Η επιβράδυνση που καταγράφει ο πληθωρισμός στη χώρα μας ουσιαστικά δείχνει ότι βρίσκεται πλέον σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με το Μάρτιο του 2022 οπότε και ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στο 8%. Τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Μάρτιο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 10 Απριλίου.
Τον Μάρτιο η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η θέση στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό μετά το Λουξεμβούργο με 3%, Ισπανία 3,1%, Ολλανδία 4,5% και Βέλγιο 4,9%.
Βασικές αιτίες υποχώρησης ήταν η περαιτέρω επιβράδυνση των τιμών στην ενέργεια καθώς τον τρίτο μήνα του 2023 τις τιμές στο φυσικό αέριο συνέχισαν να καταγράφουν έντονα πτωτική πορεία. Ωστόσο τα νέα εξακολουθούν να μην είναι ευχάριστα στον τομέα των τροφίμων καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται.
Τον Μάρτιο στην Ελλάδα ο κλάδος των τροφίμων αυξήθηκε κατά 11,8% από 12,3% το Φεβρουάριο ενώ στην ενέργεια, οι τιμές υποχώρησαν περαιτέρω κατά 14,7% από μείωση 5,8% το δεύτερο μήνα του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, τον Μάρτιο, τα τρόφιμα, ποτά και καπνικά αποτελούν τον κλάδο με τη μεγαλύτερη επίπτωση στον πληθωρισμό καθώς αυξήθηκε κατά 15,4% (από 15% τον Φεβρουάριο). Η συνεχής πτωτική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου οδήγησε σε μείωση των τιμών στον κλάδο της ενέργειας, η οποία μειώθηκε κατά 0,9% (από αύξηση 13,7% τον Φεβρουάριο). Πτωτική πορεία κατέγραψαν οι τιμές των μη βιομηχανικών προϊόντων οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6,6% (από 6,8% τον Φεβρουάριο). Αντίθετα ανοδικά κινήθηκαν οι υπηρεσίες οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5% (έναντι αύξηση 4,8% τον Φεβρουάριο).
Τον Μάρτιο πολλές χώρες-μέλη της ευρωζώνης είδαν τον πληθωρισμό τους να μειώνεται σημαντικά, με το ενδιαφέρον πλέον να εστιάζεται στην συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τροφίμων.
Ραλλού Αλεξοπούλου • [email protected]