Την αξιοποίηση των πόρων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας οι οποίοι έχουν δεσμευτεί για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Financial Times, ο Μισέλ παροτρύνει τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων των 27 να προχωρήσουν τις συζητήσεις για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν «παγωμένοι» πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που ανέρχονται στα 300 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος εξηγεί πως θέλει να εξερευνηθεί η ιδέα να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας προκειμένου να εξασφαλιστούν κέρδη, τα οποία κατόπιν θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων ουκρανικών υποδομών. «Είναι ζήτημα δικαιοσύνης», είπε προσθέτοντας: «Πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις νομικές αρχές, αυτό είναι πολύ σαφές».
Ο Μισέλ είπε ότι αναμένει από τους ηγέτες της ΕΕ να «δώσουν κάποια ώθηση» στις συζητήσεις. Πρόσθεσε ότι, παρά τα νομικά εμπόδια για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων, «υπάρχει σοβαρό πολιτικό ενδιαφέρον για να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα και να υλοποιηθεί το ζήτημα».
Η ΕΕ δέσμευσε πόρους της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας αξίας 300 δισεκ. ευρώ τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο των τιμωρητικών μέτρων των Βρυξελλών στη Μόσχα εξαιτίας της εισβολής του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Αξιωματούχοι από όλη την ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα, διατύπωσαν στη συνέχεια την ιδέα της κατάσχεσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων για αξιοποίησή τους στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Το κόστος της ανοικοδόμησης υπολογίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Ουκρανία, τις Βρυξέλλες και την Παγκόσμια Τράπεζα σε κάτι λιγότερο από 350 δισ. ευρώ. Το πιθανό ποσό που απαιτείται έχει αυξηθεί από τότε, καθώς οι συχνές ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν καταστρέψει κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές, όπως σταθμούς παραγωγής ενέργειας και κατοικίες.