O 37χρονος Σαμ Άλτμαν έγινε τους τελευταίους μήνες διάσημος σε όλο τον κόσμο μετά την φρενήρη δημοσιότητα που έχει λάβει το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT που δημιούργησε και εξελίσσει η εταιρεία του, η Open AI. Εκτός από την εκτόξευση της διασημότητας ο Άλτμαν είδε και την περιουσία του να εκτοξεύεται μέσα σε λίγους μήνες και να ξεπερνάει το ένα δισ. δολάρια.
Όπως έγινε γνωστό ο Άλτμαν αποφάσισε να επενδύσει 180 εκατ. δολάρια στη νεοφυή εταιρεία βιοτεχνολογίας Retro BioScience που αναπτύσσει μεθόδους και θεραπείες αντιγήρανσης. Ο Άλτμαν προστέθηκε έτσι στη λίστα των επιχειρηματιών και επενδυτών της βιομηχανίας της τεχνολογίας που το τελευταίο χρονικό διάστημα προσφέρουν μεγάλα κεφάλαια σε έρευνες αντιγήρανσης.
Ο ιδρυτής και αφεντικό της Amazon Τζεφ Μπέζος έχει επενδύσει περίπου τρία δισ. δολάρια στην νεοφυή εταιρεία Altos Labs που πραγματοποιεί έρευνες στην αύξηση της διάρκειας της ζωής των ανθρώπων. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Πίτερ Θίλ που έχει συνδέσει το όνομα του με την ίδρυση πολλών καινότομων εταιρειών τεχνολογίας ανάμεσα στις οποίες η Pay Pal και το Facebook έχει προσφέρει σημαντικά κεφάλαια στο μη κερδοσκοπικό ιατρικό οργανισμό Methuselah Foundation που έχει στόχο «να μετατρέψει τους 90αρηδες σε 50αρηδες».
Ο Βρετανός φυσικός και βιολόγος Αντριου Στιλ που ειδικεύεται στον τομέα της γήρανσης γράφοντας μάλιστα βιβλία με σχετικό περιεχόμενο υποστηρίζει ότι αυτή η εξέλιξη και τα χρήματα που έχουν διαρρεύσει στην έρευνα για την γήρανση θα φέρουν σύντομα πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον Στιλ είναι πολύ πιθανό να κάνουν την εμφάνιση τους στα ράφια των φαρμακείων σε πέντε χρόνια τα πρώτα χάπια αντιγήρανσης.
«Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι από αυτούς τους δισεκατομμυριούχους το κάνουν καθαρά για προσωπικό όφελο, έχουν όλα αυτά τα χρήματα και δεν μπορούν να τα ξοδέψουν σε μια ανθρώπινη ζωή. Αλλα αν είσαι έξυπνος επενδυτής μπορείς να δείς ότι η αντιγηραντική θεραπεία είναι μια τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία, επειδή η πιθανή αγορά είναι κάθε ζωντανός άνθρωπος. Πιστεύω ότι θα είναι η μεγαλύτερη επανάσταση στην ιατρική από την ανακάλυψη των αντιβιοτικών και κάποιος έμπειρος επιχειρηματίας θέλει να είναι στην αιχμή αυτής της επανάστασης» λέει ο Στιλ.
Περίπου 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Η γήρανση είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόκληση όλων των εποχών. Υπάρχουν 20 έως 30 εταιρείες που αναπτύσσουν νέα φάρμακα γνωστά ως ‘σενολυτικά’ που σκοτώνουν τα γηρασμένα κύτταρα στο σώμα. Στα ποντίκια, αυτά τα φάρμακα κάνουν τα ηλικιωμένα ζώα να γίνουν ξαφνικά ζωηρά και υγιή. Πολλά από αυτά τα φάρμακα είναι φάρμακα που ήδη καταλαβαίνουμε και χρησιμοποιούμε για διαφορετικούς σκοπούς, επομένως δεν χρειάζεται να αναπτύξουμε νέα φάρμακα» επισημαίνει ο βρετανός επιστήμονας.