Καθώς τα lockdown λόγω Covid-19 κυριάρχησαν στον κόσμο το 2020, ο Bernard Looney, διευθύνων σύμβουλος της BP, έκανε μια εκπληκτική παραδοχή: Σκέφτηκε ότι η ζήτηση πετρελαίου δεν θα μπορούσε ποτέ να επιστρέψει στο απόγειό της , εκεί που είχε φτάσει πριν από την πανδημία. Πρόσφατα, όμως, ο Looney έκανε στροφή.
Οπως σημειώνει το Bloomberg, μετά την ανακοίνωση φιλόδοξων σχεδίων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, η BP, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, ρίχνει τώρα περισσότερα χρήματα για ορυκτά καύσιμα. Η κατανάλωση πετρελαίου οδεύει σε ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, που συμβουλεύει τις μεγάλες οικονομίες. Ο εφοδιασμός – που πλήττεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την επιβράδυνση της ανάπτυξης του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ και τις ανεπαρκείς επενδύσεις στην παραγωγή – δεν μπορεί πλέον να συμβαδίσει.
Ολα καταλήγουν στην Κίνα: Η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την κατανάλωση πετρελαίου «μαζεύει» αργό μετά την κατάργηση των αυστηρών πολιτικών της για την Covid-19. Σε ένα πλαίσιο περιορισμένης προσφοράς, η ώθηση της ζήτησης κάνει όλους, από την Goldman Sachs Group μέχρι το μέχρι τον οίκο trading προϊόντων ενέργειας και εμπορευμάτων Vitol Group, να προβλέπουν ράλι στα 100 δολάρια ανά βαρέλι αργότερα φέτος.
«Η ζήτηση από την Κίνα είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε ο Amin Nasser, Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Aramco – της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο – σε συνέντευξή του την 1η Μαρτίου στο Ριάντ.
Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, λένε οι αναλυτές, η αγορά θα αντιμετωπίσει έλλειψη – ένα σενάριο που θα κυριαρχήσει στη συνάντηση των ηγετών του κλάδου αυτή την εβδομάδα στο Χιούστον για το CERAWeek από την S&P Global, ένα σημαντικό ετήσιο ενεργειακό συνέδριο.
Η επικείμενη κρίση δείχνει ότι ακόμη και όταν ο κόσμος αγκαλιάζει καθαρότερες πηγές ενέργειας, η δίψα για πετρέλαιο είναι δύσκολο να σβήσει. Ενώ η πτώση της προσφοράς ήταν ένα όφελος για τους παραγωγούς αργού και τους επενδυτές του, σφυροκοπεί τους καταναλωτές και περιπλέκει τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να δαμάσουν τον πληθωρισμό.
«Η άποψή μου είναι ότι ο κόσμος υποτιμά τη ζήτηση και υπερεκτιμά την αμερικανική παραγωγή», δήλωσε ο Saad Rahim, επικεφαλής οικονομολόγος του Trafigura Group, στο περιθώριο του συνεδρίου International Energy Week στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.
Πηγή: Euro2day.gr