Ο πρώην πρέσβης του Σουδάν στην Ουάσιγκτον, Νουρ Αλ-Ντιν Σάθι, κάλεσε το Ισραήλ «να αποφύγει κάθε ανάμιξη στην Σουδανική κρίση», σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην κρατική ισραηλινή τηλεόραση.
«Το Ισραήλ οφείλει να σταθεί στο πλευρό του λαού του Σουδάν και να μην ενισχύσει καμία από τις παρατάξεις που καταστρέφουν τη χώρα του», ανέφερε.
«Είναι ενδεχόμενο το Ισραήλ να θελήσει να προστατεύσει τα συμφέροντά του στο Σουδάν σε στρατιωτικό, πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Ωστόσο, οι στρατιωτικοί αμφοτέρων των παρατάξεων, τόσο του Μπουρχάν όσο και του Ντάγκλο, απέδειξαν ότι δεν είναι κατάλληλοι να διοικήσουν τη χώρα», πρόσθεσε ο τέως πρέσβης του Σουδάν στην Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, όσον αφορά τη στάση που το Ισραήλ θα πρέπει να τηρήσει, ο Νουρ Αλ-Ντιν Σάθι είπε ότι «το Ισραήλ δεν θα πρέπει να ενθαρρύνει καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές να συνεχίσουν τις εχθροπραξίες, νομίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα προστατεύσει τα ισραηλινά συμφέροντα».
«Το Ισραήλ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προάσπιση της ασφάλειας, της επίτευξης της σταθερότητας και της προόδου του Σουδάν και του λαού του. Πρέπει να εργαστεί με τους κατάλληλους παράγοντες, που είναι σε θέση να επιλύσουν την παρούσα κρίση και με αυτόν τον τρόπο το Ισραήλ θα αποδείξει ότι είναι ένα σοβαρό κράτος», κατέληξε ο Σουδανός διπλωμάτης μιλώντας στο ισραηλινό κρατικό μέσο.
Ο Νουρ Αλ-Ντιν Σάθι απομακρύνθηκε από τα διπλωματικά του καθήκοντα, όταν ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν διέλυσε το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2021 συλλαμβάνοντας τους πολιτικούς ηγέτες που συμμετείχαν σε αυτό. Έκτοτε, συγκυβέρνησε το Σουδάν με τον στρατηγό Μωχάμαντ Χαμντάν Ντάγκλο, νυν αρχηγό των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης» και τωρινό πολιτικό του αντίπαλο.
Από την κατάλυση του στρατιωτικού καθεστώτος του Ομάρ Αλ-Μπασίρ το 2019, το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο υπό την αρχική του σύνθεση, μετέβαλε τον διεθνή προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής του Σουδάν, βελτιώνοντας τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, δηλώνοντας ότι προτίθεται να εξομαλύνει τις διπλωματικές του σχέσεις με το Ισραήλ, επιτρέποντας την διέλευση ισραηλινών αεροπορικών εταιρειών από τον σουδανικό εναέριο χώρο.
Από το 2019 μέχρι πρόσφατα έχουν διαρρεύσει επανειλημμένα πληροφορίες ότι ισραηλινές αποστολές αξιωματούχων του στρατού, των μυστικών υπηρεσιών και της διπλωματικής υπηρεσίας μετέβησαν επανειλημμένως στο Χαρτούμ για επαφές με μέλη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, πολιτικούς και στρατιωτικούς, τόσο πριν όσο και μετά το πραξικόπημα του Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021.