Πάνω από πέντε νεκροί και 11 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου ενός περιφερειάρχη, είναι ο απολογισμός επίθεσης αυτοκτονίας, που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη νοτιοδυτική Σομαλία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Την ευθύνη για το μακελειό ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ, η οποία εξαπολύει συχνά βομβιστικές επιθέσεις σε αυτήν τη φτωχή χώρα στο Κέρας της Αφρικής.
Ο καμικάζι αυτοκτονίας οδήγησε ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο έξω από κατάλυμα στην Μπααρντέρε, στο οποίο βρίσκονταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δήλωσε στο AFP ο Χουσέιν Αντάν, διοικητής της αστυνομίας στην περιφέρεια Γκέντο, 450 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.
Μεταξύ των αξιωματούχων που βρίσκονταν στο σημείο την ώρα της επίθεσης ήταν ο περιφερειάρχης Άχμεντ Μπούλε Γκαρέντ και στρατιωτικοί διοικητές, συμπλήρωσε. «Από την έκρηξη καταστράφηκε το μεγαλύτερο τμήμα του κτηρίου και πέντε αξιωματικοί της ασφάλειας σκοτώθηκαν», συνέχισε ο Αντάν, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των 11 τραυματιών είναι και ο περιφερειάρχης της Γκέντο.
Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ορισμένοι πίστεψαν ότι έγινε σεισμός.
Η τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ διεξάγει από το 2007 ανταρτοπόλεμο εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Αν και οι μαχητές της διώχτηκαν το 2011 από τις κυριότερες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, έχει εδραιώσει την παρουσία της σε αρκετές αγροτικές περιοχές.
Ο πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, ο οποίος επέστρεψε στην εξουσία τον Μάιο του 2022, υποσχέθηκε πως θα εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο» εναντίον της Σεμπάμπ. Ωστόσο, η τζιχαντιστική οργάνωση εξακολουθεί να εξαπολύει αιματηρές επιθέσεις, υπογραμμίζοντας πως διατηρεί την ικανότητα να χτυπά στην καρδιά πόλεων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Σομαλία.
Στις 29 Οκτωβρίου 2022, δύο οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά ανατινάχθηκαν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, σκοτώνοντας 121 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 333. Ήταν η πλέον πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση των τελευταίων πέντε ετών στη Σομαλία, η οποία πλήττεται επίσης από ιστορική ξηρασία.
Τον προηγούμενο μήνα, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι το 2022 καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι αμάχων στη σπαρασσόμενη από τη βία χώρα της ανατολικής Αφρικής, ανατρέχοντας σε στοιχεία των προηγούμενων πέντε ετών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Xinhua