Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αποσύνδεσης από την Κίνα θα ήταν «καταστροφική», λέγοντας ότι τα μέτρα εθνικής ασφάλειας που στοχεύουν στο Πεκίνο δεν είχαν σχεδιαστεί για να «πνίξουν» την κινεζική οικονομία.
Σε μια σημαντική ομιλία της την Πέμπτη, η Γέλεν κάλεσε για μια «εποικοδομητική και δίκαιη» οικονομική σχέση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να διορθώσει τις κακές σχέσεις μεταξύ των δύο οικονομικών δυνάμεων.
«Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους όταν διακυβεύονται τα ζωτικά μας συμφέροντα», είπε η υπουργός Οικονομικών. «Αλλά δεν επιδιώκουμε να αποσυνδέσουμε την οικονομία μας από την κινεζική. Ένας πλήρης διαχωρισμός των οικονομιών μας θα ήταν καταστροφικός και για τις δύο χώρες. Θα ήταν αποσταθεροποιητικός για τον υπόλοιπο κόσμο».
Οι σχέσεις μεταξύ των δυνάμεων έχουν φτάσει στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες, αφού οι προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης εκτροχιάστηκαν πριν από δύο μήνες, όταν ένα φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πέταξε πάνω από τις ΗΠΑ, σημειώνουν οι Financial Times.
Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να περιορίσει την άνοδό του περιορίζοντας την ικανότητά του να αναπτύξει μια βιομηχανία ημιαγωγών υψηλής τεχνολογίας. Ισχυρίζεται επίσης ότι οι ΗΠΑ βοηθούν την Ταϊβάν να αντισταθεί στο μακροπρόθεσμο σχέδιό του να θέσει το νησί υπό έλεγχο.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι εμφανίζονται απογοητευμένοι που οι ομόλογοί τους των ΗΠΑ χρησιμοποιούν επικριτική γλώσσα σε ομιλίες που φαινομενικά έχουν στόχο τη βελτίωση των σχέσεων. Αλλά η Γέλεν είπε ότι και οι δύο χώρες έπρεπε να είναι σε θέση να συζητήσουν «δύσκολα ζητήματα» ειλικρινά.
«Η διαπραγμάτευση μεταξύ μεγάλων δυνάμεων είναι δύσκολη», πρόσθεσε. «Αλλά μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο προς τα εμπρός, εάν η Κίνα είναι επίσης πρόθυμη να παίξει τον ρόλο της».
Ωστόσο, ενώ η υπουργός Οικονομικών ζήτησε μια «υγιή οικονομική σχέση» και συνεργασία για τη μακροοικονομία και την κλιματική αλλαγή, είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους συμμάχους για να αντισταθούν στις «άδικες» οικονομικές πολιτικές του Πεκίνου.
Επεσήμανε ότι η απόφαση της Κίνας τα τελευταία χρόνια να στραφεί από τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς σε μια πιο κρατική προσέγγιση «υποβάθμισε τους γείτονές της και τις χώρες σε όλο τον κόσμο».
«Ακόμη κι αν οι στοχευμένες ενέργειές μας μπορεί να έχουν οικονομικές επιπτώσεις, υποκινούνται αποκλειστικά από τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια και τις αξίες μας», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν να υπονομεύσουν την Κίνα. «Στόχος μας δεν είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία για να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό οικονομικό πλεονέκτημα».
Σε μια αναφορά σε βήματα όπως οι έλεγχοι των εξαγωγών ημιαγωγών των ΗΠΑ, η Γέλεν υποστήριξε ότι η προστασία ορισμένων τεχνολογιών από τον κινεζικό στρατό είχε «ζωτική» σημασία, αλλά «δεν είχε σχεδιαστεί… για να καταπνίξει τον οικονομικό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της Κίνας».
Πηγή: Euro2day.gr