9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:12

Ευτράπελα περασμένων εκλογών – Από 180 ψηφοφόροι ψήφισαν….600

Χαμένες κάλπες που δεν χάθηκαν, οι 180 ψηφοφόροι που στην καταμέτρηση βρέθηκαν να είναι 600, ο υποψήφιος δήμαρχος που ζητούσε ανακήρυξη μεσημεριάτικα για να προσέλθει με πομπή ιππεύοντας λευκά άλογα. Αυτά και πολλά άλλα ευτράπελα έχει να διηγηθεί ο δρ. Ανδρέας Χριστοδουλίδης, πρώην έπαρχος Πάφου που διετέλεσε έφορος εκλογών αλλά και για πολλά χρόνια υπηρετούσε ως προεδρεύων σε εκλογικά κέντρα. Πέραν των ευτράπελων, ωστόσο, αν κάτι αποκόμισε από τις δεκαετίες που υπηρέτησε στα διάφορα πόστα είναι ότι «οι εκλογές είναι οι αγώνες που έκανε όλος ο κόσμος για τη Δημοκρατία και πρέπει τη Δημοκρατία να βρίσκουμε τρόπο να την τιμούμε».

Έφορος Εκλογής στην εκλογική περιφέρεια Πάφου από τις αρχές του 2001 μέχρι λίγο πριν το τέλος του 2011 διετέλεσε ο κ. Χριστοδουλίδης και μιλώντας στο ΚΥΠΕ θυμάται τα εύκολα, τα δύσκολα, αλλά και τα ευτράπελα, τα οποία ωστόσο όλα τα αντιμετώπισε με σοβαρότητα. «Κάθε δουλειά, χρειάζεται εντιμότητα. να συμπεριφερθείς με επίπεδο, να είσαι καλά καταρτισμένος ώστε να λαμβάνεις τις σωστές αποφάσεις, να έχεις καλούς συνεργάτες, τους οποίους να εμπιστεύεσαι», λέει συνοψίζοντας σε μια φράση όλα εκείνα που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Κληθείς να διηγηθεί κάποια περιστατικά που ξεχώρισαν κατά τη θητεία του ως έφορος, θυμάται ότι σε κάποιες  βουλευτικές εκλογές, όταν συνάδελφος του Βοηθός Έφορος τού είπε «στο χ χωριό είναι εγγεγραμμένοι 180 ψηφοφόροι και ψήφισαν 600». Διατηρώντας την ψυχραιμία του, έβαλε στους συναδέλφους του που εργάζονταν στο γραφείο του να ακούνε μουσική του Μάνου Χατζηδάκη και πήγε σε διπλανό γραφείο να περιμένει την κάλπη και τον προεδρεύοντα, από τον οποίο όταν έφτασε απαίτησε με αυστηρότητα εξηγήσεις. Το μυστήριο λύθηκε με την επαναληπτική καταμέτρηση και τότε, λέει ο κ Χριστοδουλίδης, «πήγε η καρδιά μου στη θέση της». Αυτά συνέβη, δήλωσε, επειδή ο άνθρωπος  δεν είχε διαβάσει ούτε μελετήσει τις οδηγίες και «δυστυχώς δεν έβαλε και το μυαλό του να δουλέψει».

Θυμάται επίσης πως σε μια περίπτωση παγκύπριος τηλεοπτικός σταθμός σε κάποια εκλογική αναμέτρηση μετέδωσε ότι στην Πάφο χάθηκαν τρεις κάλπες. Οι κάλπες καθόλου δεν χάθηκαν, όμως. «Η διαλογή είχε τελειώσει οπότε αντί να βγω να διαψεύσω τον σταθμό, έκανα ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων σε πέντε με επτά λεπτά» και όλα καλά.

Η τελευταία δύσκολη περίπτωση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει πριν φύγει, ήταν όταν εκπροσωπούσε την Κύπρο για δέκα χρόνια στο Συμβούλιο των Επάρχων στην Ευρώπη. Τότε, θυμάται, «είχα πάει στην Ουγγαρία για να διεκδικήσω την προεδρία και τη Σύνοδο των Έπαρχων της Ευρώπης να γίνει στην Πάφο». Αφού έγινε η ψηφοφορία και εξασφάλισαν την προεδρία, ακολούθως πήρε το αεροπλάνο για να επιστρέψει γιατί την Κυριακή ήταν η ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τότε θυμάται είχε αφήσει οδηγίες να του αφήσουν τα εκλογικά κέντρα να τα υπογράψει πάνω στο γραφείο του, ό,τι ώρα θα επέστρεφε. Την υπογραφή του τόνισε την έβαζε αφού έλεγχε το κάθε εκλογικό κέντρο διότι είχε μέσα αυτόχθονες, πρόσφυγες από μια επαρχία, δύο ή τρεις.

Στον έλεγχο ωστόσο που έκανε διαπίστωσε λάθη. Και πάλι με ψυχραιμία έδωσε τη λύση. Κάλεσε συνάδελφό του, άνοιξαν γραφεία, άπλωσαν τα χαρτιά και τα έγγραφα και σε μερικές ώρες όλα τακτοποιήθηκαν και το πρωί οι εκλογές διεξήχθησαν κανονικά.

Περιστατικό ξεχωριστό, που δεν ξεχνά ήταν αυτό σε κάποιες δημοτικές εκλογές. Την Κυριακή το βράδυ όταν άρχισε η διαλογή τον πήρε ένας υποψήφιος Δήμαρχος και του ζήτησε μια… χάρη. Να γίνει η ανακήρυξη του ως δημάρχου το επόμενο μεσημέρι και όχι το βράδυ των εκλογών. «Μα ακόμα δεν έχουμε τελικά αποτελέσματα», απάντησε ο κ. Χριστοδουλίδης . «Είμαι σίγουρος ότι θα εκλεγώ», απάντησε ο υποψήφιος.

Γιατί  επιθυμούσε σε περίπτωση εκλογής του να ανακηρυχτεί την  επόμενη μέρα το μεσημέρι, τον ρώτησε. «Κύριε Έπαρχε έχω βρει τέσσερα λευκά άλογα και θα έρθω εν πομπή εκεί στο γραφείο με αρκετούς δημότες με σάλπιγγες και λοιπά», ήταν η απάντηση που άφησε προς στιγμή άφωνο τον Έφορο. «Αν θέλεις να γίνει μια παράσταση κάνε το με τους δημοσιογράφους αλλά να κάνουμε απόψε την ανακήρυξη», τού απάντησε. Όπερ και εγένετο. Πλην όμως άλλος εξελέγη και ανεδείχθη δήμαρχος.

Σε άλλη περίπτωση είπε, ένας βουλευτής τον επισκέφτηκε που υπολόγιζε προφανώς ότι το κόμμα του σε έναν συγκεκριμένο Δήμο είχε πολλούς ψηφοφόρους ξένους και συγκεκριμένα Βρετανούς, ζητώντας να τοποθετήσουν αγγλόφωνους υπαλλήλους στα εκλογικά κέντρα ώστε να μπορούν να συννενοούνται με τους ψηφοφόρους.  Ο κ. Χριστοδουλίδης απήντησε πως είμαστε στην Κύπρο και πως επίσημη γλώσσα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ελληνική και η τουρκική. Στους προεδεύοντες είπε «είχαμε κάνει μια επιλογή που να μπορούν να συνεννοούνται». Την επαύριο ο βουλευτής τού τηλεφώνησε για να του πει ότι παρασπόνδησε επειδή δεν τοποθέτησε αγγλόφωνους υπαλλήλους.  Τότε ο κ. Χριστοδουλίδης του απάντησε «είχα πάντα την αίσθηση ότι η Δημόσια Υπηρεσία είναι θεραπαινίδα της πολιτικής και όχι των πολιτικών, εσείς θέλετε να μετατρέψετε την πολιτική αντί να είναι θεραπαινίδα της πολιτικής, θεραπαινίδα των πολιτικών».

Θυμάται και τα τραπεζάκια των κομμάτων έξω από τα εκλογικά κέντρα, ρωτήσαμε τον κ Χριστοδουλίδη. Και βέβαια, απάντησε, σημειώνοντας ότι «εμείς σε κάποιο στάδιο ως Έφοροι Εκλογών σε συνεδρία στο Υπουργείο Εσωτερικών το είχαμε θέσει όχι για οτιδήποτε άλλο, αλλά επειδή κάποιοι από εμάς είχαμε βγει και εκτός Κύπρου και γνωρίζαμε πώς γίνονταν οι εκλογές. Είχαμε λοιπόν πει πως αυτό το πράγμα έπρεπε να σταματήσει».

Στην αρχή θυμάται υπήρχαν αντιδράσεις μέχρι που ωρίμασε η κατάσταση και εξαφανίστηκαν τα τραπεζάκια.

Με την εμπειρία δεκαετιών που έχει, ζητήσαμε από τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη να αναφέρει τι θα συμβούλευε όσους σήμερα καλούνται να διεκπεραιώσουν το έργο της διεξαγωγής των εκλογών. «Να είναι απόλυτα αντικειμενικοί στη δουλειά τους, να είναι συνεπείς και συνεργάσιμοι με όλους με τους πολίτες, τα κόμματα και τους υποψηφίους», δήλωσε και τόνισε «οι εκλογές είναι οι αγώνες που έκανε όλος ο κόσμος για την Δημοκρατία και πρέπει τη Δημοκρατία να βρίσκουμε τρόπο να την τιμούμε».

Ο δρα Ανδρέας Χριστοδουλίδης διετέλεσε Έφορος Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου  στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών δύο φορές, το 2003 και το 2008. Στις βουλευτικές εκλογές τρεις φορές κατά έτη 2001, 2006 και 2011. Επίσης στις κοινοτικές εκλογές 2001 – 2006 και 2011.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!