Τα ασυνήθιστα διασταυρούμενα ρεύματα έρχονται καθώς η ανησυχία που πυροδότησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank της Καλιφόρνια εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να εμφανίζονται νευρικοί ακόμα και όταν ο όμιλος UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την προβληματική Credit Suisse με τη στήριξη μάλιστα του κράτους και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έλαβαν μέτρα για να καθησυχάσουν τις αγορές. Τα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχουν πυροδοτήσει ταχεία επανατοποθέτηση στις αγορές περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επιβραδύνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να αποφύγουν να πλήξουν την οικονομία.
Όπως εξηγούν αναλυτές στo Reuters το αποτέλεσμα είναι τα περιουσιακά στοιχεία εκείνα, που συνήθως τίθενται υπό πίεση όταν οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζουν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, να βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος: Ο τεχνολογικός κλάδος στον S&P 500 καταγράφει κέρδη 2% από τις 8 Μαρτίου, την ημέρα που έγιναν εμφανή τα προβλήματα της Silicon Valley Bank, όταν στο ίδιο διάστημα ο δείκτης παρουσιάζει απώλειες. Το Bitcoin, το οποίο έπεσε 60% καθώς τα επιτόκια ανέβαιναν το 2022, έχει απογειωθεί σχεδόν 30% από τις 8 Μαρτίου.
Τα κέρδη ήρθαν παράλληλα με μεγάλες κινήσεις προς κατηγορίες ενεργητικού, που παραδοσιακά θεωρούνται ασφαλή καταφύγια σε περιόδους αβεβαιότητας. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων (που κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές τους) σημείωσαν πτώση – ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς εξασφάλισαν τις μεγαλύτερες εισροές τους από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Lipper. Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν περισσότερο από 9% ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφελείας S&P 500 κέρδισε 2,2%.
Στον αντίποδα περιουσιακά στοιχεία που εξαρτώνται από την οικονομική ανάπτυξη έχουν δεχθεί πλήγμα. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 και οι μετοχές των βιομηχανικών και εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν επίσης υποχωρήσει αισθητά. «Δεν εκπλήσσομαι που λαμβάνουμε μπερδεμένα σήματα, γιατί αυτή είναι μια στιγμή απόλυτης σύγχυσης», σχολίασε στο Reuters ο Κρίστοφερ Σμαρτ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Barings. «Οι επενδυτές είναι πολύ αβέβαιοι για το τι θα ακολουθήσει».
Τι περιμένουμε από τη Fed
Η διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της Fed ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, οι επενδυτές ετοιμάζονταν για μια ισχυρή αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς η κεντρική τράπεζα συνέχισε να υπογραμμίζει την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Ωστόσο, οι αγορές τη Δευτέρα αποτιμούσαν στο 75% τις πιθανότητες αύξησης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, δίνοντας 25% πιθανότητες στο ενδεχόμενο η Fed να κάνει μία παύση στον πιο επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Ορισμένοι επενδυτές βλέπουν τα συνεχιζόμενα κέρδη σε πιο ριψοκίνδυνα τμήματα της χρηματιστηριακής αγοράς ως σημάδι ότι η αστάθεια είναι μπροστά – ειδικά εάν γίνουν πραγματικότητα οι προβλέψεις για ύφεση. Ο στρατηγός αναλυτής της Morgan Stanley, Μάικλ Γουίλσον, συνιστά πάντως στους επενδυτές να μείνουν μακριά από τις μετοχές της τεχνολογίας και να ακολουθήσουν αμυντικές επιλογές. Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας σημαίνουν ότι η διαθεσιμότητα πιστώσεων μειώνεται για ένα ευρύ φάσμα της οικονομίας, κάτι που μπορεί να είναι ο καταλύτης που τελικά θα πείσει τους συμμετέχοντες στην αγορά ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη είναι πολύ υψηλές, έγραψε σε σημείωμά του προς τους επενδυτές τη Δευτέρα.
Νατάσα Στασινού • [email protected]