουλή και την ηγεσία της χώρας, υπερασπίζονται με πάθος τον κώδικα ένδυσης και πιστεύουν ότι ενδεχόμενη χαλάρωση των κανόνων θα σημάνει μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε βαθιές αλλαγές των «κοινωνικών προτύπων».
Ωστόσο, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πολλοί Ιρανοί απαιτούν αλλαγή, η δικαστική εξουσία και η Κυβέρνηση πρότειναν τον Μάιο ένα νομοσχέδιο για «Υποστήριξη της Κουλτούρας της Χιτζάμπ και της Αγνότητας», για «προστασία της κοινωνίας» και «ενδυνάμωση της οικογενειακής ζωής».
Το κείμενο προνοεί αυξημένα πρόστιμα «για οποιοδήποτε άτομο αφαιρεί την μαντήλα του σε δημόσιους χώρους ή στο διαδίκτυο», αλλά αποσύρει την απειλή της ποινής φυλάκισης.
«Αυτό το νομοσχέδιο υποβαθμίζει την αφαίρεση της χιτζάμπ από κακούργημα σε πταίσμα, παρόμοιο με μια τροχαία παράβαση αλλά με πιο ψηλά πρόστιμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κοινωνιολόγος Αμπάς Αμπντί.
Μετά το θάνατο της Αμινί και τις επακόλουθες διαδηλώσεις, η κοινωνία «δεν αποδέχεται πλέον την φυλάκιση μιας γυναίκες επειδή δεν φοράει μαντήλα», είπε.
Στον απόηχο τον διαδηλώσεων, οι αρχές έχουν επιβάλει μια σειρά από μέτρα για εφαρμογή του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας του Ιράν, περιλαμβανομένων του κλεισίματος επιχειρήσεων το προσωπικό των οποίων δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες και την τοποθέτηση καμερών σε δημόσιους χώρους για τον εντοπισμό παραβατών.
Τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον τρεις αξιωματούχοι έχουν απολυθεί ή συλληφθεί γιατί δεν απέτρεψαν γυναίκες χωρίς μαντήλα να εισέλθουν σε ιστορικά μνημεία.