Το ευρωπαϊκό σχέδιο για μια βιομηχανία καθαρών μηδενικών εκπομπών που ετοιμάζονται να παρουσιάσουν οι Βρυξέλλες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μηδενικών καθαρών εκπομπών δεν πρόκειται για «προστατευτισμό», διαβεβαίωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το σχέδιο, το οποίο θα συμβάλει στον στόχο της Ευρώπης για τη στήριξη της ταχείας μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα, είναι «πολύ ανοιχτό» επειδή «όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά (ΕΕ) σεβόμενοι τα πρότυπά μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που οργανώθηκε χθες στο Στρασβούργο από το «European Newsroom», στο οποίο συμμετέχουν διάφορα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η Κομισιόν πρόκειται να κάνει γνωστές τις λεπτομέρειες για το σχέδιο την Πέμπτη, με διατάξεις που αναμένεται να ενισχύσουν και να δώσουν προτεραιότητα σε «πράσινα» έργα από ευρωπαίους κατασκευαστές.
Το σχέδιο έρχεται μαζί με ένα κείμενο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, το οποίο παρουσιάζεται επίσης την Πέμπτη και στοχεύει να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της ΕΕ σε σπάνιες γαίες και λίθιο, που είναι απαραίτητα για την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας και τις πράσινες υποδομές (ανεμογεννήτριες, ηλιακοί συλλέκτες…) αλλά η Ευρώπη παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την Κίνα γι’ αυτές.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει «ισότιμους κανόνες ανταγωνισμού» με την Κίνα και να αποφύγει τον κίνδυνο «εξάρτησης», όπως στην ενέργεια, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν θέλουμε εξάρτηση, όπως αυτή που είχαμε από τη Ρωσία όσον αφορά τις ορυκτές μορφές ενέργειας», εξήγησε η κυρία φον ντερ Λάιεν. «Δεν θέλουμε να είμαστε εξαρτημένοι όσον αφορά τις πρώτες ύλες, για παράδειγμα. Κατά συνέπεια, διαφοροποιούμε και ενισχύουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού μας με εταίρους που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες (με την ΕΕ)», συνέχισε η πρόεδρος της Κομισιόν, αμέσως μετά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ.
Στην επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο, συμφώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αρχίσει «αμέσως» διαπραγμάτευση για τη σύναψη «στοχευμένης συμφωνίας για τα μέταλλα στρατηγικής σημασίας» ως προς την ενεργειακή μετάβαση, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το Πεκίνο.
Όμως η θέση που πήρε στην Ουάσινγκτον η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε δόντια να τρίξουν στην ΕΕ.
Σε ζητήματα γεωπολιτικής τάξης, «χρειάζεται εντολή» από τους ηγέτες των κρατών μελών για να ληφθούν τέτοιες θέσεις και αποφάσεις, παρατήρησε καυστικά ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν να επιδιώκουν στις συνομιλίες τους τον Οκτώβριο να χαράξουν δικό τους δρόμο όσον αφορά την Κίνα κι όχι να ευθυγραμμιστούν με τις ΗΠΑ, να αφεθούν να συρθούν σε λογική «συστηματικής σύγκρουσης», θυμίζουν ευρωπαϊκές πηγές.