18.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 16:00

Για την έκθεση «Πηλός – Ένα αποτύπωμα στο χρόνο» και την σημασία της κεραμικής, μιλάει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγγειοπλαστών

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 θα φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας η Παγκύπρια Έκθεση Κεραμικής Τέχνης με τίτλο «Πηλός – Ένα Αποτύπωμα στο Χρόνο», που διοργάνωσαν ο Δήμος και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αγγειοπλαστών – Κεραμιστών. Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Κάττος, Πρόεδρος του Συνδέσμου, μιλάει για την έκθεση αλλά και την σημασία της κεραμικής τέχνης για τον πολιτισμό.

Στην έκθεση, είπε, συμμετέχουν με έργα τους 39 άτομα, μέλη του Συνδέσμου από ολόκληρη την Κύπρο.

«Ουσιαστικά η έκθεση περιλαμβάνει το αποτύπωμα του κάθε ενός από τους συμμετέχοντες στη σημερινή δεδομένη στιγμή της κεραμικής, αφού το κάθε άτομο είχε το ελεύθερο να δώσει τη δική του αισθητική αντίληψη της κεραμικής με την οποία ασχολείται», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κάττος είπε πως «η έκθεση ξεκινά από κάποιες φωτογραφίες και αντικείμενα τα οποία αποτυπώνουν την παλιά μας ιστορία, δηλαδή των παραδοσιακών χωριών κεραμικής που άφησαν από τα πανάρχαια χρόνια το αποτύπωμα τους».

Εξήγησε ότι τα Μουσεία ανά το παγκόσμιο είναι «γεμάτα από αποτυπώματα της κεραμικής, της πολιτιστικής και πολιτισμικής κουλτούρας της τότε εποχής και εκατομμύρια κόσμου τα επισκέπτονται για να ενημερωθούν για τα πρώτα σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι».

Στην έκθεση, σημείωσε, «υπάρχει μια μεγάλη αισθητική πρόταση από τον κάθε συμμετέχοντα με διαφορετικότητες, δηλαδή από χρηστικό ή γλυπτό αντικείμενο και την εικαστική προσέγγιση του αντικειμένου και καλύπτει όλο το ευρύ φάσμα προτάσεων στην κεραμική. Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται αγγεία, κούπες, τσαγιέρα και άλλα αντικείμενα με σύγχρονη, όμως αισθητική αντίληψη».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Κάττος απάντησε πως «η μία αίθουσα της έκθεσης αγγίζει πιο πολύ στα χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας, ενώ η δεύτερη αίθουσα πιο πολύ στην εικαστική προσέγγιση, δηλαδή αντικείμενα που θεωρούνται εικαστικά».

Η συγκεκριμένη έκθεση που έγινε ύστερα από δύο χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι ουσιαστικά η καθιερωμένη ετήσια έκθεση των μελών του Συνδέσμου, είπε.

Το αποκορύφωμα των δράσεων του Συνδέσμου, συνέχισε, «είναι η πραγματοποίηση της έκθεσης στη Λάρνακα, ωστόσο πριν από αυτήν έγινε στη Λεμεσό η «Γιορτή του Πηλού» και ακολούθησε το άνοιγμα των εργαστηρίων των μελών μας για το κοινό».

«Έγιναν επίσης και άλλες δράσεις μεταξύ των οποίων ένα σεμινάριο στο οποίο συνάδελφος από την Ελλάδα ήρθε στην Κύπρο και παρουσίασε 3-4 τεχνικές του «Ρακού», μιας γιαπωνέζικης τεχνικής ψησίματος κεραμικών, πολύ όμορφη και προσιτή την οποία ζητά σήμερα ο κόσμος», ανέφερε.

Ο κ. Κάττος είπε επίσης ότι «η κεραμική στη Μεσόγειο και ειδικά στην Κύπρο, έδωσε πάρα πολλά στοιχεία και πολιτισμό, αφού χωρίς την κεραμική ο πολιτισμός σήμερα ενδεχομένως να ήταν διαφορετικός από αυτό που γνωρίζουμε».

Συγκεκριμένα, εξήγησε, «από ένα πήλινο δοχείο έμαθε ο κόσμος να πίνει νερό, να τρώει, να μαγειρεύει, το πρώτο κιβώτιο μεταφοράς υλικών ήταν ο αμφορέας» και σημείωσε πως «όλα αυτά δεν μπορούμε εμείς στην Κύπρο να τα αγνοούμε, δεδομένου ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ιστορία στην κεραμική».

Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου είπε πως «υπάρχει μια σκέψη που είναι ακόμα υπό μελέτη και αφορά μια ξεχωριστή προσέγγιση, όπου ο κάθε συνάδελφος θα μπορεί να πάει σε ένα οποιοδήποτε μουσείο, λαϊκής και μεσαιωνικής τέχνης και αρχαιολογικό, να εντοπίσει κάποιο αντικείμενο που να τον αντιπροσωπεύει και να το μεταφέρει με τα σημερινά σύγχρονα υλικά και την σύγχρονη αντίληψη που έχει».

Ερωτηθείς κατά πόσον σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Υφυπουργείο Πολιτισμού ο Σύνδεσμος θα μπορούσε να παρουσιάσει την κεραμική και αγγειοπλαστική τέχνη στα σχολεία της Κύπρου, ο κ. Κάττος απάντησε πως «εκφράσαμε την πρόθεση μας για οποιαδήποτε συζήτηση με στόχο να παρουσιάσουμε προτάσεις που αφορούν τη τέχνη μας με τους συγκεκριμένους Φορείς».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «μόνο το Υφυπουργείο Τουρισμού ανταποκρίθηκε στην πρόθεση μας ενώ το Υπουργείο Παιδείας και το Υφυπουργείο Πολιτισμού δεν έδειξαν το ίδιο ενδιαφέρον».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου είπε επίσης πως η «Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας βρίσκεται κυριολεκτικά στον αναπνευστήρα και δεν υπάρχει ούτε ένας αγγειοπλάστης, αφού έχουν όλοι αφυπηρετήσει».

«Δεν έχουμε κληθεί να εκφράσουμε την άποψη μας για την αγγειοπλαστική την οποία κατέχουμε» ανέφερε και πρόσθεσε πως «ο Σύνδεσμος διαθέτει 60 μέλη και προσπαθούμε να διατηρήσουμε με κόπους, με νύχια και με δόντια την αγγειοπλαστική, χωρίς κανένα όφελος και χωρίς καμία χορηγία».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η Κύπρος παρουσιάζεται και φιλοξενείται σε διάφορα Μουσεία του κόσμου με κεραμικά και αγγεία διαφόρων εποχών της ιστορίας της, ωστόσο στη χώρα των Αγίων η συγκεκριμένη τέχνη βρίσκεται σε απαξιωτική κατάσταση».

Στο νησί μας, είπε, «θεωρούνται εικαστικές τέχνες όλες οι άλλες, μεταξύ των οποίων ζωγραφική, χορός και θέατρο, αλλά ο πηλός στον οποίο ο άνθρωπος πρωτοζωγράφισε, έφαγε, μαγείρεψε και δόξασε τον Θεό, δεν έχει τη θέση που του αρμόζει στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου».

Σημειώνεται ότι την έκθεση διοργανώνουν ο Δήμος Λάρνακας και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αγγειοπλαστών – Κεραμιστών, σε επιμέλεια Νεφέλης Στυλιανού, φιλοξενείται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης και η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.

Οι ώρες λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης είναι Δευτέρα – Παρασκευή από τις 9 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι και 3 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα. Το Σάββατο η Πινακοθήκη είναι ανοικτή από τις δέκα το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!