Η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να υποχωρήσει φέτος σε σημείο που να αποτελεί απειλή παρόμοια με τη γρίπη, δήλωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο ΠΟΥ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσει να κηρύξει το τέλος της έκτακτης ανάγκης κάποια στιγμή το 2023, λέγοντας ότι είναι όλο και πιο αισιόδοξος για το τέλος της πανδημικής φάσης του ιού.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τότε που η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών περιέγραψε για πρώτη φορά την κατάσταση ως πανδημία.
«Νομίζω ότι φτάνουμε σε εκείνο το σημείο όπου μπορούμε να δούμε τον κορωνοϊό με τον ίδιο τρόπο που βλέπουμε την εποχική γρίπη», δήλωσε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου.
«Μια απειλή για την υγεία, ένας ιός που θα συνεχίσει να σκοτώνει. Αλλά ένας ιός που δεν διαταράσσει την κοινωνία μας ούτε διαταράσσει τα νοσοκομειακά μας συστήματα, και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει φέτος».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση τώρα από ό,τι ήταν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Είμαι βέβαιος ότι φέτος θα μπορέσουμε να πούμε ότι ο κορωνοϊός τελείωσε ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος», είπε.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΠΟΥ είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 30 Ιανουαρίου 2020, όταν, εκτός Κίνας, υπήρχαν λιγότερα από 100 περιστατικά και δεν είχαν σημειωθεί καθόλου θάνατοι. Μόνο όταν ο Τέντρος περιέγραψε τη επιδείνωση της κατάστασης ως πανδημία, στις 11 Μαρτίου του ίδιου έτους, πολλές χώρες αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο.
«Κηρύξαμε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία για να ωθήσουμε τις χώρες να αναλάβουν αποφασιστική δράση, αλλά δεν το έκαναν όλες οι χώρες», είπε την Παρασκευή. «Τρία χρόνια αργότερα, έχουν αναφερθεί σχεδόν επτά εκατομμύρια θάνατοι από τον κορωνοϊό, αν και γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων είναι πολύ μεγαλύτερος».
Ο Τέντρος ήταν ευχαριστημένος που για πρώτη φορά, ο εβδομαδιαίος αριθμός των αναφερόμενων θανάτων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν χαμηλότερος από ό,τι όταν χαρακτήρισε για πρώτη φορά τον κορωνοϊό ως πανδημία.
Ωστόσο, είπε ότι περισσότεροι από 5.000 θάνατοι που αναφέρονται την εβδομάδα είναι 5.000 περισσότεροι από ότι χρειάζεται, για μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί.
ΚΥΠΕ