16.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 10:11

Κατευθείαν στην έρευνα για την πανδημία θα δώσει τα μηνύματά του ο Μπ. Τζόνσον – Δεν τα δίνει στην κυβέρνηση

Ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα παρακάμψει τη νυν κυβέρνηση και θα παραδώσει κατευθείαν στην επιτροπή διερεύνησης του χειρισμού της πανδημίας τα μηνύματα στο WhatsApp και τις σημειώσεις που είχε κρατήσει από εκείνη την περίοδο.

Τα έγγραφα αυτά έχουν επιδοθεί από τον κ. Τζόνσον στο Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου, που λειτουργεί στην ουσία ως γραμματεία της κυβέρνησης. Από το Γραφείο αυτό η επικεφαλής της έρευνας βαρόνη Χάλετ είχε ζητήσει το σύνολο των μηνυμάτων εκείνης της περιόδου, χωρίς διαγραμμένα αποσπάσματα, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση απέρριψε την αξίωση της βαρόνης και γνωστοποίησε ότι θα αμφισβητήσει νομικά την ορθότητα του αιτήματός της, κάνοντας λόγο για κίνδυνο υπονόμευσης της ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των μελών της κυβέρνησης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τζόνσον ότι θέλει να συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα, ωστόσο, πληροφορίες για την υπόθεση που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη νύχτα της Πέμπτης από το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου αποκαλύπτουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός δεν έχει παραδώσει το σύνολο των μηνυμάτων εκείνης της κρίσιμης περιόδου.

Για την ακρίβεια, τα μηνύματα που έχει παραδώσει στο αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα χρονολογούνται από τον Απρίλιο του 2021 και μετά, δεν καλύπτουν δηλαδή τα lockdown.

Εκείνο το μήνα ο Μπόρις Τζόνσον άλλαξε αριθμό κινητού τηλεφώνου για λόγους ασφαλείας, όταν ο προηγούμενος αποκαλύφθηκε στο διαδίκτυο.

Πάντως η πλευρά Τζόνσον λέει ότι έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από την κυβέρνηση για να εντοπιστούν τα μηνύματα στο WhatsApp και από τον παλιό αριθμό. Και γνωστοποιώντας με επιστολή προς τη βαρόνη Χάλετ την πρόθεσή του να παρακάμψει την κυβέρνηση και να της επιδώσει κατευθείαν τα μηνύματα, αναφέρει ότι χρειάζεται βοήθεια για να αποκτήσει πρόσβαση με ασφάλεια στο παλιό τηλέφωνο.

Η λαίδη Χάλετ έχει ζητήσει όλα τα μηνύματα και τα 25 σημειωματάρια του κ. Τζόνσον από τον Ιανουάριο του 2020 και έπειτα.

Επίσης, τα έγγραφα του Γραφείου Υπουργικού Συμβουλίου αποκαλύπτουν τα 150 ερωτήματα που έχει θέσει η ομάδα της βαρόνης Χάλετ στον Μπόρις Τζόνσον.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα ερωτήματα «Πότε και πώς μάθατε πρώτη φορά περί Covid;», «Είπατε ‘ας στοιβαχτούν τα πτώματα ψηλά’ αντί να έχουμε ένα δεύτερο lockdown;», «Θεωρήσατε αρχικά ότι η COVID ήταν ‘σαν τη γρίπη των χοίρων;», «Είπατε στον Πρωθυπουργό της Ιταλίας ότι θέλατε ανοσία της αγέλης;», «Προτείνατε να κάνετε ένεση με COVID-19 στην τηλεόραση για να δείξετε στο κοινό ότι δεν συνιστούσε απειλή;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ναι, στον Επίτροπο Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε  δημόσια τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η προοπτική...

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!