Το τεράστιο φράγμα, σοβιετικής εποχής, στη Νόβα Καχόβκα, στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της νότιας Ουκρανίας ανατινάχθηκε την Τρίτη, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η εμπόλεμη ζώνη, σύμφωνα με τις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις.
Το φράγμα, ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χλμ, χτίστηκε το 1956 στον ποταμό Δνείπερο ως μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα. Διαθέτει δεξαμενή περίπου του ίδιου όγκου με τη Μεγάλη Αλυκή στη Γιούτα και παρέχει επίσης νερό στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, και στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται επίσης υπό ρωσικό έλεγχο.
Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος, το οποίο είχε ήδη υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως «ανατίναξαν» το φράγμα στη Νόβα Καχόβκα (Χερσώνα, νότια), ενώ οι φιλορωσικές αρχές της περιοχής έκαναν λόγο «σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια» της Ουκρανίας.
❗️росіяни підірвали Каховську ГЕС.
Як повідомив Олександр Прокудін, голова Херсонської ОВА, місцевих мешканців уже почали евакуювати із потенційних районів затоплення. pic.twitter.com/7tBreBQqxJ
— Антон Геращенко (@Gerashchenko7) June 6, 2023
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το φράγμα έχει καταστραφεί τουλάχιστον εν μέρει, αν όχι ολοσχερώς, και η περιοχή πλημμυρίζει. Το TASS επικαλέστηκε πηγή του, την οποία δεν κατονόμασε, ενήμερη για τις εξελίξεις.
Το TASS αναφέρει, επικαλούμενο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ότι 80 οικισμοί ενδέχεται να πληγούν από πλημμύρες.
Η ζημιά στο φράγμα θα δημιουργήσει προβλήματα με την παροχή νερού στην Κριμαία, όπως σημειώνει το Tass, επικαλούμενο τον εγκατεστημένο από τη Μόσχα δήμαρχο της Νόβα Καχόβκα. Ωστόσο, δεν θεωρείται πως το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια –το μεγαλύτερο της Ευρώπης– διατρέχει «κρίσιμο κίνδυνο» λόγω της κατάρρευσης του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα, όπως δήλωσε φιλορώσος αξιωματούχος στην περιφέρεια αυτή της Ουκρανίας, σύμφωνα με το TASS.
— Evan Hill (@evanhill) June 6, 2023
Από την άλλη, το Κίεβο έκανε λόγο για «ανατίναξη του φράγματος από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής». Η διοίκηση νότιου τομέα των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων ανέφερε πως «η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση».
Αργότερα ανακοινώθηκαν οδηγίες για τους κατοίκους στις περιοχές της «επικίνδυνης ζώνης» (κλείστε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, πάρτε έγγραφα και βασικά είδη, φροντίστε αγαπημένα πρόσωπα και κατοικίδια, ακολουθήστε τις οδηγίες των διασωστών και των αστυνομικών), και ακολούθησε η ανακοίνωση της Αστυνομίας της Ουκρανίας που καλεί τους κατοίκους από επικίνδυνες να πλημμυρίσουν ζώνες στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου να απομακρυνθούν.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας ότι ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση.