Το εθνικό πρόβλημα εισβολής και κατοχής κατέχει πάντοτε πρωταρχικό ρόλο στο κοινοβουλευτικό της έργο, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), Ελένη Σταύρου, σημειώνοντας ότι συνεχίζει και την προσπάθειά της για βελτίωση των δικαιωμάτων και της προστασίας των γυναικών, ενώ το Μεταναστευτικό και η Ασφάλεια, αποτελεί «ύψιστης σημασίας» θέμα για την ίδια.
Ως η μόνη γυναίκα Ευρωβουλευτής από την Κυπριακή Δημοκρατία, νιώθει έντονα την ευθύνη να εκπροσωπεί στις Βρυξέλλες τη σύγχρονη Ελληνίδα γυναίκα της Κύπρου, με τους προβληματισμούς που αντιμετωπίζει, σημειώνει η κ. Σταύρου, ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ για τις προτεραιότητές της αυτό το διάστημα όσον αφορά τις δραστηριότητές της στο ΕΚ.
Η κ. Σταύρου σημείωσε ότι συμμετέχει στις επιτροπές Προϋπολογισμού, Ανάπτυξης, Ελέγχου του Προϋπολογισμού, Οικονομικών Θεμάτων και στην επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και της ισότητας των Φύλων. «Οπότε κατά κύριο λόγο, προτεραιότητα είναι η άρτια και εποικοδομητική συμμετοχή στο κοινοβουλευτικό έργο των επιτροπών μου, με χρήσιμες παρεμβάσεις και ουσιαστικές προτάσεις που πάντοτε έχουν σκοπό την βελτίωση των συνθηκών των πολιτών της Ε.Ε.», ανέφερε.
«Ως η μόνη γυναίκα Ευρωβουλευτής από την Κυπριακή Δημοκρατία, νιώθω έντονα την ευθύνη να εκπροσωπώ στις Βρυξέλλες τη σύγχρονη Ελληνίδα γυναίκα της Κύπρου, με τους προβληματισμούς που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε. Κατ’ επέκταση, σημείωσε, η συμμετοχή της στην επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την ισότητα των Φύλων «αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σκοπό».
Η ισότητα µεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού έχει κατοχυρωθεί το 1957 στη Συνθήκη της Ρώμης, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ συνεχίζει να διεκδικεί τη βελτίωση των ανισοτήτων λόγω φύλου, «καταφέρνοντας σήμερα να είναι από τις περιοχές που παρέχουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια και την πιο δίκαιη αντιμετώπιση στις γυναίκες στον κόσμο».
Την ίδια στιγμή, ανάφερε, η προσπάθεια για βελτίωση των δικαιωμάτων και της προστασίας των γυναικών «συνεχίζει να είναι αναγκαιότητα αφού για πολλές γυναίκες τα δικαιώματα αυτά δεν αποτελούν ακόμη πραγματικότητα». Οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται σε θέσεις λήψης αποφάσεων, ενώ η αµοιβή τους εξακολουθεί να είναι κατά 16% χαµηλότερη από την αµοιβή των ανδρών, ενώ η βία και η παρενόχληση µε βάση το φύλο παραµένουν ευρέως διαδεδοµένα φαινόµενα, ανέφερε η κ. Σταύρου.
Σημείωσε ακόμη, ότι, «το εθνικό μας πρόβλημα εισβολής και κατοχής κατέχει πάντοτε πρωταρχικό» ρόλο στο κοινοβουλευτικό της έργο. «Η ενημέρωση για το Κυπριακό και η προσπάθεια δημιουργίας των συνθηκών για πιο καταλυτική συμβολή της ΕΕ στην διαδικασία επίλυσης είναι κάτι που πάντοτε συνοδεύει το πολιτικό μου έργο», είπε, σημειώνοντας ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αναγνωρίζει αλλά και για να δημιουργεί ευκαιρίες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τον σκοπό αυτό.
Η κ. Σταύρου ανέφερε ακόμη, ότι σε πρόσφατη παρέμβασή της, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ, «καταφέραμε μαζί με τον συνάδελφο Λουκά Φουρλά, να συμπεριλάβουμε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κείμενο αρχής του ΕΛΚ για το Μεταναστευτικό και την Ασφάλεια, κάτι το οποίο ιδιαίτερα αυτό το διάστημα αποτελεί ύψιστης σημασίας θέμα για εμένα».
Την ίδια στιγμή, σημείωσε, μέσα και από την συμμετοχή της στην Επιτροπή Ελέγχου του προϋπολογισμού, καταβάλλει «κάθε δυνατή προσπάθεια» να συμμετέχει ενεργά στον έλεγχο κατά της διαφθοράς στην Ε.Ε.
Πηγή: ΚΥΠΕ