Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν αποδυναμωθεί, την ώρα που συνεχίζεται η αποδέσμευση των ψηφοφόρων από τα κόμματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκλογολόγος Γιάννης Μαυρής, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών.
Ερωτηθείς αν ήταν αναμενόμενη η νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο κ. Μαυρής ανέφερε ότι και οι 43 προεκλογικές έρευνες που διεξήχθησαν στην Κύπρο του έδιναν προβάδισμα. Επιπλέον, όπως είπε, «όσες έρευνες έδιναν το ενδεχόμενο ανταγωνισμού μεταξύ των Νίκου Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη στον δεύτερο γύρο, έδιναν τη νίκη στον Νίκο Χριστοδουλίδη». Επομένως, το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου ήταν αναμενόμενο, αλλά όχι προεξοφλημένο, πρόσθεσε.
«Αν μιλάμε για κάποια εξέλιξη που προκύπτει από το εκλογικό αποτέλεσμα, αυτή είναι η δυναμική άνοδος του Ανδρέα Μαυρογιάννη στον πρώτο γύρο που οδήγησε στον αποκλεισμό του Αβέρωφ Νεοφύτου», σημείωσε ο κ. Μαυρής. «Εκ των υστέρων μπορούμε με βάση τις δημοσκοπήσεις εξόδου του δεύτερου γύρου να βγάλουμε αρκετά συμπεράσματα για τα επιμέρους στοιχεία που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στα μηνύματα που θέλησαν να στείλουν οι ψηφοφόροι στους υποψήφιους Προέδρους μέσω της κάλπης, κυρίως στον δεύτερο γύρο, ο γνωστός εκλογολόγος ανέφερε ότι επικράτησε τελικά το κριτήριο της παράταξης και βάσει αυτού υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ Δεξιάς και Κεντροαριστεράς.
Αυτό, όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ, «προκύπτει από τις συσπειρώσεις με βάση τις κομματικές προτιμήσεις, δηλαδή το γεγονός ότι το 70% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ προτίμησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη και το 95% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ προτίμησε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ συσπειρώθηκαν σε υψηλά ποσοστά γύρω από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, το ΕΛΑΜ συσπειρώθηκε κατά 79% γύρω από τον κ. Χριστοδουλίδη, ενώ το Κίνημα Οικολόγων συσπειρώθηκε γύρω από τον κ. Μαυρογιάννη».
Αναφερόμενος στην ψήφο του ΔΗΣΥ στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, ο κ. Μαυρής επεσήμανε ότι το 52% όσων ψήφισαν τον Αβέρωφ Νεοφύτου στον πρώτο γύρο κατευθύνθηκαν προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο, το 43,5% πήγε στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ το 4,5% ψήφισε λευκό/άκυρο.
Ακόμη, ανέφερε ότι η απόφαση του ΔΗΣΥ για ψήφο κατά συνείδηση σε συνδυασμό με τη διάσπαση της εκλογικής βάσης του κόμματος που καταγράφηκε ήδη από τον πρώτο γύρο ώθησε το 70% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ να ψηφίσουν τον κ. Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο, «ένα ποσοστό που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο», όπως είπε. «Αν δούμε την προέλευση των εκλογέων του κ. Χριστοδουλίδη, το 35% όσων τον ψήφισαν τη δεύτερη Κυριακή προέρχεται από τον ΔΗΣΥ, παρότι η επίσημη θέση του κόμματος ήταν να περάσει στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ δεν εξέλεξαν τους υποψηφίους που υποστήριζαν, ο γνωστός εκλογολόγος επεσήμανε ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν αποδυναμωθεί πλέον». «Αν θυμηθούμε και τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών του 2021, ο δικομματισμός ήταν ήδη αρκετά συρρικνωμένος», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι τα δύο μεγάλα κόμματα συγκέντρωναν αθροιστικά 50% το 2021, ενώ στις Βουλευτικές Εκλογές του 2001 συγκέντρωναν αθροιστικά το 69%.
«Και τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα της Κύπρου, τα οποία συγκέντρωναν αθροιστικά το 90% των ψήφων το 2001, περιορίστηκαν στο 68% το 2021», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαυρής, συμπληρώνοντας ότι το 1/3 του εκλογικού σώματος τα τελευταία χρόνια ψηφίζει πέραν των τεσσάρων παραδοσιακών κομμάτων.
Η κάμψη της επιρροής των δύο μεγάλων κομμάτων επισφραγίζεται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Κύπρο ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υποστηρίζεται από κάποιο εκ των δύο μεγάλων κομμάτων, ανέφερε ο γνωστός εκλογολόγος, επισημαίνοντας ότι αυτό προξενεί και κάποια ρευστότητα και αβεβαιότητα για το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη Βουλή.
Επιπλέον, σημείωσε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε και την εκλογική διαδικασία στον ΔΗΣΥ, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου καθώς και η στάση που θα τηρήσει απέναντι στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν θα τηρήσει στάση αντιπολίτευσης ή κριτικής υποστήριξης».
Μιλώντας για τις σημαντικότερες αλλαγές που εντοπίζει στην κουλτούρα των Κυπρίων ψηφοφόρων, ο κ. Μαυρής ανέφερε ότι «η ρευστότητα που έχουμε δει στην προεκλογική περίοδο και στους δύο γύρους των Προεδρικών Εκλογών δείχνει ότι συνεχίζεται η αποδέσμευση των ψηφοφόρων και η χαλάρωση των κομματικών ταυτίσεων.
«Η προσωπικότητα των δύο υποψηφίων έπαιξε ρόλο, γιατί και οι δύο υποψήφιοι κατέγραψαν ευρύτερη κοινωνική επιρροή από τα κόμματα που τους υποστήριξαν», επεσήμανε. «Γενικότερα, αυτό επιβεβαιώθηκε και στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, κάτι που οφείλεται και στο ίδιο σύστημα των δύο γύρων, όπου οι υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο επιδιώκουν συσπείρωση δυνάμεων πολύ ευρύτερων από το στενό εκλογικό τους ακροατήριο», πρόσθεσε.
«Επίσης, πρώτη φορά οι μικρότεροι υποψήφιοι στον πρώτο γύρο συγκέντρωσαν αθροιστικά 12,5%, ένα υψηλό ποσοστό στα χρονικά των Προεδρικών Εκλογών στην Κύπρο από το 1983», κατέληξε.