Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία το «χάσμα» γυναικών και ανδρών στη συμμετοχή και ανέλιξη στην οικονομική ζωή και κατά συνέπεια στις μισθολογικές απολαβές στερεί από το ΑΕΠ του πλανήτη περί τα 7 τρισ. δολάρια.
Τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά στις κυβερνήσεις, που όμως δεν κινούνται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε για να κλείσουν την ψαλίδα. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2022 ο δείκτης Women, Business and the Law ήταν στις 77,1 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, έχουν μόνο το 77% των νομικών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι άνδρες.
Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της ισότητας έχει μάλιστα διολισθήσει σε χαμηλά 20ετίας. Το 2022 μόλις 34 νομικές μεταρρυθμίσεις σε 18 χώρες είχαν ως στόχο την ισότητα των δύο φύλων. Μόνο σε 14 χώρες σε όλο τον πλανήτη – όλες υψηλού εισοδήματος – γυναίκες και άνδρες έχουν απόλυτη ισότητα δικαιωμάτων. Σχεδόν 2,4 δισεκατομμύρια γυναίκες σε ηλικία εργασίας στερούνται δικαιωμάτων που είναι κατοχυρωμένα για τους άνδρες.
Για να επιτευχθεί η νομική ισότητα θα χρειαστούν επιπλέον 1.549 μεταρρυθμίσεις. Με τους σημερινούς ρυθμούς, αυτό απαιτεί 50 χρόνια. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υπολογίζει ότι απέχουμε 153 χρόνια από το να σπάσουν οι γυναίκες τη γυάλινη οροφή και να κατακτήσουν την οικονομική ισότητα. Όσο για την καθολική ισότητα σε κάθε πτυχή της ζωής, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι θα έρθει σε 3 αιώνες.