Εντυπωσίασε και ενέπνευσε το πρωτοποριακό Φεστιβάλ Επιστήμης “sCYence Fair 2023”, στο οποίο συμμετείχαν μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Το μεγαλύτερο επιστημονικό δρώμενο της Κύπρου συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) και η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Την έναρξη του Φεστιβάλ Επιστήμης που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Κύπρου, κήρυξε η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη, στην παρουσία του Προέδρου του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρα Σταύρου Μαλά, του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Φίλιππου Χατζηζαχαρία, του Πρέσβη της Σουηδίας, προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ αυτό το εξάμηνο κ. Martin Hagstrom και του Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο κ. Νικόλαο Ίσαρη.
Καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Δρ. Σταύρος Μαλάς, ανέφερε ότι το Φεστιβάλ Επιστήμης του ΙΚυ, το οποίο έχει καταστεί πλέον θεσμός, στοχεύει την καλλιέργεια και ανάδειξη της έρευνας στην κυπριακή κοινωνία. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, η πρόοδος είναι συνώνυμη με την επένδυση στη γνώση και την έρευνα. Αποτελεί υπέδειξε, υποχρέωση της σημερινής γενιάς να παραδώσει στην επόμενη μια καλύτερη κουλτούρα έρευνας. Ο Δρ. Μαλάς κάλεσε επίσης τους μαθητές να επενδύσουν στη γνώση, φροντίζοντας πρωτίστως τον πλανήτη, ο οποίος απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρέσβη της Σουηδίας η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής και άλλων κρατών-μελών της Ένωσης με δικά τους περίπτερα στο “sCYence Fair”.
Πρωτοβουλίες όπως το “sCYence Fair 2023” συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, και προωθούν τη διαμόρφωση της νέας γενιάς επιστημόνων, ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππος Χατζηζαχαρία. Μάλιστα χρησιμοποιώντας μια φράση του Βρετανού συγγραφέα Φίλιπ Στάνχοπ, είπε ότι, αν δεν φυτέψουμε το δέντρο της γνώσης όταν είμαστε νέοι, δεν θα μας δώσει τον ίσκιο του όταν γεράσουμε. Την ίδια ώρα κάλεσε τους μαθητές να πιστέψουν στις ικανότητες τους και να γίνουν οι φορείς της αλλαγής που χρειάζεται ο τόπος, γιατί όπως τόνισε, η Κύπρος μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, διαθέτει όμως μεγάλα μυαλά.
Στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Σουηδίας, κ. Martin Hagstrom ανέφερε ότι το Φεστιβάλ Επιστήμης συνοψίζει πολλές από τις προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας της ΕΕ, όπως η πράσινη μετάβαση, ο μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η επένδυση στην καινοτομία, η οποία αποτελεί, όπως είπε, το μέσο για την πράσινη αυτή μετάβαση και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων, καθώς και το μέσο για να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί. Κάλεσε μάλιστα άπαντες να επισκεφθούν το σουηδικό περίπτερο και να ενημερωθούν για ένα καινοτόμο κράνος ποδηλάτου με αερόσακους, το οποίο τοποθετείται στο λαιμό και προσφέρει μεγάλη ασφάλεια στους ποδηλάτες.
Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο κ. Νικόλαος Ίσαρης, συνεχάρη το Ινστιτούτο Κύπρου για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Επιστήμης, το οποίο όπως τόνισε, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν μέσα από το πείραμα και το παιχνίδι. Παράλληλα, υπέδειξε ότι οι ψηφιακές δεξιότητες και η ενασχόληση με την επιστήμη και την τεχνολογία είναι από τις βασικότερες προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, το οποίο εορτάζεται φέτος από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ Επιστήμης, η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη έκανε λόγο για πρωτοβουλία, η οποία συμβάλλει στην εξέλιξη και πρόοδο της χώρας μας. Η σημερινή μέρα, τόνισε, είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή γιατί έχει στο επίκεντρο την επιστήμη, την εξέλιξη, την καινοτομία και την πρόοδο, εφόδια τα οποία θα οδηγήσουν την Κύπρο στην επόμενη εποχή, που θα είναι πιο πράσινη, καινοτόμα και ανθρώπινη. Υπενθύμισε μάλιστα δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος είχε υποδείξει ότι ο μεγαλύτερος πλούτος της Κύπρου είναι το ανθρώπινο της δυναμικό. Γι’ αυτό, σημείωσε, πρέπει επενδύσουμε στην παιδεία και την μόρφωση, ώστε να επιτύχουμε αυτό που όλοι επιδιώκουμε, την πρόοδο.
Μεγάλοι νικητές του “sCYence Fair 2023”, που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο αναδείχθηκαν τα πιο κάτω σχολεία:
Δημοτικά:
1ο Βραβείο : Δημοτικό Σχολείο Χρυσελεούσας
Δραστηριότητα: Δρόμοι σε αρμονία με τη φύση
2ο Βραβείο: Δημοτικό σχολείο Ξυλοφάγου Β΄
Δραστηριότητα: Μια απέραντη θάλασσα ενέργειας
3ο Βραβείο: Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου Β’
Δραστηριότητα: Αντιμετώπιση του προβλήματος του πλαστικού στον πλανήτη μας
Γυμνάσια:
1o Βραβείο: Γυμνάσιο Κοκκινοχωριών Πάνου Ιωάννου
Δραστηριότητα: The Shellhive
2o Βραβείο: Γυμνάσιο Αρχαγγέλου
Δραστηριότητα: Ρομπότ πυροσβέστες
3ο Βραβείο: Γυμνάσιο Λιβαδιών και Γυμνάσιο Αραδίππου (συνεργασία)
Δραστηριότητα: Μελέτη δραστηριοτήτων των εντόμων scantius aegyptius και pyrrhocoris apterus
Λύκεια:
1ο Βραβείο: Pascal English School Larnaca
Δραστηριότητα: Αudito: Giving a voice to the voiceless
2ο Βραβείο: Α’ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας
Δραστηριότητα 1: Παραδείγματα γωνιακής επιτάχυνσης από την καθημερινή ζωή
Δραστηριότητα 2: «Ζυγίζοντας το Σύμπαν» Διερευνώντας τις διαφορές μεταξύ μάζας και βάρους σε διάφορους πλανήτες με τη χρήση Arduino σε ζυγαριά μπάνιου
3ο Βραβείο: Λανίτειο Λύκειο
Δραστηριότητα: Τα φυσικά υπολείμματα θαλάσσιου χόρτου p. Oceanica μετατρέπονται σε σύμμαχο απορρόφησης φωσφόρου και γίνονται λίπασμα
Εύφημος μνεία
Τεσεκ Πάφου – Λύκειο Κύκκου Πάφου
Δραστηριότητα: Αξιοποίηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής για ογκομετρική ανάλυση
Κύριοι Χορηγοί: ExxonMobil, XM, CYTA | Χορηγοί: Medochemie, MUSKITA Aluminium Industries Ltd, Asbis | Υποστηρικτές: Cyprus Computer Society, Epiteugma Robotics Lab, Interstellar Science Education and Cultural Institute, The Cyprus Planetarium, Engino, Nutty Scientists, Δέκαθλο Φυσικής, Heron Digital Education & Mathisis, STS Events.