Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται ακόμη τη Δευτέρα, μια εβδομάδα μετά τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη νότια Τουρκία. Τρεις γυναίκες και ένας άνδρας έχουν διασωθεί 175 με 178 ώρες μετά τους σεισμούς σε Χατάι και Αντιγιαμάν, ενισχύοντας τις προσπάθειες διάσωσης.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πάντως ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης στην Τουρκία και τη Συρία «φθάνουν στο τέλος τους», με τη φροντίδα των επιζώντων να μπαίνει πια στο επίκεντρο.
Τουλάχιστον 31.643 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους δύο ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η AFAD, η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. Στη βορειοδυτική Συρία ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σήμερα σε 4.300 σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, με τους θανάτους να φθάνουν τις 35.943.
Σχεδόν 155.400 σκηνές έχουν στηθεί για τους επιζώντες, ανέφερε η AFAD.
(VIDEO) Drone footage captures tent city set up by the Turkish disaster agency AFAD for people affected by earthquakes
???? LIVE updates here: https://t.co/rjJzOvoAcc pic.twitter.com/EYdYMhyTF6
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 13, 2023
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών από τον σεισμό είναι πιθανό να είναι υπερδιπλάσιος.
Οι σεισμοί μεγέθους 7,8 και 7,7 βαθμών, με επίκεντρο την επαρχία Καχραμανμαράς, έχουν επηρεάσει περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους σε 10 τουρκικές επαρχίες που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πρωτοφανείς είναι οι δυνάμεις διάσωσης και βοήθειας που έχουν κινητοποιηθεί στις σεισμόπληκτες περιοχές: πρόκειται για προσωπικό 233.320 ατόμων, 12.322 οχήματα, 291 αεροσκάφη, 24 σκάφη και 2.552 προσωπικό ψυχολογικής υποστήριξης.
Περισσότεροι από 158.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό μέχρι στιγμής, ανέφερε η AFAD.
Συνολικά 9.401 ξένοι διασώστες από 77 χώρες βρίσκονται ακόμα στην Τουρκία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ανέφερε επίσης ότι 99 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια μέχρι στιγμής και επτά ακόμη χώρες αναμένεται να στείλουν ομάδες διάσωσης.
Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι στην Τουρκία αναφέρουν ότι έχουν εκδοθεί 113 εντάλματα σύλληψης για τις κακοτεχνίες στα κτήρια που κατέρρευσαν στον σεισμό της Δευτέρας. Στην Τουρκία η οργή ξεχειλίζει για τους εργολάβους, που αψήφησαν τους αντισεισμικούς κανονισμούς, αλλά και για την κυβέρνηση Ερντογάν, που δεν τους περιφρούρησε. Πόλεις όπως η Ερζίν, είναι η εξαίρεση στον κανόνα της διαφθοράς. «Ισχυρή αλληλεγγύη»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τη Δευτέρα την «ισχυρή αλληλεγγύη» της στρατιωτικής συμμαχίας στην Τουρκία μετά από τους δύο καταστροφικούς σεισμούς.
«Οι σκέψεις μας παραμένουν στον τουρκικό λαό μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της περασμένης εβδομάδας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Χιλιάδες προσωπικό αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τις προσπάθειες βοήθειας, μεταξύ άλλων με ομάδες έρευνας και διάσωσης, πυροσβέστες, ιατρικό προσωπικό και σεισμολόγους».
Ανακοίνωσε ότι η συμμαχία και τα μέλη της συμφώνησαν «να αναπτύξουν υποδομές για καταφύγια για να βοηθήσουν στην υποδοχή των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από τους σεισμούς».
Ο χειρότερος σεισμός στην Τουρκία μέσα σε έναν αιώνα άφησε πίσω του καταστροφές που μπορεί να κοστίσουν στην Άγκυρα μέχρι 84,1 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιχειρηματικής οργάνωσης, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι το ποσό θα ξεπεράσει τα 50 δισεκ. δολάρια.