Το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Terra Cypria διοργανώνουν, στο πλαίσιο του έργου «Πανδώτειρα», διήμερο εορτασμό για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000. Ο εορτασμός θα γίνει στις 20 και 21 Μαΐου, 2023 και θα περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.
Σάββατο 20 Μαΐου – Κάμπος Τσακκίστρας
Από τις 10:00 μέχρι τις 16:30, οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες με επίκεντρο το χωριό Κάμπος της Τσακκίστρας.
Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν:
- Ξενάγηση στο Μουσείο Δασικής Κληρονομιάς και παρατήρηση αγρινών
- Παρασκευή παραδοσιακού ψωμιού
- Η τέχνη της πυρογραφίας στις κολοκύθες
- Πεζοπορία και πτηνοπαρατήρηση προς τον καταρράκτη «Καλονόματη»
- Κυνήγι θησαυρού για παιδιά και ενήλικες
- Εξερεύνηση ασπόνδυλων του νερού
Προς διευκόλυνση των συμμετεχόντων, όσοι δεν επιθυμούν να οδηγήσουν το ιδιωτικό τους όχημα στον Κάμπο της Τσακκίστρας, θα υπάρχει λεωφορείο μετάβασης που παρέχει το έργο Πανδώτειρα.
Κυριακή 21 Μαΐου – Μάμμαρι
Την Κυριακή το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία και παρατήρηση νυχτερίδων σε μονοπάτι της φύσης στην κοινότητα Μάμμαρι! Η πεζοπορία θα ξεκινήσει στις 18:30 και θα ολοκληρωθεί στις 20:00.
Υποστηρικτής του εορτασμού είναι τα παγωτά PAPAFiLiPOU.
Για το πλήρες πρόγραμμα του εορτασμού και για δηλώσεις συμμετοχής ακολουθήστε αυτό τον σύνδεσμο.
Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 είναι ένα ευρύ ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών για είδη χλωρίδας, πανίδας, πτηνών και οικοτόπων. Παράλληλα με την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, το δίκτυο Natura 2000 μας προσφέρει σημαντικά οφέλη. Για παράδειγμα, βοηθά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, μας προστατεύει από φυσικές καταστροφές, συμβάλλει στην ασφάλεια των τροφίμων, μας προσφέρει καθαρό νερό, προσελκύει επισκέπτες υποστηρίζοντας έτσι την οικονομία των γύρω περιοχών και δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Το έργο «Πανδώτειρα» ασχολείται με τη διαχείριση του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο και στοχεύει στο να καταστεί το δίκτυο πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό και βιώσιμο. Συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ στο έργο συμμετέχουν ακόμη 13 συνεργαζόμενοι φορείς από Κυβερνητικά Τμήματα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες.