16.9 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 1:27

ΚΟΑΓ: Στόχος η μετατροπή σε ενιαίο φορέα στεγαστικής πολιτικής

Με στόχο την προώθηση του εκσυγχρονισμού και μετατροπής το Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) σε ενιαίο φορέα στεγαστικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού θα επιδιώξει να έχει άμεσα συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών.

Μιλώντας μετά από παρουσίαση του προϋπολογισμού του ΚΟΑΓ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Δημοσθένης Μαρκίδης ανέφερε ότι μια τέτοια μεγάλη μεταρρύθμιση θα αποβεί προς όφελος των πολιτών, που το έχουν μεγάλη ανάγκη μέσα στις ιδιάζουσες συνθήκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα στο θέμα της στέγασης.

Ο ενιαίος αυτός φορέας, όπως είπε, θα στεγάζει υπό την ομπρέλα του τα διάφορα στεγαστικά προγράμματα που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα στα διάφορα τμήματα του κράτους.

«Ο ΚΟΑΓ έχει και την τεχνογνωσία και την όρεξη να μπορέσει να στεγάσει αυτά τα προγράμματα, ώστε να καταστήσει το κράτος πιο ευέλικτο στην προσφορά και αξιοποίηση διαφόρων στεγαστικών προγραμμάτων για τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη», ανέφερε.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών, η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Ελένη Συμεωνίδου  ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν έργα του οργανισμού προς πώληση ή ενοικίαση, αλλά σύντομα θα είναι έτοιμες 16 μονάδες προς πώληση στο Καϊμακλί που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο. Το επόμενο έργο που βρίσκεται σε ώριμο στάδιο είναι στη Λάρνακα όπου θα κατασκευαστούν 24 μονάδες και τα έργα θα αρχίσουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξέφρασαν βουλευτές μέσα από ερωτήσεις του για το σχέδιο «Προσιτής Στέγης», το οποίο ο Οργανισμός συμφώνησε να κατασκευάσει σε τεμάχια που του παραχώρησε ο Δήμος Λεμεσού και περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα την κατασκευή 600 κατοικιών για ενοικίαση, μεταξύ άλλων και από φοιτητές.

Όπως ανέφερε η κα. Συμεωνίδου, με βάση νέα πολεοδομικά κίνητρα που δόθηκαν από το Υπουργικό για το συγκεκριμένο έργο στις 20 Δεκεμβρίου και που μειώνουν σημαντικά το κόστος, το έργο βρίσκεται σε φάση επανασχεδιασμού. Ο πρώτος σχεδιασμός, ανέφερε, γίνεται για 144 μονάδες στον Άγιο Νικόλαο, οι οποίες θα διατεθούν με προσιτό ενοίκιο, ενώ σημείωσε ότι βρίσκονται σε αναζήτηση της περαιτέρω χρηματοδότησης που απαιτεί το έργο για να είναι βιώσιμο.

Ανέφερε ακόμα ότι επιδίωξη του οργανισμού είναι να μπορεί πλέον να προχωρεί σε πώληση ενδεχομένως, μόλις υπάρξει κύρωση του κατασκευαστικού συμβολαίου, ώστε να βοηθηθεί η αγορά.

Το προϋπολογιζόμενο υπόλοιπο του ΚΟΑΓ κατά την 1.1.2023 ανέρχεται στα €13 εκατ. Ο προϋπολογισμός του ΚΟΑΓ προβλέπει έσοδα €7,4 εκατ. και δαπάνες ύψους €15,6 εκατ. τα οποία οδηγούν το προϋπολογιζόμενο υπόλοιπο κατά την 31.12.2023 στα €4,8 εκατ.

Η κα. Συμεωνίδου ανέφερε στην Επιτροπή ότι ο ΚΟΑΓ έχει πάρει μέχρι σήμερα από τα έσοδα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) ποσό ύψους €11 εκατ, ωστόσο διευκρίνισε ότι ο Οργανισμός δεν έχει οποιοδήποτε έλεγχο στα έσοδα του ΚΕΠ.

Εξήγησε επίσης ότι ο ΚΟΑΓ μπορεί να βοηθήσει άτομα που πληρούν τα οικονομικά κριτήρια, αλλά μπορούν και να δανειοδοτηθούν από τράπεζα, ωστόσο όσο ανεβαίνουν οι τιμές των κατοικιών αυτή η μερίδα δικαιούχων μικραίνει.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, υπάρχουν άτομα που μπορούν να ενοικιάσουν και η κατεύθυνση του οργανισμού είναι να υλοποιήσει πρόγραμμα, ώστε να προσμετρά το ενοίκιο στην τιμή της αγοράς, αν οι ενοικιαστές θελήσουν να αγοράσουν την κατοικία που ενοικιάζουν μελλοντικά.

Για άτομα, ανέφερε, που δεν μπορούν ούτε να αγοράσουν ούτε να ενοικιάσουν, ετοιμάζεται το σχέδιο προσιτού ενοικίου, αφού τα ενοίκια της αγοράς δεν είναι προσιτά.

Είπε επίσης ότι ο ΚΟΑΓ έχει υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών πρόταση για το δικό του σχέδιο «Οικία» για απλήρωτες οφειλές, αφού παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις δόσεις των δικαιούχων του σχεδίου στέγασης χαμηλά αμειβομένων.

Παράλληλα, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους για το πώς αποφεύγονται θέματα γκετοποίησης στις κατοικίες του ΚΟΑΓ, η κα. Συμεωνίδου είπε ότι το θέμα αυτό λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη και η προσπάθεια είναι να δίνονται κατοικίες σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού.

Παράλληλα, είπε, αναλώνονται πόροι για θέματα μελλοντικής συντήρησης των έργων που κατασκευάζει ο Οργανισμός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!