Οι 13 από τις 16 μεγαλύτερες εισηγμένες αμυντικές βιομηχανίες στον κόσμο, είδαν τις μετοχές τους στα χρηματιστήρια να καταγράφουν διψήφια ποσοστά αύξησης, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στην πρώτη γραμμή μάλιστα δεν βρίσκονται οι αμερικανικοί κολοσσοί, αλλά οι ευρωπαϊκές εταιρείες.
Το πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Γερμανίας κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια, έχει κάνει την αμυντική βιομηχανία Rheinmetall, «τη μεγάλη αγαπημένη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης», γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus.
Τους τελευταίους 15 μήνες, η τιμή της μετοχής της Rheinmetall έχει αυξηθεί κατά 93%. Καμία από τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες εξοπλισμών στον κόσμο, δεν πήγε τόσο μακριά. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Rheinmetall θα πραγματοποιήσει πωλήσεις 6,6 δισ. ευρώ φέτος. Μέχρι το 2024 αναμένεται να αυξηθεί στα 8,7 δισ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη της να υπερδιπλασιάζονται.
Η Ιταλική αμυντική βιομηχανία Leonardo είδε επίσης τη μετοχή της να εκτοξεύεται κατά 36%, του γαλλικού ομίλου Thales κατά 33%, αλλά και της ισραηλινής Elbit Systems κατά 25%.
Τα κέρδη των εταιρειών αυτών οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα σχέδια των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες.
Τα 100 δισ. ευρώ της Γερμανίας ξεχωρίζουν, αλλά και η Γαλλία θέλει να επενδύσει μεταξύ 40 και 60 δισ. ευρώ στην άμυνα και η Ιταλία περίπου 9 δισεκατομμύρια, ετησίως. Σε ολόκληρη την ΕΕ, αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να επενδυθούν σε νέο εξοπλισμούς.
Οι αμερικανικοί κολοσσοί υστερούν
Ακούγεται περίεργο, αλλά οι αμερικανικοί κολοσσοί στον αμυντικό τομέα, φαίνεται να υστερούν σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Κυριαρχούν βέβαια στην παγκόσμια αγορά εξοπλισμών- οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες εξοπλισμών στον κόσμο προέρχονται από τις ΗΠΑ-αλλά τα κέρδη τους από την έναρξη του πολέμου είναι συγκριτικά χαμηλότερα. Τα κέρδη της Lockheed Martin,της Raytheon και των άλλων αμερικανικών κολοσσών είναι 8 έως 19% μικρότερα, από τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών.
Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό: Πρώτον, δεν έχουν αυξηθεί οι αμυντικές δαπάνες στις ΗΠΑ. Οι εταιρείες κερδίζουν επί του παρόντος μόνο πρόσθετα χρήματα, προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία.
Δεύτερον, η Fed αύξησε τα επιτόκια, γεγονός που αφαιρεί χρήματα από τη Wall Street και συγκρατεί τα κέρδη. Από την αρχή του πολέμου, πολλοί αμερικανικοί αμυντικοί κολοσσοί είδαν τα κέρδη τους να είναι μόλις λίγο πάνω από την αύξηση κατά 6,5% του κορυφαίου δείκτη S&P 500.
Τρεις χώρες στο «top 10»
Δύο μεγάλες αμυντικές εταιρείες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού βρίσκονται ακόμη και στο «κόκκινο»: η Boeing και η Airbus. Οι δύο κολοσσοί κατασκευής αεροσκαφών,υποφέρουν πολύ περισσότερο από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τις μειωμένες παγκόσμιες επενδύσεις και έτσι δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα κέρδη στον αμυντικό τους τομέα. Οι ειδικοί προειδοποιούν μάλιστα ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να προσαρμοστεί η αμυντική βιομηχανία στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Στο «top10» των μεγαλύτερων αμυντικών βιομηχανιών στον κόσμο, εκπροσωπούνται πάντως και πάλι μόνο τρεις χώρες: ΗΠΑ, Κίνα και Βρετανία. Αν και αποδυναμωμένες, οι αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες κυριαρχούν στις 100 μεγαλύτερες εταιρείες εξοπλισμών στον κόσμο με 40 εταιρείες.
Οι 5 μεγαλύτερες εταιρείες, βρίσκονται σταθερά στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το Σουηδικό ινστιτούτο SIPRI
Στην πρώτη θέση, Lockheed Martin Corporation παραμένει μακράν η μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία στον κόσμο. Το μερίδιο της στρατιωτικής επιχείρησης αυξήθηκε πέρυσι από 89 σε 90% ή από 58,2 σε 60,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα « μπεστ σέλερ», κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας, είναι το μαχητικό αεροσκάφος F-35,που πρόκειται να αντικαταστήσει τον στόλο Tornado της γερμανικής Bundeswehr. Μέρη της ατράκτου κατασκευάζονται από τη Rheinmetall.
Στη δεύτερη θέση στον κόσμο βρίσκεται η επίσης αμερικανική « Raytheon Technologies».Η συγχώνευση της Raytheon και της United Technologies το 2020 δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες στον κόσμο. Η αεροδιαστημική εταιρεία, με έδρα τη Μασαχουσέτη, φέρεται να αύξησε τις στρατιωτικές της πωλήσεις από 36,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε 41,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το αμυντικό τμήμα της Boeing, βελτίωσε επίσης τις πωλήσεις στα 33,4 δισεκατομμύρια δολάρια, από 32,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την ανάλυση του SIPRI, οι εξοπλισμοί και οι υπηρεσίες αντιπροσώπευαν περίπου το 54% των συνολικών πωλήσεων της Boeing.
Η αρνητική τάση αποτυπώθηκε και στον ισολογισμό της Northrop Grumman, που είναι στην τέταρτη θέση. Οι πωλήσεις όπλων της εταιρείας μειώθηκαν από 30,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 29,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η General Dynamics κατέλαβε και πάλι την πέμπτη θέση με αμυντικές πωλήσεις 26,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (69% των συνολικών της πωλήσεων). Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1899 και είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές κατευθυνόμενων πυραύλων. Ο όμιλος περιλαμβάνει επίσης την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Gulfstream. Ο πρώην πράκτορας της CIA Φοίβη Νοβάκοβιτς είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος από το 2013.
Στην έκτη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με τα συστήματα British Aerospace Electronic (BAE). Η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο ειδικεύεται περισσότερο στους εξοπλισμούς. Σύμφωνα με το SIPRI, πρίπου το 97% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου BAE αφορούν στρατιωτικά προϊόντα.
Τρεις κινεζικοί όμιλοι
Οκτώ κινεζικές αμυντικές εταιρείες βρίσκονται μεταξύ των 100 κορυφαίων στο κόσμο, με συνολικές πωλήσεις όπλων 109 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τρεις όμως, κλείνουν τη λίστα του top 10: Η China North Industries Corporation (NORINCO), με πωλήσεις όπλων, ύψους 17,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Aviation Industry Corporation of China κατέλαβε την 9η θέση με 20,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) κατατάχθηκε στην 10η θέση, με πωλήσεις όπλων ύψους 19,1 δισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, του SIPRI, η κινεζική CASC οφείλει στις πωλήσεις όπλων στο 44% των πωλήσεών της .
Μιχάλης Ψύλος • [email protected]