Τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να αποφέρει στο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας και στην κυπριακή οικονομία η μεταφορά γνώσης μεταξύ ερευνητικών/ακαδημαϊκών οργανισμών και επιχειρήσεων, ανέδειξε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 και σε αυτή συμμετείχαν, στο πλαίσιο της πρώτης ενότητας, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΣ του ΙδΕΚ, Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος, Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Κύπρου, καθώς και οι Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Παιδείας και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Στη δεύτερη ενότητα, εκπρόσωποι των φορέων – αρμόδιοι για τα θέματα μεταφοράς γνώσης – είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ιδέες για αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Κύπρου. Στόχος της όλης εκδήλωσης ήταν η ανταλλαγή απόψεων με απώτερο σκοπό να ενισχυθούν οι δραστηριότητες μεταφοράς γνώσης και να καταστούν τα κυπριακά πανεπιστήμια, κινητήριες δυνάμεις οικονομικής ανάπτυξης.
Το παρών τους στη συνάντηση έδωσαν δύο καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ο λόγος για την κ. Lita Nelson, η οποία διετέλεσε διευθύντρια του Γραφείου Αδειών Χρήσης Τεχνολογίας του ΜΙΤ (Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης) και τον κ. Tony Raven ο οποίος εργάστηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος του γραφείου αξιοποίησης έρευνας του Πανεπιστημίου του Cambridge. Οι δύο εμπειρογνώμονες αναφέρθηκαν σε προσωπικές εμπειρίες και παραδείγματα, περιγράφοντας την προσπάθεια να καταστούν τα πανεπιστήμια στα οποία εργάστηκαν, επιτυχημένα. Οι εμπειρογνώμονες παρουσίασαν βέλτιστες πρακτικές και μεθόδους για ενίσχυση των δράσεων μεταφοράς γνώσης, τις οποίες οι συμμετέχοντες μπορούν να εφαρμόσουν στα δικά τους πανεπιστήμια στην Κύπρο.
Σε δήλωσή του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος, ανέφερε πως το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Γνώσης ανοίγει τον δρόμο για μία επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας και της βιομηχανίας. Μέσω του Συστήματος, ανέφερε, είναι δυνατή η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, η χορήγηση και αδειοδότηση έρευνας, καθώς και η περαιτέρω επένδυση σε εταιρείες-τεχνοβλαστούς και επιχειρήσεις.
«Με αυτό τον τρόπο, η γνώση και οι εφευρέσεις που παράγονται από ερευνητικά κέντρα της Κύπρου μεταφέρονται σε εταιρείες, διευκολύνοντας τη διαδικασία να καταστούν οι δύο πλευρές βιώσιμες και πιο ανθεκτικές απέναντι στις προκλήσεις», επεσήμανε. «Στόχος μας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης του οικοσυστήματός μας, η ενδυνάμωση της ερευνητικής αριστείας και η παραγωγή γνώσης που θα λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για δημιουργία μίας οικονομίας που θα βαδίζει προς την καινοτομία και θα συμβάλλει στο να καταστεί η χώρα μας Περιφερειακός Κόμβος Τεχνολογίας και Καινοτομίας», υπογράμμισε.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων του Κεντρικού Γραφείου Μεταφοράς Γνώσης του ΙδΕΚ που λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2022.