Με δυναμικά μέτρα προειδοποιεί η Συντεχνία Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής (ΣΥΞΚΑ) ΠΕΟ σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να αναχαιτιστεί η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην τουριστική βιομηχανία.
Αυτό αναφέρεται σε επιστολή-υπόμνημα, το οποίο η Γραμματεία της Συντεχνίας μαζί με την ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους διαβίβασαν σήμερα στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου, στο πλαίσιο συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας.
«Δηλώνουμε απερίφραστα ότι στην περίπτωση που δεν εισακουστεί το συνδικαλιστικό κίνημα και συνεχιστεί η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην τουριστική βιομηχανία, θα αναγκαστούμε να πάρουμε δυναμικά μέτρα εν μέσω ψηλής τουριστικής κίνησης», σημειώνει στο υπόμνημα της προς τον Υπουργό η ΣΥΞΚΑ, ζητώντας από τον Γιάννη Παναγιώτου «άμεση παρέμβαση» και θεωρώντας πως μια τέτοια παρέμβαση θα ήταν καταλυτική προς την επίτευξη συμφωνίας.
Αναμένουμε ότι θα παρθεί η πολιτική απόφαση στην οποία, η όποια συμφωνία επιτευχθεί να ενταχτεί στα κριτήρια όπου όλες οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου και οι διαχειριστές στόλου να υποχρεούνται να την εφαρμόσουν για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν άδειες εργασίας από τρίτες χώρες» προστίθεται στο υπόμνημα της Συντεχνίας.
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους σημείωσε ότι η Συντεχνία έχει αξιολογήσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη νέα Στρατηγική Απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες και πως αυτό ακριβώς είναι και το θέμα του υπομνήματος που διαβιβάστηκε στον Υπουργό.
Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι με τη νέα Στρατηγική ουσιαστικά διευρύνεται η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις στη ξενοδοχειακή βιομηχανία παίρνουν άδειες εργοδότησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, αξιοποιώντας τη δυνατότητα για 50% άδειες εργασίας, χωρίς πάντα αυτό να ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες και «με προφανή στόχο να χρησιμοποιήσουν τους ξένους εργαζόμενους ως μηχανισμό απορρύθμισης της εργασίας».
Η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι μετέφεραν στον Υπουργό Εργασίας καταγγελίες για εργαζόμενους από τρίτες χώρες που εργάζονται με απεριόριστα ωράρια, χωρίς να τηρούνται όσα ο νόμος και οι κανονισμοί προβλέπουν για την εργασία στα ξενοδοχεία.
Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους,, είπε ότι η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ έθεσε στον Υπουργό την πάγια θέση της για παγοποίηση της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες και διεξαγωγή διαλόγου προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης ορθολογιστικών λύσεων.
Πρόσθεσε ωστόσο πως από τη στιγμή που, όπως φαίνεται, ο Υπουργός έχει επιλέξει να διατηρήσει ενεργή τη στρατηγική αυτή, ζητήθηκε από τον Υπουργό όπως εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα για να μετριαστούν στο μέγιστο δυνατό τα προβλήματα.
«Πρέπει τουλάχιστον κάποια μέτρα να ληφθούν για να μη διευρυνθεί περαιτέρω η απορρύθμιση», δήλωσε.
«Μέτρα όπως η επαναφορά των τριμερών τεχνικών επιτροπών, που αποτελούν ένα μηχανισμό μέσα από τον οποίο θα μπορεί να πιστοποιείται αν όντως οι αριθμοί που ζητούνται αφορούν υπαρκτές ανάγκες αλλά και κατά πόσο οι εργοδότες τηρούν τη συλλογική σύμβαση του κλάδου», πρόσθεσε.
Ζητήθηκε επίσης από τον Υπουργό, σύμφωνα με την ΓΓ της ΠΕΟ, όπως το Υπουργείο μεριμνήσει για να γίνονται επιθεωρήσεις, με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες είναι ευάλωτοι. «Οι άδειες είναι προσωποπαγείς, πολλές φορές οι εργαζόμενοι ζουν στους χώρους όπου εργάζονται, άλλες φορές εξαρτώνται πλήρως από τον εργοδότη και καθίστανται αντικείμενο εκμετάλλευσης», δήλωσε η Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Πρόσθεσε ότι η Γραμματεία της ΣΥΞΚΑ ζήτησε επιπλέον όπως τροποποιηθεί το διάταγμα που αφορά τους κατώτατους μισθούς στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και να ενσωματωθεί το τιμαριθμικό επίδομα και για το 2022 και για το 2023.
«Είναι απαράδεκτο μέχρι τώρα οι κατώτατοι μισθοί του διατάγματος για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία να μην έχουν τιμαριθμοποιηθεί», ανέφερε καταληκτικά.