Στην «πολεμική οικονομία» καταφεύγει η Κομισιόν ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να χρηματοδοτήσει την αμυντική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να επεκτείνει την παραγωγή της με γρήγορους ρυθμούς για να καλύψει την πιεστική ζήτηση για όπλα και πυρομαχικά από την Ουκρανία.
Την πρόταση παρουσίασε σήμερα στη Στοκχόλμη ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, στη σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Άμυνας και συνιστά μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας στην Ε.Ε., συνεπάγεται τον τερματισμό του βέτο στη χρηματοδότηση όπλων και πυρομαχικών για καθαρά στρατιωτική χρήση.
«Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που αποτελεί και τον χρηματοοικονομικό βραχίονα της Ε.Ε., απαγορεύουν τη χορήγηση δανείων για όπλα και πυρομαχικά, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά φόρμουλες για να γίνει η αγορά όπλων, καθώς τα «οπλοστάσια» αδειάζουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», γράφει η ισπανική El Pais.
Το οξύμωρο είναι ότι την ίδια ώρα, η Κομισιόν ανακοίνωσε «συστάσεις» προς τους 27 να συντάξουν προγράμματα δημοσιονομικής σταθερότητας που θα κατατεθούν έως το τέλος Απριλίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν: Επιστροφή των δημοσιονομικών κανόνων το 2024
«Η αμυντική μας βιομηχανία πρέπει να στραφεί γρήγορα σε αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε πολεμική οικονομία», τόνισε ο Μπρετόν μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται με αυτούς τους όρους για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Γάλλος Επίτροπος.
Ο Μπρετόν συνοδεύει στη σύνοδο τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Τζόζεπ Μπορέλ, που επρόκειτο να παρουσιάσει στους υπουργούς Αμυνας μια φιλόδοξη δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση της παράδοσης υλικού στην Ουκρανία. «Αυτό που πρότεινε ο Μπρετόν στους 27 υπουργούς Αμυνας είναι να παραδώσουν τα αποθέματα πυρομαχικών τους στην Ουκρανία (ειδικά οβίδες διαμετρήματος 155 χιλιοστών)», γράφει η ισπανική El Pais. «Αυτή η φόρμουλα θα επέτρεπε να φτάσουν τα πυρομαχικά στην Ουκρανία σε λίγες εβδομάδες, ενώ η παραγωγή μπορεί να παραταθεί για ένα χρόνο. Θα εξεταστούν μάλιστα, κίνητρα, όπως η αποζημίωση σε υψηλότερο ποσοστό», σημειώνει η ισπανική εφημερίδα. Σύμφωνα με την El Pais, η Ε.Ε. σχεδιάζει να διαθέσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την χορήγηση στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης (EPF).
Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι 27 αποφάσισαν να αυξήσουν τις δαπάνες του ταμείου αυτού κατά δύο δισ.ευρώ, το 2023,με δυνατότητα επέκτασης σε 5.500 δις έως το 2027. Πρόθεση της Ε.Ε. είναι να διατεθούν άλλα 1.000 εκατομμύρια ευρώ για την άμεση αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.
«Τα κράτη μέλη θα συμφωνούσαν να δωρίσουν τα αποθέματά τους μόνο εάν έχουν σαφή προοπτική έγκαιρης αναπλήρωσης», προσθέτει ο Επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν. Η ομάδα του εργάζεται ήδη για την ανάλυση των δαπανών που θα χρειαστούν. Έτσι, έχουν εντοπίσει 15 εταιρείες κατασκευής βλημάτων των 155 mm ,σε 11 κράτη μέλη και τρεις Ανατολικοευρωπαίους κατασκευαστές οβίδων των 152 mm- που χρησιμοποιούσε ο σοβιετικός στρατός.
Επέκταση της αμυντικής βιομηχανίας
«Πρέπει να παράγουμε γρηγορότερα», εξήγησε ο Μπρετόν, καθώς η ευρωπαική βιομηχανία που δούλευε με ειρηνικούς ρυθμούς, δεν ήταν προετοιμασμένη για σύγκρουση.
Η Ε.Ε. θεωρεί ότι έχει έρθει η ώρα να επιταχύνει την αμυντική της βιομηχανία μέσω ενός συστήματος κοινών αγορών που να βασίζεται στην υπογραφή συμβάσεων και την υποστήριξη για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας οπλικών συστημάτων.
Για τη χρηματοδότηση αυτών των αναγκών της Ουκρανίας και των κρατών μελών, ο Μπρετόν προτείνει την αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περασμένο καλοκαίρι.
«Η δεύτερη γραμμή δράσης είναι να διασφαλίσουμε ότι η αμυντική βιομηχανία θα έχει ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση», λέει ο Γάλλος Επίτροπος: «Πρέπει να κινητοποιήσουμε ιδιωτικά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και των τραπεζών». Η ΕΤΕπ έχει ήδη χορηγήσει στην Ουκρανία ποσά άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά πρόκειται για «κεφάλαια αλληλεγγύης» για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες και για την επισκευή κατεστραμμένων δρόμων, γεφυρών και σιδηροδρομικών υποδομών.