18.9 C
Nicosia
Δευτέρα 18 Νοέμβριος 2024 | 13:51

ΑνΑΔ: Τα επαγγέλματα με τις μεγαλύτερες ανάγκες το 2022-2032

Η συνολική απασχόληση, την περίοδο 2022-2032 προβλέπεται ότι θα εμφανίσει αυξητική τάση παρόλες τις επιπτώσεις από την πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς και την πανδημία της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τη μελέτη «Προβλέψεις ζήτησης και προσφοράς εργατικού δυναμικού στην κυπριακή οικονομία 2022-2032» της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ).

Η μελέτη αναλύει τους τομείς και τα επαγγέλματα που θα παρουσιάσουν τις μεγαλύτερες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό κατά την δεκαετία 2022 – 2032.

Η ετήσια συνολική ζήτηση της κυπριακής οικονομίας σε εργατικό δυναμικό, την περίοδο 2022-2032 θα ανέλθει στις 11.666 άτομα ή 2,5%.

Οι νέες θέσεις εργασίας προβλέπεται ότι θα ανέρχονται στις 5.258 άτομα ή 1,1% τον χρόνο και θα είναι χαμηλότερες από τις ανάγκες απασχόλησης λόγω μόνιμων αποχωρήσεων από την αγορά εργασίας, οι οποίες θα ανέρχονται στις 6.408 άτομα ή 1,4% τον χρόνο.

Η συντριπτική πλειονότητα των απασχολουμένων αναμένεται να συνεχίσει να εργοδοτείται στον τριτογενή τομέα έχοντας σημαντική αύξηση.

Αυτό όπως αναφέρεται, θα έχει ως αποτέλεσμα 8 στους 10 απασχολουμένους να εργάζονται στον τριτογενή τομέα, διατηρώντας την πολύ μεγάλη εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από τις υπηρεσίες.

Οι τομείς με τις μεγαλύτερες ανάγκες

Οι μεγαλύτερες συνολικές ανάγκες θα παρουσιαστούν στον τομέα του λιανικού εμπορίου, που θα προκύψουν λόγω της προβλεπόμενης ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Ακολουθεί, με μεγάλες συνολικές ανάγκες απασχόλησης, ο τομέας της εκπαίδευσης, αφού αναμένεται αύξηση των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα, ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και περαιτέρω προώθηση της διά βίου μάθησης, κυρίως μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Διά Βίου Μάθησης 2021-2027.

Εξίσου σημαντικές αναμένονται και οι συνολικές ανάγκες στην Υγεία και κοινωνική μέριμνα, λόγω της συνεχιζόμενης γήρανσης του πληθυσμού, η οποία δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για ιατρική και κοινωνική φροντίδα των κατοίκων της Κύπρου, αλλά και για την ομαλή λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Αξιόλογες συνολικές ανάγκες απασχόλησης θα σημειωθούν στις κατασκευές καθώς και στη δημόσια διοίκηση και άμυνα, κυρίως λόγω των αποχωρήσεων (86%).

Οι τομείς των Εστιατορίων και των Ξενοδοχείων θα παρουσιάσουν, επίσης, σημαντική ζήτηση σε εργατικό δυναμικό, λόγω της πολιτικής του κράτους για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και για περαιτέρω προώθηση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Μεγάλες θα είναι και οι συνολικές ανάγκες απασχόλησης στο χονδρικό εμπόριο καθώς και στις νομικές και λογιστικές δραστηριότητες.

Πρόσθετα, σημειώνονται και οι μεγάλες συνολικές ανάγκες στην Πληροφορική, όπου το 80% των αναγκών θα προέρχεται από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες συνδέονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κυπριακής οικονομίας.

Αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων προβλέπεται ότι θα παρατηρηθεί και στις τρεις ευρείες επαγγελματικές κατηγορίες.

Αύξηση εργαζομένων σε επαγγέλματα ανώτερου επιπέδου

Σχεδόν οι μισοί απασχολούμενοι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στα επαγγέλματα μέσου επιπέδου, δηλαδή σε επαγγέλματα στα οποία απαιτείται απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ περίπου 4 στους 10 απασχολουμένους θα εργοδοτούνται στα επαγγέλματα ανώτερου επιπέδου, δηλαδή σε επαγγέλματα που απαιτούν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται, ότι ο ρυθμός αύξησης των απασχολουμένων στα επαγγέλματα ανώτερου επιπέδου θα είναι υψηλότερος από τους ρυθμούς αύξησης στα επαγγέλματα μέσου επιπέδου και στα επαγγέλματα κατώτερου επιπέδου που δεν απαιτούν οποιαδήποτε εξειδίκευση.

Τα επαγγέλματα με τις μεγαλύτερες ανάγκες

Οι μεγαλύτερες συνολικές ανάγκες απασχόλησης, την περίοδο 2022-2032, θα παρατηρηθούν στους καταστηματάρχες και πωλητές, οι οποίες συνδέονται με την προβλεπόμενη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Έπονται, με μεγάλες ετήσιες συνολικές ανάγκες, οι οικιακοί βοηθοί, καθαριστές, πλύντες και σιδερωτές, οι υπάλληλοι παροχής υπηρεσιών καθώς και οι βοηθοί λογιστών και συμβούλων επιχειρήσεων και διοίκησης.

Επισημαίνεται ότι η ζήτηση στους υπαλλήλους παροχής υπηρεσιών θα προέλθει κυρίως από την ανάπτυξη που αναμένεται στον τομέα των ξενοδοχείων και εστιατορίων, αφού ένα μεγάλο μέρος αυτών των απασχολουμένων εργοδοτείται στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ η ζήτηση στους βοηθούς λογιστών και συμβούλων επιχειρήσεων και διοίκησης συνδέεται με τις καλές προοπτικές ζήτησης που θα έχει ο τομέας των νομικών και λογιστικών δραστηριοτήτων.

Μεγάλες συνολικές ανάγκες θα σημειωθούν, επίσης, στους εκπαιδευτικούς, λόγω των αυξημένων επενδύσεων στον τομέα της Εκπαίδευσης, και στους τεχνίτες οικοδομών, λόγω της προώθησης διάφορων αναπτυξιακών έργων.

Επίσης, σημειώνονται οι αξιόλογες συνολικές ανάγκες στους ιατρούς, νοσηλευτές και άλλους ειδικούς σε θέματα υγείας, που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη γήρανση του πληθυσμού και την ομαλή λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας, καθώς και στους ειδικούς τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, που οφείλονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κυπριακής οικονομίας.

Επισημαίνεται ότι στους ειδικούς τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας και στους Τεχνικούς τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας θα σημειωθούν οι μεγαλύτεροι ρυθμοί των συνολικών αναγκών απασχόλησης κατά την περίοδο 2022-2032.

Αύξηση οικονομικά ενεργού πληθυσμού

Ο συνολικός οικονομικά ενεργός πληθυσμός 15-64 χρονών θα εξακολουθήσει να παρουσιάζει αυξητική τάση την περίοδο 2022-2032.

Προβλέπεται ότι ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός 15-64 χρονών θα παρουσιάσει ετήσια αύξηση 4.149 ατόμων ή 0,9%.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του ποσοστού συμμετοχής πληθυσμού 15-64 χρονών στην αγορά εργασίας, όπου από 76,5% το 2022, θα ανέλθει στο 80,6% το 2032.

Η αύξηση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού 15-64 χρονών θα προέλθει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τον οικονομικά ενεργό γυναικείο πληθυσμό 15-64 χρονών συγκριτικά με την αύξηση από τον οικονομικά ενεργό ανδρικό πληθυσμό 15-64 χρονών.

Στη βάση αυτής της προβλεπόμενης εικόνας, μέχρι το 2032 ο οικονομικά ενεργός γυναικείος πληθυσμός 15-64 χρονών θα ανέλθει στα ίδια επίπεδα με τον οικονομικά ενεργό ανδρικό πληθυσμό 15-64 χρονών.

Επισημαίνεται ότι η τάση αυτή οφείλεται στην πολύ μεγαλύτερη αύξηση του γυναικείου πληθυσμού συγκριτικά με την αντίστοιχη αύξηση του ανδρικού πληθυσμού (προβλέψεις Eurostat για τον πληθυσμό «Europop2019»).

Η πλειονότητα του οικονομικά ενεργού πληθυσμού 15+ χρονών θα εξακολουθήσει να κατέχει τριτοβάθμια εκπαίδευση, σημειώνοντας παράλληλα μεγάλη αύξηση μέσα στην περίοδο 2022-2032.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, το 2032, περίπου 6 στους 10 να κατέχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, 1 στους 3 να έχει μέχρι μεταλυκειακή μη τριτοβάθμια εκπαίδευση και σχεδόν 1 στους 10 να έχει μέχρι κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε επαφή με Μακρόν ο ΠτΔ για αναβάθμιση στρατηγικής συμφωνίας Κύπρου-Γαλλίας

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε τη Δευτέρα σε Γάλλους Γερουσιαστές ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο...

Χαρτσιώτης: Όχι πολλές άλλες επιλογές πέραν αυστηροποίησης μέτρων για οδική ασφάλεια

Η πολιτεία δεν έχει πολλές άλλες επιλογές πέραν της αυστηροποίησης των μέτρων που λαμβάνει για θέματα οδικής ασφάλειας και εντονότερους και συχνότερους ελέγχους, δήλωσε...

Μείωση του Βασικού Επιτοκίου της Ελληνικής Τράπεζας

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοινώνει τη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0.21% σε 1,91% από 2,12%, με ισχύ από σήμερα 18 Νοεμβρίου 2024. Η...

Το τελευταίο «δώρο» του Μπάιντεν στην Ουκρανία, για να προλάβει τον Τραμπ

Λίγο πριν από το τέλος της θητείας του, ο  Αμερικανός πρόεδρος πήρε μια απόφαση που είχε αναβάλει εδώ και μήνες. Όπως αναφέρουν οι New...

Σε εφαρμογή η στρατηγική για πρόληψη της βίας στα σχολεια – Το μήνυμα Χριστοδουλίδη (ΒΙΝΤΕΟ)

Την έναρξη εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στα Σχολεία ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα τη Δευτέρα ο Πρόεδρος...

Γιατί οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας;

Δύο μόλις μήνες πριν ο νυν αμερικανός πρόεδρος παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το «πράσινο φως» να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!