Καλά κρατάει η κόντρα που ξέσπασε σήμερα μεταξύ του ΑΚΕΛ και της κυβέρνησης, μετά την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Αθήνα για τη σύσταση και λειτουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Κύπρου-Ελλάδας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ επανέλθε λέγοντας ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν έκανε καλή αρχή επιλέγοντας να διαστρεβλώσει την σαφέστατη τοποθέτηση του ΑΚΕΛ.
Σε δήλωση του σημειώνει πως το ΑΚΕΛ δήλωσε ότι υποστηρίζει την στενή διακρατική συνεργασία αλλά και τη θεσμοθέτηση της διακυβερνητικής συνεργασίας Κύπρου με την Ελλάδα, η οποία ήταν και παραμένει το βασικό μας στήριγμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό είναι πολύ διαφορετικό, από την εξαγγελία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για κοινές συνόδους των υπουργικών συμβουλίων των δύο κρατών. Ο κ. Κουκουμάς ανέφερε ότι απαιτούνται σοβαροί χειρισμοί σε αυτά τα θέματα προκειμένου να μην στέλνονται μηνύματα που μπορεί να παρερμηνευτούν ή να τύχουν εκμετάλλευσης από την Τουρκία για να υπονομεύει την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κάλεσε μάλιστα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντήσει είναι αν ισχύει ή όχι η εξαγγελία του Προέδρου για κοινές συνεδρίες των υπουργικών συμβουλίων Κύπρου-Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται πως στην ανησυχία που εξέφρασε η Εζεκία Παπαϊωάννου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων λυπηρό το γεγονός της αντίδρασης του ΑΚΕΛ.
Εξήγησε ότι οι εξαίρετες διαχρονικά σχέσεις Κύπρου – Ελλάδος θεσμοθετούνται πλέον μέσα από το Ανώτατο Συμβούλιο για μια καλύτερη συνεργασία και συντονισμό σε κοινούς στόχους και επιδιώξεις, όπως είναι η ενέργεια και η ναυτιλία, πέραν του εθνικού μας προβλήματος, και είναι τουλάχιστον λυπηρό τέτοιου είδους σημαντικές αποφάσεις να μην τυγχάνουν στήριξης.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Κόντρα κυβέρνησης – ΑΚΕΛ με αφορμή την εξαγγελία Χριστοδουλίδη για Ανώτατο Συμβούλιο Κύπρου-Ελλάδας
Την πρώτη αντιπαράθεση είχαν σήμερα κυβέρνηση και ΑΚΕΛ με φόντο την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Αθήνα για τη σύσταση και λειτουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Κύπρου-Ελλάδας. Το ΑΚΕΛ ανέφερε ότι τέτοιες εξαγγελίες παραπέμπουν αλλού και δεν εκπέμπουν τα ορθά μηνύματα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων λυπηρό το γεγονός της αντίδρασης του ΑΚΕΛ.
Σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς σημειώνει μεταξύ άλλων πως οι κοινές σύνοδοι των υπουργικών συμβουλίων Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας ανά τακτά διαστήματα στην παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε χθες από την Αθήνα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, παραπέμπουν αλλού και δεν εκπέμπουν τα ορθά μηνύματα για την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου δικοινοτικού κράτους. Προσθέτει μάλιστα ότι θα τύχουν εκμετάλλευσης από την τουρκική προπαγάνδα που θέλει να αμφισβητεί την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Κουκουμάς αναγνωρίζει ωστόσο ότι ενισχυμένη και πολύπλευρη διακρατική συνεργασία με την Ελλάδα ήταν και είναι απαραίτητη, δεδομένου μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι το πιο σημαντικό στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα της. “Η δε θεσμοθέτηση της διακυβερνητικής συνεργασίας είναι επίσης καλοδεχούμενη”.
Την ίδια ώρα σημειώνει πως το ΑΚΕΛ αναμένει από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη απαντήσεις και περαιτέρω διευκρινίσεις. “Αναμένει, επίσης, ότι τέτοια σοβαρά ζητήματα θα συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο πριν τη δημόσια εξαγγελία των όποιων αποφάσεων”.
Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι εξαίρετες διαχρονικά σχέσεις Κύπρου – Ελλάδος θεσμοθετούνται πλέον μέσα από το Ανώτατο Συμβούλιο για μια καλύτερη συνεργασία και συντονισμό σε κοινούς στόχους και επιδιώξεις, όπως είναι η ενέργεια και η ναυτιλία, πέραν του εθνικού μας προβλήματος, και είναι τουλάχιστον λυπηρό τέτοιου είδους σημαντικές αποφάσεις να μην τυγχάνουν στήριξης.
Ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει ότι είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συνομιλίες που θα έχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Είναι τουλάχιστον λυπηρό τέτοιου είδους σημαντικές θεσμοθετημένες αποφάσεις να μην τυγχάνουν στήριξης», πρόσθεσε.
Υπενθύμισε πως η Κύπρος έχει ήδη θεσμοθετήσει ένα τέτοιο Ανώτατο Συμβούλιο με την Αίγυπτο, όπως και η Ελλάδα με αρκετές χώρες των Βαλκανίων και με την Τουρκία.