7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 10:29

Νέα ώθηση στη δυναμική ανάπτυξη και πρόοδο του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας

«Το εξωτερικό εμπόριο θα βελτιωθεί μακροπρόθεσμα. Μένει μόνο να καταφέρουμε να επιβιώσουμε μέχρι τότε». Στις αρχές του περασμένου έτους, η φράση αυτή ακουγόταν συχνά στους κύκλους του εξωτερικού εμπορίου, εκφράζοντας τα αισθήματα πολλών επαγγελματιών του κλάδου. Ένα χρόνο μετά, σε πείσμα των ζοφερών και πολύπλοκων περιστάσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον, το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας κατάφερε να αντισταθεί στις αντιξοότητες και τους απρόβλεπτους παράγοντες, καταφέρνοντας μια αξιέπαινη αύξηση σε κλίμακα, συνοδευόμενη από μια σταθερή ποιοτική βελτίωση.

Ο όγκος εισαγωγών και εξαγωγών της Κίνας ξεπέρασε τα 40 τρισ. γιουάν για πρώτη φορά, με τη χώρα να παραμένει η κορυφαία εμπορική δύναμη στον κόσμο για έξι συναπτά έτη. Το μερίδιο της Κίνας αντιστοιχεί στο 14% του συνόλου των διεθνών εξαγωγών, με τη χώρα να αποτελεί σταθερά τη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών. Οι λαμπρές αυτές επιδόσεις μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται ως κάτι το απροσδόκητο, μπορούν όμως να εξηγηθούν. Αποδεικνύουν ότι το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας δεν γνωρίζει τί σημαίνει παραίτηση και αντιθέτως κάνει γενναία βήματα προς τα εμπρός. Οι επιδόσεις αυτές αποτελούν επίσης εκδήλωση της αποφασιστικότητας και του θάρρους της κινεζικής κυβέρνησης στη διεύρυνση του ανοίγματος και τη σταθεροποίηση του εξωτερικού εμπορίου.

Η μεγάλη σημασία που απέκτησε το εξωτερικό εμπόριο με την πάροδο των ετών για την οικονομία της Κίνας είναι αυτονόητη. Σύμφωνα με γενικές εκτιμήσεις, το εμπόριο μέσω των εισαγωγών και εξαγωγών δημιουργεί άμεσα ή έμμεσα 200 εκατ. θέσεις εργασίας. Πέρα από το ότι αποτελεί μία από τις τρεις κινητήριες και αναπτυξιακές δυνάμεις της εθνικής μας οικονομίας, επιτρέπει επίσης στη χώρα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της εσωτερικής και της παγκόσμιας αγοράς και τους πόρους αυτών, και να εδραιώσει την παρουσία της βελτιώνοντας τη θέση των κινεζικών προϊόντων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και αλυσίδα αξίας και συμβάλλοντας στην επιτυχία της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο όγκος της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευμάτων για το 2023 πρόκειται να αυξηθεί μόνο κατά 1%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από προηγούμενες προβλέψεις για 3,4%, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για μια βαθύτερη παγκόσμια οικονομική ύφεση. Ακόμα και αν υπάρχουν δυνατότητες ελιγμών στις προβλέψεις αυτές, ένα ωστόσο είναι βέβαιο· φέτος, ο ανταγωνισμός για τον «διαμοιρασμό της πίτας» της παγκόσμιας οικονομίας και των εμπορικών αγορών αναμένεται να είναι σκληρός. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο μέσα από την έγκαιρη σταθεροποίηση των θεμελιωδών στοιχείων του εξωτερικού εμπορίου θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να «αρπάξουν» παραγγελίες και να αδράξουν κάθε ευκαιρία που θα τους δοθεί, επιτρέποντας στον κλάδο να ξεπεράσει αποτελεσματικά τους φραγμούς που εμποδίζουν την ανάπτυξή του. Από τη μία πλευρά είναι απαραίτητο να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες και να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της ισχυρής εφοδιαστικής αλυσίδας της Κίνας το συντομότερο δυνατό. Με τη βελτίωση και την προσαρμογή των πολιτικών για την πρόληψη της πανδημίας, οι επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου μπορεί να κατάφεραν να επιταχύνουν την επανέναρξη της εργασίας και παραγωγής τους, θα χρειαστεί όμως ακόμα λίγος χρόνος για να ανακάμψει πλήρως η εφοδιαστική αλυσίδα, κάτι για το οποίο είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Από την άλλη, είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην έξοδο των αλυσίδων εφοδιασμού από την Κίνα προς γειτονικές χώρες και περιοχές.

Μαζί με τη σταθεροποίηση των αποθεμάτων, θα πρέπει επίσης να επενδύσουμε ενεργά στις αναδυόμενες βιομηχανίες. Τα τελευταία χρόνια, τα ηλεκτρικά οχήματα, οι φωτοβολταϊκοί συλλέκτες, οι μπαταρίες λιθίου κ.ά. προϊόντα αποτελούν τα σημαντικά εμπορεύματα του εξαγωγικού εμπορίου μας με εντυπωσιακές επιδόσεις στις ξένες αγορές. Φέτος, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ουδετερότητας άνθρακα, περισσότερες επιχειρήσεις αναμένεται να ωθήσουν τις εξαγωγές τους και να διευρύνουν τις αγορές τους μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας. Επιπλέον, με βάση την Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Εταιρική Σχέση (RCEP), κινεζικά προϊόντα όπως ολοκληρωμένα κυκλώματα, επεξεργαστές και συσκευές αποθήκευσης δεδομένων θα απολαμβάνουν μεγαλύτερες δασμολογικές παραχωρήσεις, εκμεταλλευόμενα τα κέρδη που δημιουργεί συνεχώς το θεσμικό άνοιγμα. Όσον αφορά τον κλάδο του εξωτερικού εμπορίου, αν και αυτός δέχεται πιέσεις, δεν πρέπει ωστόσο να απαισιοδοξούμε. Είναι απολύτως εφικτό εν μέσω κρίσεων να αναζητάμε ευκαιρίες καθώς και να μετατρέπουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Αξίζει να τονίσουμε ότι πρόσφατα ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών της Κίνας κάπως θα επιβραδυνθεί, ακολουθεί όμως σταθερά και συμβαδίζει με τις γενικότερες τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου. Μακροπρόθεσμα η οικονομία της Κίνας αναμένεται να επιτύχει συνεχή ανάκαμψη και συνολική βελτίωση, γεγονός που θα αποτελέσει ισχυρό στήριγμα για τη σταθεροποίηση της κλίμακας και τη βελτίωση της δομής του εξωτερικού εμπορίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!