Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

15.8 C
Nicosia
Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 | 22:15

Το κρασί γίνεται καλύτερο όσο παλαιώνει: μύθος ή αλήθεια;

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας ότι παλαίωση σημαίνει και καλό κρασί, αλλά η σύντομη απάντηση σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι πρόκειται για μύθο.

Η πιο σύνθετη απάντηση είναι ότι ορισμένα κρασιά εξελίσσονται με το χρόνο και ότι η εξέλιξη μπορεί να είναι συναρπαστική. Τα κρασιά που παλαιώνουν καλά είναι καλά και κατά την κυκλοφορία τους. Απλώς οι παλαιότερες εκδόσεις τους μπορεί να είναι πραγματικά συναρπαστικές με διαφορετικό τρόπο και σημαντικό ρόλο παίζει το περιβάλλον.

Μια κάβα είναι ιδανική για να επιτρέπει στο κρασί να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά το πιο σημαντικό είναι μια σταθερή, δροσερή θερμοκρασία (περίπου 13° C) μακριά από το φως και χωρίς κραδασμούς ή άλλες διαταραχές. Αυτό σημαίνει ότι αν βρείτε ένα πολύ παλιό μπουκάλι κρασί στο γκαράζ ή τη σοφίτα κάποιου, μάλλον δεν είναι ένα κρυμμένο στολίδι, αλλά είναι απλώς ένα αναμνηστικό.

Μπορεί, επίσης, να διαπιστώσετε ότι οι γεύσεις ενός παλαιότερου κρασιού δεν είναι του γούστου σας, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά. Τα νεαρά κρασιά τείνουν να έχουν φρέσκες γεύσεις φρούτων. Αυτές οι λαμπερές γεύσεις (και το χρώμα) των φρούτων αρχίζουν να ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου και εξελίσσονται σε πιο μαγειρεμένες γεύσεις φρούτων, με γήινους τόνους να εμφανίζονται επίσης. Μπορεί να μην έχει την ίδια γεύση όπως όταν κυκλοφόρησε – τα παλαιωμένα κρασιά μπορεί να έχουν μια επίκτητη γεύση.

Επομένως, μην παλαιώσετε τα κρασιά σας μόνο και μόνο επειδή σε κάποιους αρέσει να ρομαντικοποιούν τα πολύ παλιά κρασιά. Δεν έχει νόημα να κρατάτε κρασιά στο κελάρι για δεκαετίες, εκτός αν σας αρέσει η γεύση ή το κρασί δεκαετιών.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο μεγαλύτερος όγκος των δισεκατομμυρίων μπουκαλιών κρασιού που παράγονται κάθε χρόνο είναι φτιαγμένα για να καταναλωθούν φρέσκα και όχι να παλαιώσουν.

www.krasiagr.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!