Αν θυμόμαστε ένα υψόμετρο από το σχολείο, αυτό είναι του Έβερεστ, της υψηλότερης κορυφής του κόσμου, που φτάνει τα 8.848 μέτρα. Πλέον, θα πρέπει να προσθέσουμε σε αυτό άλλους 86 πόντους, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες από τις κυβερνήσεις της Κίνας και του Νεπάλ, το υψόμετρο διαμορφώνεται στα 8.848,86 μέτρα.
Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή έρευνα στο Έβερεστ τα τελευταία 16 χρόνια, η οποία παρακολουθήθηκε από την γεωλογική και γεωγραφική κοινότητα, ειδικά από ερευνητές που ανέλυσαν το πώς ο καταστροφικός σεισμός του 2015 επηρέασε την περιοχή.
Τελικά, όμως, το νέο υψόμετρο δεν προκύπτει από κάποια γεωλογική μεταβολή, αλλά από διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο μέτρησης. Για χρόνια, οι δυο πλευρές δεν συμφωνούσαν στο τελικό ύψος με την Κίνα να υπολογίζει το ύψος της κορυφής 4 μέτρα χαμηλότερο, αφαιρώντας το χιόνι.
Τελικά, όμως, κατέληξαν σε μια συμφωνία, αυτή που καθιερώνει και το νέο ύψος της υψηλότερης κορυφής του κόσμου. Παλιότερα είχε χρησιμοποιηθεί μια διαφορετική μέθοδος με τη χρήση θεοδόλιχου, ενός οπτικού αντικειμένου ακριβείας για τη μέτρηση γωνιών μεταξύ δύο σημείων. Παρόμοια τεχνική χρησιμοποιήθηκε και το 1954, η οποία είχε καταλήξει στο ύψος που όλοι γνωρίζαμε, ενώ το 1999 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τεχνολογία GPS για τη μέτρηση της κορυφής.
Στη συνέχεια, μια ομάδα ερευνητών του Νεπάλ χρησιμοποίησε και τις δύο μεθόδους, αλλά το πρότζεκτ «κόλλησε» σε διεθνείς πολιτικές. Έπειτα, μετά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στο Νεπάλ τον Οκτώβριο του 2019, ανακοινώθηκε ότι οι δυο χώρες θα συνεργάζονταν στην τοπογράφηση, καθυστερώντας την αποκάλυψη του νέου υψόμετρου.
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες ικανοποιούν και τις δυο πλευρές, αν και όπως ανέφερε ο επικεφαλής του πρότζεκτ Khimlal Gautam, όσο ακριβής κι αν είναι μια μέτρηση, πάντα υπάρχει το περιθώριο λάθους.