16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 14:20

Έξι περιστατικά τύφου το τελευταίο 6μηνο – Τι απαντά το Υπ. Υγείας

Έξι περιστατικά ενδημικού τύφου κατέγραψε η Κύπρος το τελευταίο εξάμηνο, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με τα δύο εξ’ αυτών στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας, πληροφορείται το ΚΥΠΕ. Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας καθησυχάζει, ξεκαθαρίζοντας ότι από το 2011, που ξεκίνησαν να καταγράφονται περιστατικά δεν καταγράφηκε θάνατος.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε περιστατικά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και ένα το πρώτο τρίμηνο του 2023, το οποίο νοσηλεύτηκε για μία εβδομάδα σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Λευκωσίας και πήρε εξιτήριο την περασμένη Δευτέρα.

Πλήρως ιάσιμος

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο καθησυχάζει τους πολίτες, αφού όπως διαβεβαιώνει ο ενδημικός τύφος «είναι πλήρως ιάσιμος».

Το πλέον, ωστόσο, καθησυχαστικό -σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας- είναι ότι από το 2011, που ξεκίνησαν να καταγράφονται δια της επίσημης οδού περιστατικά, δεν καταγράφηκε κάποιος θάνατος στην Κύπρο.

Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε στο Πρακτορείο, στην Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνονται σποραδικά μεμονωμένα κρούσματα κάθε χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ενδημικός τύφος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων, τα οποία είναι διαθέσιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κανένας θάνατος από τύφο στην Κύπρο από το 2011

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Κωνσταντίνου, διαβεβαίωσε ότι από το 2011, που ξεκίνησαν να καταγράφονται δια της επίσημης οδού περιστατικά ενδημικού τύφου, δεν έχει σημειωθεί θάνατος.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου στην Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνονται σποραδικά μεμονωμένα κρούσματα κάθε χρόνο.

Ερωτηθείς αν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τέτοιος, που προκαλεί ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως «ο τύφος είναι ιάσιμος» και ότι «με τη χορήγηση αντιβίωσης θεραπεύεται πλήρως».

Δεν ξεπερνά τα 30 περιστατικά η Κύπρος από το 2011

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εξασφάλισε τα επίσημα στοιχεία των επιβεβαιωμένων περιστατικών τύφου από το 2011, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώνεται ότι ο αριθμός τους ετησίως δεν ξεπερνά τα 30.

Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία καταγράφηκε το 2012 με 30 περιστατικά, ενώ ο μικρότερος καταγράφεται το 2020 και το 2022 με 5 περιστατικά.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το μοναδικό μέχρι στιγμής περιστατικό, που καταγράφηκε το 2023, νοσηλεύτηκε την περασμένη εβδομάδα σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Λευκωσίας.

Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν, επίσης, ότι το 2011 καταγράφηκαν 21 περιστατικά, το 2013 καταγράφηκαν 10 περιστατικά, το 2014 σημειώθηκαν 9 περιστατικά, ενώ 6 περιστατικά καταγράφηκαν το 2015.

Επιπλέον, το 2016  έχουν καταγραφεί 20 περιστατικά, το 2017 άλλα 8 περιστατικά, το 2018 σημειώθηκαν 14 περιστατικά, ενώ 17 περιστατικά καταγράφηκαν το 2019 και 10 περιστατικά το 2021.

Πώς μεταδίδεται ο ενδημικός τύφος

Μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος ή μολυσματικών υγρών (όπως περιττωμάτων) που ενοφθαλμίζονται διά του δέρματος από εκτοπαράσιτα, όπως κρότωνες, ψύλλους, φθείρες και ακάρεα που βρίσκονται σε διάφορα ζώα (αρουραίους, αιγοπρόβατα και αγελάδες).

Η εισπνοή βακτηρίων ή η επαφή του επιπεφυκότα με μολυσματικό υλικό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λοίμωξη.

Συμπτώματα

Οι κλινικές εκδηλώσεις ποικίλλουν ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα και τον ασθενή. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται τυπικά μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Θεραπεία και ατομικά μέτρα προστασίας

Ο ενδημικός τύφος αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Τα φάρμακα αυτά είναι διαθέσιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε συστάσεις σε σχέση με τα ατομικά μέτρα προστασίας, όπως καλή υγιεινή των χεριών, τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής, ασφάλεια τροφίμων και καλό πλύσιμο/ψήσιμο πριν την κατανάλωση τους και  αποφυγή των τσιμπημάτων κροτώνων και της επαφής με κρότωνες και η σωστή και έγκαιρη απομάκρυνση των προσκολλημένων κροτώνων.

Επίσης, συστήνεται προσοχή κατά τη διαμονή στην ύπαιθρο και χρήση κατάλληλου ρουχισμού, χρήση εντομοαπωθητικού, προσεκτικό και συχνό έλεγχο του σώματος και των ρούχων για κρότωνες κατά τη διαμονή στην ύπαιθρο και μετά την επιστροφή στο σπίτι και προστασία των κατοικίδιων και οικόσιτων ζώων από κρότωνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!