Ένας σοβαρός κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας μετά από δεκαετίες αυξανόμενης οικονομικής ολοκλήρωσης, θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια οικονομική παραγωγή μέχρι και 7%, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σημειώνοντας ωστόσο, ότι η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να ανέλθει από 8% μέχρι 12% σε ορισμένες χώρες, εάν και η τεχνολογία διακοπεί.
Σε νέα του έκθεση το ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι ακόμη και ο περιορισμένος κατακερματισμός της παγκόσμιας παραγωγής θα μπορούσε να μειώσει κατά 0,2% το παγκόσμιο ΑΕΠ, αλλά σημειώνει ότι χρειάζεται περισσότερη εργασία για αξιολόγηση του εκτιμώμενου κόστους που αυτή η μείωση θα έχει στο διεθνές νομισματικό σύστημα και στο παγκόσμιο οικονομικό δίχτυ ασφαλείας (GFSN).
Το σημείωμα, που κυκλοφόρησε αργά την Κυριακή, αναφέρει ότι οι παγκόσμιες ροές αγαθών και κεφαλαίων είχαν ισοπεδωθεί μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 και την αύξηση των εμπορικών περιορισμών που παρατηρήθηκε στα επόμενα χρόνια.
«Η πανδημία της COVID-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν θέσει υπό περαιτέρω δοκιμή τις διεθνείς σχέσεις και έχουν αυξήσει τον σκεπτικισμό σχετικά με τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης», υπογραμμίζει η έκθεση του ΔΝΤ.
Αναφέρει επίσης ότι η εμβάθυνση των εμπορικών δεσμών είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας για αρκετά χρόνια, ενώ ωφέλησε τους καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος στις προηγμένες οικονομίες μέσω χαμηλότερων τιμών.
Η διάλυση των εμπορικών δεσμών «θα επηρεάσει περισσότερο τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και τους λιγότερο ευκατάστατους καταναλωτές στις προηγμένες οικονομίες», τονίζει.
Επιπλέον, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι περιορισμοί στη διασυνοριακή μετανάστευση θα στερούσαν από τις οικονομίες υποδοχής πολύτιμες δεξιότητες, ενώ θα μείωναν τα εμβάσματα στις οικονομίες που στέλνουν μετανάστες.
Προσθέτει πως οι μειωμένες ροές κεφαλαίων θα μείωναν τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ η μείωση της διεθνούς συνεργασίας θα εγκυμονούσε κινδύνους για την παροχή ζωτικών παγκόσμιων δημόσιων αγαθών.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι υπάρχουσες μελέτες υποδεικνύουν ότι όσο βαθύτερος είναι ο κατακερματισμός, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος, με την διακοπή της τεχνολογίας να ενισχύει σημαντικά τις απώλειες από τους εμπορικούς περιορισμούς.