28.4 C
Nicosia
Παρασκευή 27 Σεπτέμβριος 2024 | 21:13

Μαθητές αρνήθηκαν να επιστρέψουν στις τάξεις – Δέχεται βολές από παντού ο Προδρόμου

Μετά το σάλο που προκλήθηκε με την διαρροή των θεμάτων για το μάθημα των Νέων Ελληνικών της Γ’ Λυκείου, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για νύξεις και γενικόλογες αναφορές στο εξεταστικό δοκίμιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χαμός στα δημόσια σχολεία – Διέρρευσε γραπτό των Νέων Ελληνικών – Η απάντηση του ΥΠΑΝ

Μάλιστα το Υπουργείο Παδείας αναφέρει ότι άρχισε έρευνα”προκειμένου να διαπιστωθεί η υπαιτιότητα αυτής της ενέργειας, καθώς και τα κίνητρα, εφ’ όσον μάλιστα δεν πρόκειται για «διαρροή» των ίδιων των θεμάτων της εξέτασης”.

Αντιδράσεις από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και κόμματα

Ιδιαίτερα έντονοι ήταν οι μαθητές, οι οποίοι τονίζουν ότι “για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας είναι βαρύτατα εκτεθειμένο”, αναφέροντας ότι πολλοί αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην τάξη και να συμμετέχουν σε μια διαδικασία φιάσκο, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά. Σε ανακοίνωση η ΠΣΕΜ κάνει λόγο για ένα απαράδεκτο θλιβερό περιστατικό, το οποίο θέτει σε κίνδυνο το αδιάβλητο των εξετάσεων. Μάλιστα αναφέρουν ότι υπήρξε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας, με τους μαθητές να ζητούν  όπως οι σημερινές εξετάσεις αναβληθούν, αφού το περιστατικό αυτό αναπόφευκτα προκάλεσε αναστάτωση, ταλαιπωρία αλλά και περισσότερο άγχος σε όλους τους μαθητές.

“Το ΥΠΑΝ ετσιθελικά αποφάσισε όπως αφήσει τους μαθητές στις τάξεις και στο περίμενε για ακόμα μια ώρα, μέχρι να έρθει νέο γραπτό, ώστε να επαναρχίσει η εξέταση στις 11:30, φορτώνοντας τους αμφιβολίες, άγχος και περισσότερη πίεση. Ως ΠΣΕΜ προειδοποιούμε ότι δεν θα ανεκτούμε οποιαδήποτε προσπάθεια στοχοποίησης ή τιμωρίας για αυτούς τους συμμαθητές μας”.

Την ίδια στιγμή, οι μαθητές σημειώνουν πως «αν το ΥΠΑΝ γνώριζε πριν την έναρξη των εξετάσεων για το συγκεκριμένο περιστατικό, τότε εκτός από εκτεθειμένο είναι και επικίνδυνο. Η ευθύνη για αυτή την απόφαση βαραίνει τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος συνεχίζει να επαναλαμβάνει εαυτόν, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των μαθητών. Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα ως προς το ότι οι εξετάσεις τετραμήνων είναι μια αποτυχημένη, αντιπαιδαγωγική διαδικασία η οποία θυματοποιεί τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών/τριών επηρεάζοντας αρνητικά, όχι μόνο την εκπαίδευση αλλά και την ψυχική και συναισθηματική υγεία τους».

Καταλήγοντας, οι μαθητές καλούν το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του, ενώ επαναλαμβάνουν τη θέση τους ότι οι εξετάσεις τετραμήνων πρέπει να καταργηθούν.

Αναβολή της διαδικασίας ζήτησαν επίσης γονείς και εκπαιδευτικοί. Τα μέλη της  γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ επικοινώνησαν με τον Υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου ζητώντας του την άμεση αναβολή της εξέτασης και τονίζοντας ότι η ψυχολογία των παιδιών έφτασε στο 0. Η απάντηση του Υπουργού ήταν «εμένα να δείτε πως είναι η ψυχολογία μου». Η ΟΕΛΜΕΚ ζητά τέλος στο «φιάσκο των τετραμήνων», όπως μας έχει χαρακτηριστικά λεχθεί.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Λοΐζος Κωνσταντίνου είπε στο ΚΥΠΕ ότι “ζήτησαν να το ακυρώσουν, διότι και νέο γραπτό να έρθει, προκλήθηκε ταλαιπωρία και αναστάτωση”, διερωτώμενος με τι ψυχολογία θα γράψουν οι μαθητές.

Βολές από κόμματα και υποψηφίους

Για σκάνδαλο και παιδαγωγικό έγκλημα κάνει λόγο ο Επικεφαλής Τομέα Παιδείας ΑΚΕΛ, Βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης. Σε δήλωση αναφέρει πως η διαρροή των θεμάτων για την εξέταση των Νέων Ελληνικών στην τρίτη λυκείου συνιστά σκάνδαλο και ακόμα ένα παιδαγωγικό έγκλημα, το οποίο πλήττει το αδιάβλητο των εξετάσεων και οδηγεί σε απώλεια της εμπιστοσύνης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

“Οι τριτοκοσμικές καταστάσεις που ακολούθησαν με τους μαθητές να περιμένουν για ώρα στις τάξεις μέχρι να έρθει άλλο γραπτό πλήττουν το κύρος του εκπαιδευτικού μας συστήματος και του θεσμού”, τονίζει, προσθέτοντας ότι για τα παιδιά της τρίτης λυκείου, οι συγκεκριμένες εξετάσεις κρίνουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον τους.

Ο κ. Χριστοφίδης σημειώνει πως αναμένουν άμεση απόδοση ευθυνών γι’ αυτό το πολύ σοβαρό σκάνδαλο, προσθέτοντας ότι η πολιτική ευθύνη βαραίνει με εμφαντικό τρόπο τον Υπουργό Παιδείας.

“Δεν αρκεί που οι κυβερνώντες επέβαλαν ένα πλήρως αποτυχημένο θεσμό, αυτόν των εξετάσεων τετραμήνων ταλαιπωρώντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, ούτε να τον εφαρμόσουν σωστά δεν είναι ικανοί”, καταλήγει ο κ. Χριστοφίδης.

Απαράδεκτη η αποτυχία του ΥΠΑΝ να διασφαλίσει το αδιάβλητο των εξετάσεων, αναφέρει το ΔΗΚΟ. “Η διαρροή του δοκιμίου των Νέων Ελληνικών της Γ’ Λυκείου και η αποτυχία του Υπουργείου Παιδείας να διασφαλίσει το αδιάβλητο των εξετάσεων τετραμήνων, θυματοποιεί τους μαθητές και ιδιαίτερα τους τελειόφοιτους, το μέλλον των οποίων κρίνεται από αυτές τις εξετάσεις”, σημειώνει σε ανακοίνωση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί απαράδεκτη την αδυναμία του ΥΠΠΑΝ να διεξάγει σωστά μια εξέταση και συμπαρίσταται στους επηρεαζόμενους μαθητές και τους γονείς τους οι οποίοι είναι απολύτως δικαιολογημένοι να αντιδρούν για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί.

Από πλευράς της η ΕΔΕΚ αναφέρει πως, «η σημερινή διαρροή των θεμάτων του δοκιμίου των Νέων Ελληνικών της Γ΄ Λυκείου, είναι μία ακόμη επιβεβαίωση των πολύ σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με τα τετράμηνα αλλά και της παντελούς απουσίας σεβασμού έναντι στην ψυχολογία των μαθητών, των γονιών, αλλά και των εκπαιδευτικών και των προσπαθειών που καταβάλλουν».

Στην ανακοίνωσή του το κόμμα σημειώνει ότι, «δυστυχώς ο τρόπος εφαρμογής των τετραμήνων μας απογοήτευσε και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα όποια θετικά στοιχεία συνδέονταν με τον θεσμό».

«Είναι αυταπόδεικτο πως είτε θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ριζική αναμόρφωση του θεσμού των τετραμήνων ώστε να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού σχολείου και να λειτουργούν προς όφελος των μαθητών, ή πρέπει να τερματιστούν», αναφέρει τέλος.

Σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα, το επιτελείο του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, αναφέρει πως «η σημερινή καταδικαστέα ενέργεια διαρροής του θέματος του δοκιμίου των Νέων Ελληνικών για τις εξετάσεις τετραμήνων της Γ’ λυκείου, θα πρέπει να διερευνηθεί και να αποδοθούν ευθύνες».

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι στο Σχέδιο Δράσης για τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, περιλαμβάνεται ολοκληρωμένη αξιολόγηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων με την συμμετοχή των γονιών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των ειδικών», αναφέρουν.

Τέλος το επιτελείο του κ. Χριστοδουλίδη αναφέρει ότι «εάν από την αξιολόγηση επιβεβαιωθεί η αρνητική εκτίμηση για την χρησιμότητά τους, τότε θα καταργηθούν από την ακαδημαϊκή χρονιά 2023 – 2024».

Νωρίτερα, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε πως σε περίπτωση εκλογής του θα καταργήσει τις εξετάσεις τετραμήνων, λέγοντας πως το μόνο που κατάφερε ο θεσμός είναι «να διαιωνίζει ένα νοσηρό εξετασιοκεντρικό σύστημα» και να προσθέτει άγχος και πίεση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, εξυπηρετώντας την παραπαιδεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μαυρογιάννης: Κατάργηση εξετάσεων τετραμήνων σε περίπτωση εκλογής του

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Ισραήλ βομβάρδισε το στρατηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό (βίντεο)

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, μόλις λίγα...

Maggie Smith: Πέθανε η βραβευμένη ηθοποιός των ταινιών «Χάρι Πότερ»

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία της αναπνοή η αγαπημένη Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Σμιθ (Maggie Smith), όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (27/9), η οικογένειά...

Κεφαλογιάννη: Αντιμετωπίζω κρίση στον γάμο μου – Κύριο μέλημα τα παιδιά μου

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προχώρησε σε δήλωση, κάνοντας λόγο για κρίση στον γάμο της με τον Μίνωα Μάτσα. Όπως αναφέρει η ίδια, βιώνει δύσκολες στιγμές...

ΧΑΚ: Μηνιαία κέρδη 5,7% και ο γενικός δείκτης στις 191.02 μονάδες

Κέρδη και στην τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών της τάξης του 5,7%, μία χρηματιστηριακή...

Συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ -τα οποία και φαίνεται πως επιβεβαιώνει η κυβέρνηση του Βερολίνου- επήλθε συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις...

Η έρευνα για τα τουρκικά μπαξίσια στον δήμαρχο Νέας Υόρκης επεκτείνεται σε 6 χώρες: Ο ρόλος της Turkish Airlines και το τουρκικό προξενείο στο...

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τα «μπαξίσια», που έλαβε επί σειρά ετών ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης από αξιωματούχους της Τουρκίας. Οι ομοσπονδιακές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!