Προς αναθεώρηση της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων ως μέτρου για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού αναμένεται να κινηθούν οι κεντρικές τράπεζες ύστερα από την κατάρρευση δύο μικρομεσαίων αμερικανικών τραπεζών τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε τη Δευτέρα στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Οικονομικών και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου Σωφρόνης Κληρίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, το τελευταίο διάστημα επικρατεί αναστάτωση στις αγορές λόγω της κατάρρευσης αρχικά της τράπεζας Silicon Valley Bank, η οποία ωστόσο αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς είχε ως πελάτες πολλές από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και στην οποία κατέφευγαν επίσης πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, η οποία υπήρξε, κατά τα φαινόμενα, το πρώτο μεγάλο θύμα της ανόδου των επιτοκίων που έχουμε ζήσει τους τελευταίους μήνες.
Προσέθεσε πως υπήρχε πάντοτε η ανησυχία αυτή η αύξηση των επιτοκίων ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού να δημιουργήσει κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμπληρώνοντας πως η περίπτωση της SVB ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και στον τρόπο με τον οποίο θα ενεργήσουν από εδώ και στο εξής οι κεντρικές τράπεζες.
Σχετικά με τις ενέργειες που οδήγησαν στην κατάρρευση της SVB, o κ. Κληρίδης είπε πως παρότι η τράπεζα δεν είχε στο ενεργητικό της ριψοκίνδυνες επενδύσεις, αντιθέτως επένδυσε τις καταθέσεις των πελατών της σε μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, μία κατά τα άλλα ασφαλή επιλογή, δεν συνεκτίμησε το ενδεχόμενο της αύξησης των επιτοκίων, γεγονός που θα έπρεπε να έχει γίνει αντιληπτό και από τις εποπτικές αρχές.
Σημείωσε επίσης πως οι αμερικανικές αρχές χαρακτήρισαν τόσο την SVB, όσο και τη Signature Bank ως συστημικές τράπεζες, κάτι που τους δίνει το δικαίωμα να προστατεύσουν όλες τις καταθέσεις, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού των επενδυτών και αποφυγής άλλων καταρρεύσεων τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, ο κ. Κληρίδης είπε ότι αναμένεται με βεβαιότητα μια επανεξέταση των δεδομένων ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις και είναι πολύ πιθανόν οι αυξήσεις των επιτοκίων που αναμένονταν τους επόμενους μήνες είτε να μην προκύψουν καθόλου, είτε να είναι μικρότερες του αναμενομένου.
Ερωτηθείς αν η κατάρρευση των δύο τραπεζών είναι μάλλον αμερικανικό φαινόμενο ή ενδέχεται να επηρεάσει την Ευρώπη και άλλες οικονομίες, ο κ. Κληρίδης είπε πως μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται κίνδυνος μετάδοσης, προσθέτοντας πως αν επιτύχει η παρέμβαση των αμερικανικών αρχών και καθησυχαστούν οι αγορές, το καλό σενάριο λέει ότι η υπόθεση αυτή θα κλείσει πολύ σύντομα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν προβεί σε παρόμοιες κινήσεις.
Δεδομένου ότι οι ενέργειες που έγιναν από πλευράς αμερικανικών αρχών ήταν οι ενδεδειγμένες για να καθησυχαστούν οι αγορές και νοουμένου ότι δεν θα εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα σε κάποια από τις πολύ μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, η κατάσταση αναμένεται να επανέλθει στην κανονικότητα τις επόμενες ημέρες, κατέληξε ο κ. Κληρίδης.