Στην Κύπρο κατά το 2022 οι νευροπαθείς σε αιμοκάθαρση ανήλθαν σε 1095 σε αντίθεση με 548 το 2014, σημειώνοντας, δηλαδή μεταξύ των ετών 2014 και 2020, άνοδο της τάξης του 100%, δήλωσε η Δρ Αλεξία Παναγίδου, η οποία μιλούσε εκ μέρους της Νεφρολογικής Εταιρείας Κύπρου στη Διάσκεψη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού που έχει ως σύνθημά της «Υγεία των νεφρών για όλους».
Η κ. Παναγίδου είπε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεφρολογίας, στη χώρα μας οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση το 2018 ήταν 788, το 2014 ήταν 548, το 2020 αυξήθηκαν σε 933 και το 2022 σημείωσαν περαιτέρω αύξηση στους 1095. Επεσήμανε η σημασία της ύπαρξης του Γενικού Σχεδίου Υγείας το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να υποβληθούν για 1η φορά σε εργαστηριακό έλεγχο.
Πρόσθεσε ότι σημαντικό ποσοστό δεν γνωρίζει ότι πάσχει από κάποιου είδους νεφρική δυσλειτουργία κάτι που συντείνει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων που παρουσιάζει, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αναβάθμισης του ΓεΣΥ επιβάλλεται να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση.
Η Δρ Κυπρούλα Δημητρίου, Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, στον δικό της χαιρετισμό είπε ότι το μήνυμα για προετοιμασία έναντι του αναπάντεχου, πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητες στη μάχη κατά των νεφροπαθειών.
Η κ. Δημητρίου είπε ότι τα χρόνια νοσήματα, τα οποία ευθύνονται για δυσλειτουργία των νεφρών, είναι μεταξύ άλλων, ο διαβήτης, η υπέρταση, αναπνευστικές νόσοι, κληρονομικότητα, υπερπλασία του προστάτη και παχυσαρκία.
Αντιθέτως οι παράγοντες που απομακρύνουν τη μη μεταδοτική ασθένεια της νεφροπάθειας είναι η καλή φυσική κατάσταση, η υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και η μη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία παραχωρούνται χωρίς συνταγή όπως τα αντιφλεγμονώδη και τα παυσίπονα
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Λευκωσίας, Χρίστου Χρίστου, σε χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη στελέχωση της Νεφρολογικής Κλινικής του ΓΝΛ η οποία αριθμεί 10 νεφρολόγους και τμήματα, αιμοκάθαρσης, περιτοναϊκής αιμοκάθαρσης και Πρώτων Βοηθειών καθώς και εξειδικευμένο για αυτά τα τμήματα προσωπικό.
Σημείωσε τη σημασία της πρόληψης σε συνάρτηση με την επιβίωση έχοντας νεφρική νόσο καθώς και στις άοκνες προσπάθειες για αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ενώ χαρακτήρισε ως πολύτιμη τη συνεργασία με τους Συνδέσμους Ασθενών με Νεφροπάθειες.
Για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού η οποία έχει καθοριστεί η 2η Πέμπτη κάθε Μάρτη, ο κ. Χρίστου, είπε ότι φέτος έχει ως σύνθημα «Υγεία των Νεφρών για όλους» με την προσπάθεια για πρόληψη των νεφροπαθειών και καλή υγεία των νεφρών, να είναι παγκόσμια και από κοινού.
Ο Νεφρολόγος, Ανδρέας Σολουκίδης ο οποίος επίσης απηύθυνε χαιρετισμό στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη έθεσε το σημαντικό θέμα της υποστήριξης των ευάλωτων λόγω νεφροπάθειας ασθενών, σημειώνοντας ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το απροσδόκητο, καθώς και τη μεγάλη σημασία της πρόληψης και της διαχείρισης των περιστατικών.
Πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής αναφορικά με τις νεφροπάθειες πρέπει να έχουν στο επίκεντρο την επόμενη μέρα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως τις πρόσφατες σε Τουρκία και Συρία.
Καταλήγοντας ο κ. Σολουκίδης ευχαρίστησε τους ιατρούς και νευρολόγους που στελεχώνουν τη Νεφρολογική Κλινική του ΓΝΛ καθώς και τους συνδέσμους ασθενών.
Εκ μέρους της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών, η Εμιλη Γρουτίδου, στον δικό της χαιρετισμό είπε ότι σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζεται ότι 850 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κάποια μορφή νεφροπάθειας και δεν το γνωρίζουν ενώ στα 2 εκατομμύρια ανέρχονται διεθνώς οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία, αιμοκάθαρση και στο τελικό στάδιο σε μεταμόσχευση.
Εκπροσωπώντας τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μεταμοσχευμένων, η Ηβη Κυριακού, είπε ότι οι δότες οργάνων για μεταμοσχεύσεις δίνουν μια 2η ευκαιρία για ζωή και αναφέρθηκε στην 1η χιαστί μεταμόσχευση βάσει διακρατικής συμφωνίας Κύπρου και Ισραήλ. Μέλημά μας είναι η υγεία δότη και λήπτη, σημείωσε, καταλήγοντας.