Xρόνια μετά το Απαρχάιντ το φαινόμενο του φυλετικού ρατσισμού εξακολουθεί να υφίσταται και οι φυλετικές διακρίσεις, αποτελούν καθημερινότητα για πολλά παιδιά εμφανιζόμενες είτε ως παρακώλυση της πρόσβασης σε βασικά δικαιώματά τους, είτε ως λεκτικός και έμπρακτος εκφοβισμός τους αναφέρει ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός “Hope for Children” με την ευκαιρία της 21ης Μαρίου Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων.
Στην ανακοίνωσή του το HFC αναφέρεται στις δραστηριότητες που λαμβάνει προς εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων. Τέτοιες, προσθέτει, «είναι οι ιδιωτικές στέγες για τη φιλοξενία και ολιστική στήριξη ασυνόδευτων παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο με στόχο την προώθηση της ευημερίας τους, την ομαλή ένταξή τους στις χώρες υποδοχής τους και την εξάλειψη του ρατσιστικού λόγου και συμπεριφορών μέσα από την καλλιέργεια κουλτούρας αποδοχής».
Παράλληλα, το Τμήμα Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης του ΜΚΟ διοργανώνει εργαστήρια μη τυπικής εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με θεματολογία σχετική με την καταπολέμηση διακρίσεων, του ρατσισμού και της βίας και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Αφορμή για την καθιέρωση της συγκεκριμένης ημέρας αποτέλεσε το τραγικό συμβάν κατά τη διάρκεια του οποίου στις 21 Μαρτίου 1960, η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής σκότωσε εν ψυχρώ 70 άτομα κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλει το καθεστώς λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας έτσι τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.