Επίσκεψη στο Βερολίνο θα πραγματοποιήσει εντός Μαϊου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή, του στο Λονδίνο, το βράδυ του Σαββάτου, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.
Παράλληλα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως σύντομα θα ανακοινωθεί ο διορισμός Επιτρόπου που θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα τα θέματα της Ομογένειας.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής του το σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό και την επανέναρξη των συνομιλών για επίλυση, προσθέτοντας ότι η ισχύουσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί επιλογή.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη επανένωσης της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι μετά από την επίλυση του Κυπριακού.
Επεσήμανε πως «εργαζόμαστε για μια λύση που θα καθιστά την Κύπρο ένα φυσιολογικό, λειτουργικό κράτος, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις και φυσικά χωρίς κατοχικά στρατεύματα».
«Για μένα», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, αποτελεί μονόδρομο. Η διαίρεση της πατρίδας μας ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής από την Τουρκία είναι μια τεράστια ανωμαλία στην καρδιά της Ευρώπης και δεν μπορεί να αποτελεί σε καμία απολύτως περίπτωση το μέλλον της πατρίδας μας».
Συμπλήρωσε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ, η οποία έχει «την εργαλειοθήκη και τα κίνητρα» για να οδηγήσει, μέσω μίας αμοιβαία επωφελούς διαδικασίας, σε θετικές εξελίξεις.
«Ειδικότερα στόχος μας είναι η διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης με ένα περιεχόμενο ευρωπαϊκών προδιαγραφών», συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική και ουσιαστική» τη συζήτηση που έγινε επ’ αυτού στο Παρίσι με τον Πρόεδρο Μακρόν και ενημέρωσε οτι εντός του Μαΐου θα μεταβεί και στο Βερολίνο.
«Γνωρίζω παρά πολύ καλά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, την τουρκική θεώρηση σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού. Γνωρίζω όμως ότι και η πάροδος του χρόνου δημιουργεί όλο και περισσότερες δυσκολίες και απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική επανένωσης, κάτι το οποίο θέλω να επαναλάβω πως για εμάς δεν αποτελεί επιλογή, η μονιμοποίηση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων δεν αποτελεί επιλογή, δεν μπορεί να είναι το μέλλον της πατρίδας μας», κατέληξε αναφορικά με το εθνικό ζήτημα.
Στη συνέχεια είπε πως το προεκλογικό του πρόγραμμα είναι το «κοινωνικό συμβόλαιο» με τον κυπριακό λαό. Σημείωσε πως μια άλλη μεγάλη πρόκληση είναι η ακρίβεια και ότι με προσοχή στη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας η κυβέρνηση προχώρησε σε στοχευμένες κινήσεις, όπως ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε βασικά αγαθά ή η ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης για τις τιμές.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ομογένεια και αναφέρθηκε στη στενή σχέση ποη έχει αναπτύξει με την κυπριακή παροικία στη Βρετανία από τα χρόνια που υπηρετούσε στο Λονδίνο ως Γενικός Πρόξενος.
Είπε δε πως σύντομα θα ανακοινωθεί ο διορισμός επιτρόπου που θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα τα θέματα της Ομογένειας.
Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, Χρίστος Καραολή,ς εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξη της Ομογένειας στη Βρετανία στον αγώνα του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό.
Αναφέρθηκε επίσης στη διαδικτυακή πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Hands Off Cyprus, μέσω της οποίας επιστολές για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής έφτασαν πέρσι στο 73% των Βρετανών βουλευτών.