9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:24

Υπουργείο Οικονομικών: Όχι σε επέκταση της περιόδου καταβολής ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών

Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε το Υπουργείο Οικονομικών σε πρόταση νόμου για επέκταση της περιόδου καταβολής ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών και σε πρόταση νόμου για αύξηση του αριθμού μηνιαίων δόσεων για εξόφληση καθυστερημένων οφειλών. Οι δύο προτάσεις συζητήθηκαν τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Η πρώτη πρόταση νόμου, του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους, αφορά ρυθμίσεις για επέκταση της περιόδου καταβολής ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας, που προνοούσε νομοθεσία που είχε ψηφιστεί το 2017. Επικαλούμενος την πίεση που εξάσκησε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κ. Μυριάνθους ανέφερε ότι υπάρχουν άτομα που δεν είχαν τη δυνατότητα και το χρονικό περιθώριο να αξιοποιήσουν τις πρόνοιες της νομοθεσίας καθώς επίσης και αρκετοί φορολογούμενοι που ήταν ενταγμένοι στα Ειδικά Σχέδια για στήριξη των επιχειρήσεών και των εργαζομένων που αντιμετώπιζαν σοβαρές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας και αδυνατούσαν να καταβάλουν τις δόσεις τους.

Η δεύτερη πρόταση νόμου, από τους βουλευτές του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου, Λίνο Παπαγιάννη, και Σωτήρη Ιωάννου και τον ανεξάρτητο βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ζητεί ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση εργοδοτών και αυτοτελώς εργαζόμενων για την εξόφληση των καθυστερημένων οφειλών τους το αργότερο σε 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, η αύξηση των δόσεων θα διευκολύνει να ελαφρυνθούν οικονομικά άτομα που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να ενταχθούν στα σχέδια ρύθμισης των οφειλών τους, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει και τα κρατικά ταμεία. Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να εξαντληθούν οι προσπάθειες του κράτους για είσπραξη.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Νάγια Συμεωνίδου ανέφερε ότι έχει δοθεί ήδη αρκετές φορές παράταση σε αυτό το στάδιο, είχε δοθεί η ευκαιρία ρύθμισης με δόσεις, ενώ τυχόν περαιτέρω παράταση δημιουργεί προβλήματα εισπραξιμότητας στο κράτος, καθώς και δικαστικά προβλήματα λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει. Πρόσθεσε επίσης ότι το Υπουργείο θεωρεί ότι το χρονικό διάστημα που δόθηκε μέχι τώρα είναι αρκετό.

Ο εκπρόσωπος του Εφόρου Φορολογίας, Ιωάννης Ζεβλάρης είπε ότι το να συνεχίζουμε να δίνουμε συνέχεια παρατάσεις αποτελεί κακό προηγούμενο, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργείται κακό αίσθημα στους καλοπληρωτές που πληρώνουν έγκαιρα. Σημείωσε ότι η συζήτηση αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2015 και πριν και επομένως δόθηκε επαρκής χρόνος για να γίνει σχετική ρύθμιση.

Ο Ανδρέας Καραολής, εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ ανέφερε ότι ως ΣΕΛΚ βλέπουν θετικά τις προτάσεις και όπου μπορεί να βοηθηθεί κόσμος που επανέρχεται μετά την πανδημία και τον πόλεμο, πρέπει να δίνεται η σχετική βοήθεια.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, πρότεινε στους εισηγητές των προτάσεων να διαβουλευτούν εκ νέου με τον Υπουργό Οικονομικών και να ξανασυζητηθεί η πρότασή τους σε επόμενη συνεδρίαση.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, είπε ότι είναι σημαντικό ότι η πρόταση του κ. Μυριάνθους αφορά παράταση δικαιώματος που είχε ήδη δοθεί, δεν προστίθενται νέα δικαιώματα, καθώς αφορά τα ίδια φορολογικά έτη, απλώς δίνεται νέα παράταση σε όσους δεν κατάφεραν να το κάνουν. Πρότεινε επίσης ότι θα μπορούσε η τυχόν παράταση να συνδυαστεί με μείωση στις εκπτώσεις που δικαιούνται όσοι ενταχθούν, προκειμένου να μην επηρεάζονται οι καλοπληρωτές.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ είπε ότι συμφωνεί με τις δύο προτάσεις, και πρότεινε να γίνει προσπάθεια να μαζευτούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!