Στην Κύπρο δεν υπήρξε πρόσφατα, αλλά ούτε και στο παρελθόν κρούσμα χολέρας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, η οποία ανέφερε ότι τουλάχιστον από το 2000, έτος από το οποίο το Υπουργείο Υγείας τηρεί στατιστικά στοιχεία, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά.
Κληθείσα από το ΚΥΠΕ, με αφορμή ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, η οποία κάνει λόγο για αύξηση κρουσμάτων χολέρας σε γειτονικές χώρες, να αναφέρει αν η Κύπρος αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο, η κ. Κωνσταντίνου είπε πως η ανακοίνωση έχει σταλεί με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, ενώ σημείωσε πως στόχος του αρμόδιου Υπουργείου είναι η ενημέρωση των ταξιδιωτών προς αυτές τις χώρες.
Η κ. Κωνσταντίνου προέβη σε συστάσεις προς το κοινό, που αφορούν στην τήρηση των ατομικών προστατευτικών υγειονομικών μέτρων και ιδιαίτερα στη συστηματική υγιεινή των χεριών.
Τόνισε πως οι ταξιδιώτες θα πρέπει να τηρούν ανελλιπώς τα ατομικά προστατευτικά υγειονομικά μέτρα και να επαγρυπνούν με την επιστροφή τους εάν παρουσιάσουν συμπτώματα.
Δύο περιστατικά στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κωνσταντίνου είπε πως «στην Κύπρο δεν υπήρχε πρόσφατα, αλλά ούτε και στο παρελθόν κρούσμα χολέρας», για να σημειώσει ότι στην Ευρώπη εμφανίστηκαν τον τελευταίο χρόνο δύο περιστατικά χολέρας.
Σημείωσε πως «παλαιότερα ο αριθμός των περιστατικών που εμφανιζόταν στην Ευρώπη ήταν πολύ χαμηλός», για να προσθέσει πως «τα περιστατικά που εντοπίζονται συνήθως στην Ευρώπη αφορούν σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί χώρες» όπου υπάρχουν κρούσματα, κυρίως στην Αφρική και στην Ασία».
Πρόσφατα είχαν καταγραφεί περιστατικά χολέρας σε χώρες γειτονικές με την Κύπρο, συγκεκριμένα στη Συρία, η οποία κατέγραψε 807 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 68 θανάτους, με αρκετά περισσότερα ύποπτα κρούσματα από το τέλος Αυγούστου μέχρι τον Οκτώβρη 2022, καθώς επίσης στον Λίβανο, όπου καταγράφηκαν 5.912 κρούσματα με 23 θανάτους από τις αρχές Οκτωβρίου του 2022 μέχρι τις 5 Ιανουαρίου το 2023.
Περιγραφή
Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή νόσος, που οφείλεται στην προσβολή του εντέρου από εντεροτοξίνη που παράγουν τα στελέχη του βακτηρίου Vibrio Cholera.
Κάποιοι από τους ορότυπους της εντεροτοξίνης προκαλούν σοβαρή νόσο που χαρακτηρίζεται ως «χολέρα» και επιδημίες. Οι κάτοικοι ενδημικών για τη νόσο περιοχών αποκτούν αντισώματα για τη χολέρα στην παιδική ηλικία.
Στο παρελθόν έχουν περιγραφεί επιδημίες χολέρας με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους.
Τρόποι μετάδοσης
Η μετάδοση του νοσήματος γίνεται μέσω κατανάλωσης μολυσμένου νερού ή τροφής. Το νερό συνήθως μολύνεται από κόπρανα ασθενών το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μολύνει άμεσα ή έμμεσα τα τρόφιμα. Η τροφή μπορεί επίσης να μολυνθεί από λερωμένα χέρια κατά την προετοιμασία γεύματος ή όταν καταναλώνεται.
Η περίοδος επώασης του νοσήματος κυμαίνεται από λίγες ώρες έως πέντε μέρες και ο ασθενής μεταδίδει τη νόσο μέχρι και 10 μέρες μετά την έναρξη της νόσου.
Η νόσος επηρεάζει όλες τις ηλικίες και παρουσιάζεται κυρίως με έντονο οξύ διαρροϊκό σύνδρομο και εμετούς οδηγώντας σε αφυδάτωση και σε σοβαρές περιπτώσεις και θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Θεραπεία
Η ενυδάτωση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας. Η από του στόματος χορήγηση υγρών και αλάτων, καθώς και η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών σε σοβαρές καταστάσεις μειώνει τη θνητότητα. Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις.
Πληροφορίες για Ταξιδιώτες που Αφικνούνται από Χώρες που Εμφανίζουν Κρούσματα Χολέρας
Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις χώρες με κρούσμα θα πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου, όπως αναφέρονται πιο κάτω.
Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων της νόσου θα πρέπει να εφαρμόσουν προφυλάξεις επαφής και αυστηρά μέτρα υγιεινής χεριών και να αποταθούν στο νοσοκομείο.
Εμβόλια και Γενικά Μέτρα Προφύλαξης Ταξιδιωτών
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χορήγηση εμβολίου σε άτομα που ταξιδεύουν προς χώρες, όπου καταγράφηκαν περιστατικά. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στην Κύπρο το εμβόλιο κατά της χολέρας δεν υπάρχει.
Για προληπτικούς λόγους, άτομα που ταξιδεύουν σε περιοχές με φτωχές υγειονομικές συνθήκες, συστήνεται να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό και ποτά, παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και γάλα.
Συστήνεται ακόμα να αποφεύγουν τα παγάκια, τις ωμές σαλάτες, το ξαναζεσταμένο φαγητό, καθώς και τα ωμά θαλασσινά και να προτιμούν φρούτα που ξεφλουδίζονται.
Επιπλέον, θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες καλής υγιεινής.
Νοείται ότι σε περίπτωση οποιουδήποτε ιατρικού προβλήματος κάποιος θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στις επίσημες ιατρικές υπηρεσίες της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιλέγουν με προσοχή τις τροφές και τα ποτά που καταναλώνουν, να τρώνε φαγητά καλά μαγειρεμένα και ακόμη ζεστά όταν σερβίρονται, να προτιμούν τα φρούτα, τους καρπούς και τα λαχανικά που έχουν παχύ περίβλημα, φλούδα ή κέλυφος τα οποία θα πρέπει να πλένουν ή να ξεφλουδίζουν οι ίδιοι πριν τα καταναλώσουν, να χρησιμοποιούν σφραγισμένο και εμφιαλωμένο νερό ή αεριούχο νερό, να καταναλώνουν ποτά κατευθείαν από το κουτί ή το μπουκάλι και να ζητούν ποτά χωρίς πάγο.
Επίσης, οι ταξιδιώτες δεν πρέπει να καταναλώνουν φρέσκες σαλάτες, ωμά ή ανεπαρκώς μαγειρεμένα αυγά, πουλερικά, κρέατα και θαλασσινά, να καταναλώνουν μαγειρεμένες τροφές που βρίσκονται για αρκετές ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (π.χ. μπουφέ), να καταναλώνουν γρανίτες ή παγωμένα ποτά τα οποία είναι πιθανόν να έχουν ετοιμαστεί με μολυσμένο νερό, να καταναλώνουν χυμούς φρούτων εκτός και αν προέρχονται κατευθείαν από σφραγισμένο κουτί και να καταναλώνουν νερό της βρύσης.