Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να γνωρίζει ότι η κίνηση στους δρόμους προκαλεί τη ψυχολογική κατάσταση και τα νεύρα των οδηγών. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Enviromental Health» ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες πανεπιστημίων του Καναδά αναφέρει ότι το μποτιλιάρισμα μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στη νοητική λειτουργία των οδηγών.
Ήταν γνωστό ότι η μεγάλη έκθεση σε καυσαέρια όπως αυτή που έχουν όσοι οδηγούν καθημερινά και αντιμετωπίζουν συχνά συνθήκες μεγάλης κίνησης στους δρόμους προκαλεί διαφόρων ειδών βλάβες στην υγεία επηρεάζοντας και τον εγκέφαλο τους και ειδικότερα τη λειτουργία της μνήμης. Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και μια παραμονή δύο ωρών μέσα στην κίνηση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην εγκεφαλική λειτουργία στον τομέα των γνωστικών ικανοτήτων οι οποίες είναι αυτές που συμβάλουν στην αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον και τους άλλους ανθρώπους.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία πριν και μετά από κάθε έκθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μποτιλιάρισμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εισπνοή καυσαερίων και ειδικά εκείνων του ντίζελ μειώνει την αποκαλούμενη λειτουργική συνδεσιμότητα, μια μέθοδο μέτρησης του τρόπου με τον οποίο οι περιοχές του εγκεφάλου αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας τη λειτουργική συνδεσιμότητα στους εγκεφάλους των εθελοντών μετά την πολύωρη έκθεση σε καυσαέρια σε σύγκριση με την λειτουργική συνδεσιμότητα μετά από την φυσική διαδικασία εισπνοής του φιλτραρισμένου αέρα.
«Οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να το σκεφτούν δύο φορές την επόμενη φορά που θα κολλήσουν στην κίνηση με τα παράθυρα κατεβασμένα. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το φίλτρο αέρα του αυτοκινήτου σας λειτουργεί σε καλή κατάσταση και εάν περπατάτε ή κάνετε ποδήλατο σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, σκεφτείτε να ακολουθήσετε μια λιγότερο πολυσύχναστη διαδρομή» αναφέρει ο Κρις Κάρλστεν, εκ των επικεφαλής της μελέτης.