Οι τουρκικές εκλογές απασχολούν τις ΗΠΑ. Και είναι στα πρώτα θέματα των αμερικανικών ΜΜΕ σταθερά. H Oυάσιγκτον θέλει σταθερότητα στην Τουρκία. Δηλώνει ότι δεν παίρνει μέρος στις εκλογές. Και αυτό με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και το πώς θα μπορούσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στοιχειοθετήσει δήθεν «παρέμβαση» στις εκλογές εφόσον το αποτέλεσμα είναι εναντίον του.
Σε άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό National Interest, ο Henri J. Barkey – καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lehigh University και μέλος του Council of Foreign Relations- που αναφέρεται στην επόμενη μέρα των τουρκικών εκλογών του 2023 εκφράζει την άποψη ότι μία ενδεχόμενη κυβέρνηση της συμμαχίας των 6, θα έχει να αντιμετωπίσει τρεις προκλήσεις: α) την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με το κράτος δικαίου, χωρίς την αποκατάσταση του οποίου δεν μπορεί να γίνει προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στη δημιουργία μιας συνεκτικής κυβερνητικής δομής μέσα από ένα συνασπισμό από ετερόκλητα στοιχεία.
Το παράδειγμα του Τραμπ
Το ερώτημα που θέτει το σύνολο των αναλυτών και αρθρογράφων που πιάνουν το ζήτημα «τουρκικές εκλογές», είναι αν τελικά ο Ερντογάν, σε περίπτωση που χάσει θα προσπαθήσει να μην αναγνωρίσει τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας ή αν θα επιχειρήσει μία 6η Ιανουαρίου αλά Τραμπ.
Στην εξωτερική πολιτική τόσο το National Interest όσο και σειρά διεθνών ΜΜΕ τονίζουν την δεδηλωμένη πρόθεση της πλευράς Κιλιτσντάρογλου να έρθει πιο κοντά στη Δύση, βρίσκοντας λύση τόσο στο θέμα των S-400 όσο και επιτρέποντας στη Σουηδία την είσοδο στο ΝΑΤΟ. Σημειώνουν ωστόσο όλοι ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν τα πάντα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Δεν αναμένεται στροφή στην εξωτερική πολιτική
Η εκτίμηση όλων είναι ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα συνεχίσει να μιλάει για τα παραδοσιακά ζητήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής όπως η Κύπρος και το Αιγαίο, έστω και χωρίς την πολεμική ρητορική του Ερντογάν.
Σε δεύτερο άρθρο του National Interest με υπογραφή του Σινάν Τζιντί υποστηρίζεται ότι μετά τις εκλογές η Τουρκία θέλει μία επανεκκίνηση. Η εκτίμηση άλλωστε ότι η Άγκυρα θέλει μετά τους σεισμούς και δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί θέλει μία βελτίωση τη ςσυνεργασίας της με τις ΗΠΑ έστω και με ωφελιμιστικά κριτήρια.
Ο Ερντογάν μπορεί να τελειώσει
Για το Foreign Policy, η κυριαρχία του Ερντογάν «μπορεί να τελειώσει αυτό το Σαββατοκύριακο». Το ζήτημα της σταθερότητας μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος επίσης απασχολεί τη διεθνή κοινότητα.
Αφού σειρά αναλυτών θεωρούν ότι είναι πιθανό να πυροδοτηθεί μία σειρά αντιδράσεων.
Σενάρια
Το σενάριο ο Ερντογάν εφόσον χάσει τις εκλογές με μικρή διαφορά να επιχειρήσει να καταγγείλει το αποτέλεσμα είναι ένα από αυτά. Ωστόσο το αν οι Τούρκοι δημόσιοι λειτουργοί θα είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τον Ερντογάν σε μια εκλογική ήττα, δεν είναι σίγουρο. Γιατί θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις από τη νέα κυβέρνηση.
Το σενάριο οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης εάν εκτιμήσουν ότι υπήρξε νοθεία επίσης να βγουν στους δρόμους είναι στο τραπέζι.
Ο Ερντογάν σύμφωνα με το Foreign Policy θα μπορούσε να αποδεχθεί ένα αρνητικό για τον ίδιο αποτέλεσμα των εκλογών. Να το αποδεχθεί και να περιμένει από τη νέα κυβέρνηση να αποτύχει.
Άλλωστε και η παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο εφόσον χάσει δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη αφού απαιτεί τα 2/3 του Κοινοβουλίου, «κάτι δύσκολο να επιτευχθεί».
Αντίστροφη μέτρηση
Ο χρόνος μέχρι τις τουρκικές εκλογές μετράει αντίστροφα. Τα σενάρια εντείνονται. Και κανείς ακόμα δεν μπορεί να δώσει την απάντηση. Ποιος θα είναι ο νικητής.
Σε κάθε περίπτωση η επόμενη μέρα των εκλογών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί περίπατος για κανένα από τους δύο μονομάχους.
Πηγή: In.gr