Η Ιαπωνία ψήφισε την Τετάρτη νόμο που επιτρέπει στους πυρηνικούς αντιδραστήρες να λειτουργούν πέραν των 60 ετών, καθώς προσπαθεί να αναζωογονήσει τον τομέα για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων και των κλιματικών στόχων.
Το νομοσχέδιο σκοπεύει να «δημιουργήσει ένα σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιτύχει μια κοινωνία χωρίς άνθρακα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το όριο ηλικίας παραμένει τεχνικά τα 60 έτη, αλλά επιτρέπονται εξαιρέσεις για αντιδραστήρες που χρειάστηκε να διακόψουν τη λειτουργία τους για «απρόβλεπτους» λόγους.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας ή προσωρινές εντολές από δικαστήριο.
Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν στους φορείς εκμετάλλευσης να εξαιρούν περιόδους διακοπής λειτουργίας κατά τον υπολογισμό των συνολικών ετών λειτουργίας.
Ωστόσο, οι φορείς εκμετάλλευσης απαιτούν έγκριση από την υπηρεσία επιτήρησης πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας για την εξαίρεση, και ο νόμος περιλαμβάνει επίσης μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας σε γηρασμένους αντιδραστήρες.
Η Κυβέρνηση θέλει να «διασφαλίσει μια σταθερή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, προωθώντας παράλληλα τη χρήση πόρων ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα», ανέφερε σε δήλωση το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.
Η κίνηση έρχεται καθώς η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας προσπαθεί να αναζωογονήσει τον πυρηνικό τομέα που τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 που προκλήθηκε από ένα θανατηφόρο τσουνάμι.
Οι περισσότεροι από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας παραμένουν εκτός λειτουργίας σήμερα, αλλά η παγκόσμια ενεργειακή κρίση άνοιξε ξανά τη συζήτηση για το θέμα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι απόψεις του κοινού για την πυρηνική ενέργεια αμβλύνονται.