Οι δολοφονίες δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης αυξήθηκαν κατά 50 τοις εκατό το 2022, φτάνοντας τις 86 παγκοσμίως και αυτό ισοδυναμεί με ένα θάνατο κάθε τέσσερις ημέρες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η UNESCO.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η περσινή αύξηση ακολούθησε τρία χρόνια με τη χαμηλότερη βία κατά των δημοσιογράφων, με μέσο όρο 58 δολοφονίες ετησίως το 2019-21.
«Μετά από πολλά χρόνια διαδοχικών μειώσεων, η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2022 είναι ανησυχητική», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Όντρι Αζουλέι.
Κάλεσε τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να σταματήσουν αυτά τα εγκλήματα και να εξασφαλίσουν την τιμωρία των δραστών, τονίζοντας ότι η αδιαφορία εντείνει το κλίμα βίας.
Η UNESCO διαπίστωσε ότι κανείς δεν οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη στο 86 τοις εκατό των περιπτώσεων.
Τα κίνητρα για δολοφονίες δημοσιογράφων περιελάμβαναν αντίποινα για ρεπορτάζ για το οργανωμένο έγκλημα, τις ένοπλες συγκρούσεις ή την άνοδο του εξτρεμισμού και την κάλυψη ευαίσθητων θεμάτων όπως η διαφθορά, τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, η κατάχρηση εξουσίας και οι διαδηλώσεις, ανακοίνωσε η UNESCO.
Οι μισοί από τους δημοσιογράφους έχασαν τη ζωή τους στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Στο Μεξικό καταγράφηκαν τα περισσότερα θύματα, 19 στο σύνολο και ακολουθεί η Ουκρανία και η Αϊτή.
Η UNESCO διαπίστωσε ότι περίπου οι μισοί δημοσιογράφοι-θύματα ήταν εκτός υπηρεσίας και δέχθηκαν θανατηφόρες επιθέσεις ενώ ταξίδευαν, στα σπίτια τους ή σε πάρκινγκ και άλλους δημόσιους χώρους όπου δεν ήταν σε αποστολή.