Τις νέες παρεμβάσεις για τηv στήριξη της κοινωνίας που εξήγγειλε χθες από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξειδίκευσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
«Η καλή πορεία της οικονομίας, το ακόμα καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022 και η φετινή εκτέλεση του προϋπολογισμού μάς δίνουν με ασφάλεια τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ για 7 νέες σημαντικές παρεμβάσεις» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
1. Έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 200 – 300 ευρώ σε συνταξιούχους
Η πρώτη παρέμβαση, όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, αφορά τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους. Οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς ή που η αύξηση της σύνταξής τους θα λάβουν μέχρι το τέλος Μαρτίου έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, σημείωσε. Η ενίσχυση αυτή καλύπτει πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους και διαμορφώνεται από 200 – 300 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών και την τυχόν αύξηση που έλαβαν.
Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.
Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 280 εκατ. ευρώ.
2. Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
Το δεύτερο μέτρο αφορά την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Επεκτείνεται για άλλους 6 μήνες και ως το τέλος του έτους η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές επιβατών, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, οι σχολές χορού και τα γυμναστήρια.
Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος για το 2ο εξάμηνο του έτους εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ.
3. Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
Η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 76 εκατ. ευρώ.
4. Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων
«Επιδιώκουμε να επιταχύνουμε την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων τόσο μέσω του ΕΛΓΑ όσο και μέσω του πλαισίου στήριξης» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ.
5. Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικύνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
Όπως ανακοινώθηκε, αυξάνεται στα 200 ευρώ από 150 ευρώ μέχρι πρότινος το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικύνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας καθώς επίσης και για υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος. Για τα υπόλοιπα υπουργεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αποφάσεις για τις κατηγορίες δικαιούχων το επόμενο διάστημα. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ οπότε το συνολικό ετήσιο κόστος ανέρχεται στα 250 ευρώ.
6. Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών
«Προχωράμε σε ένα νέο πλαίσιο», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας ανακοινώνοντας τα εξής: Για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023 – την τρέχουσα δηλαδή και μία επιπλέον – που αποσβένει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας. Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερείσπραξη αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις που έχουν χαθεί μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευερετήματα των ρυθμίσεων αυτών.
Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή και είχαν ρυθμισμένες ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές την 1η Νοεμβρίου του 2021 – που συνέχισαν να την εξυπηρετούν έως σήμερα αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές – δημιουργείται ένα νέο σχήμα.
Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023 μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Σε περίπτωση ένταξης στη νέα ρύθμιση ισχύουν τα ευερετήματα της αναβίωσης των ρυθμίσεων.
Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες κατά την 1η Φεβρουαρίου του 2023 πάγιες ρυθμίσεις εφόσον αυτές περιλαμβάνουν αποκλειστικά νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου του 2021.
7. Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό
«Ο μηχανισμός ρύθμισης λειτουργεί ικανοποιητικά τους τελευταίους μήνες. Μέχρι σήμερα πάνω από 3.631 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς ύψους 1,18 δισ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Σταϊκουρας, σημειώνοντας ότι περίπου 300 νοικοκυριά και επιχειρήσεις ρύθμισαν οφειλές μέσω εξωδικαστικού τις τελευταίες 10 ημέρες. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «παρά τη σημαντική πρόοδο δεν είμαστε ακόμη εκεί που επιθυμούμε».
Στο πλαίσιο αυτό, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες το ΥΠΟΙΚ, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, επιδιώκει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού. «Υποχρεώνουμε την αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη. Απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα. Η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιριολογημένες συνθήκες που αφορούν στον εκάστοτε οφειλέτη» διευκρίνισε ο ΥΠΟΙΚ.
Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού προκειμέ να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς όπως είναι τα νοικοκυριά με ένα στεγγαστικό δάνειο το οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν διασώζοντας την περιουσία τους.
Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό, ένας πολίτης που βαρύνεται με μία οφειλή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία έχει βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση θα μπορεί να τη ρυθμίσει μέσω του εξωξωδικαστικού μηχανισμού.
Καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης αυτών.
Πώς θα δοθεί η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους – Τα κριτήρια
Εξειδικεύοντας περαιτέρω το μέτρο για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, και ως εκ τούτου δεν ωφελήθηκαν ή ωφελήθηκαν μερικώς από τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, αφορά 1.112.000 συνταξιούχους.
Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης είναι κλιμακούμενο και κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ. Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τρία κριτήρια:
- Τη μερική ή καθόλου αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς
- Το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν
- Άλλες τυχόν ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα.
Θ. Σκυλακάκης: Οι παράγοντες που επέτρεψαν τα νέα μέτρα – Παράθυρο και για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο
Απολύτως συμβατά με τον στόχο του προϋπολογισμού του 2023 για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ είναι τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, επεσήμανε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως χάρη στην καλύτερη των εκτιμήσεων εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2022, μεταφέρεται δημοσιονομικός χώρος από την προηγούμενη στην εφετινή χρονιά.
Ειδικότερα, τρεις παράγοντες επιτρέπουν την προώθηση των μέτρων:
1. Η ασφάλεια στην εκτίμηση για ανάπτυξη. Η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα επάνω στο 1,2% την πρόβλεψη για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ φέτος, ενώ υπολογίζει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,5%.
2. Ραγδαία μείωση των τιμών του φυσικού αερίου: Η τιμή στο TTF κινείται κάτω από τα 60 ευρώ το τελευταίο διάστημα, κάτι που σημαίνει πολύ χαμηλότερο κόστος για σχετικές επιδοτήσεις.
3. Θετική πορεία των εσόδων το 2022. Το πρωτογενές έλλειμμα ήταν μόλις 288 εκατ. ευρώ έναντι 7,4 δισ. ευρώ το 2021.
«Με βάση αυτά τα στοιχεία δεν σημαίνει ότι εξαντλείται ο δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να προκύψει μέσα στο τρέχον έτος. Επιλέγουμε όμως να κινηθούμε συντηρητικά και να έχουμε εφεδρεία, για να μπορούμε να καλύψουμε τυχόν αντιξοότητες» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.