5.8 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025 | 0:42

Yποστήριξη συνεργασίας Βρετανίας – Κύπρου στους τομείς της θάλασσας και της ναυτιλίας, από Ύπατο Αρμοστή ΗΒ

Την προθυμία της Βρετανίας να υποστηρίξει και να στηρίξει τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου στους τομείς της θάλασσας και της ναυτιλίας, εξέφρασε ο νέος Υπατος Αρμοστής της χώρας Ιρφάν Σιντίκ.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη του στο Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) με αφορμή τη συνεργασία του με το Southampton Maritime Institute, ο κ. Σιντίκ εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη του και σημείωσε πως «πρόκειται για έναν συναρπαστικό και καινοτόμο οργανισμό που επικεντρώνεται σε σημαντικούς τομείς, όπως η απαλλαγή της ναυτιλιακής βιομηχανίας από τις εκπομπές άνθρακα και τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής».

Πρόσθεσε ότι «αυτές είναι τεράστιες προτεραιότητες για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και για την Κύπρο, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία, κάτι που είναι εμφανές στον τρόπο με τον οποίο το Ινστιτούτο κατάφερε να δημιουργήσει δεσμούς με το Θαλάσσιο και Ναυτιλιακό Ινστιτούτο του Southampton. Αυτοί οι δεσμοί είναι πραγματικά σημαντικοί για μάς, διότι θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία και την ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «είναι μια πραγματική ευκαιρία να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε αυτόν τον τομέα, αλλά και να δείξουμε την προτεραιότητα αυτών των τομέων, ιδίως της πράσινης ατζέντας και της διαχείρισης της».

Όπως είπε ο κ. Σιντίκ «δεδομένου ότι μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρξαν κάποια νέα εμπόδια για τους Κύπριους φοιτητές στη Βρετανία, προσπαθούμε να σκεφτούμε τρόπους με τους οποίους μπορούν να δημιουργηθούν νέοι δεσμοί μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου και φορέων στην Κύπρο για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε αυτές τις ευκαιρίες, οι οποίες είναι εξαιρετικά πολύτιμες και σημαντικές».

Ο νέος Υπατος Αρμοστής ανέφερε επίσης ότι «είναι συναρπαστικό να βλέπει κάποιος τη δουλειά που έγινε εδώ στο Ινστιτούτο, που είναι κατά κάποιο τρόπο, ακόμη πιο προηγμένη από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως όσον αφορά τους δεσμούς μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και την εμπορική αξιοποίηση όλης αυτής της έρευνας και της καινοτομίας. Είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε και να στηρίξουμε αυτόν τον τομέα της συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου».

Από την πλευρά του ο Ζαχαρίας Σιόκουρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου είπε ότι «με την Υπάτη Αρμοστεία είχαμε στενή συνεργασία από την αρχή της ετοιμασίας της πρότασης με την οποία δημιουργήθηκε το CMMI δεδομένου ότι ένας από τους ιδρυτικούς εταίρους του έργου ήταν το Southampton Maritime Institute του Πανεπιστημίου του Southampton». Εξήγησε ότι το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο συμμετέχει με τον Διευθυντή του αντίστοιχου Κέντρου στο Πανεπιστήμιο, στην εκτελεστική ομάδα του CMMI και άρα έχουν ενεργό ρόλο στην Διοίκηση του Οργανισμού.

Πρόσθεσε ότι «συνεργαζόμαστε πολύ στενά σε πάρα πολλά από τα σχέδια του Οργανισμού. Προσβλέπουμε ότι αυτή η σχέση με την Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας στη Κύπρο θα συνεχίσει περαιτέρω γιατί υπάρχουν πολλοί τομείς που η Βρετανία στα θέματα της θάλασσας και της ναυτιλίας είναι δραστήρια και υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες και για την Κύπρο».

Όπως είπε ο κ. Σιόκουρος σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στο Southampton με τον Δήμαρχο της Λάρνακας και τη Δήμαρχο της Βρετανικής πόλης, συμφωνήθηκε μια στενότερη συνεργασία και το επίπεδο των δύο πόλεων».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω συνεργασία του CMMI και με άλλα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Βρετανίας, κ. Σιόκουρος είπε ότι «υπάρχει ένα πρόγραμμα που τρέχει αυτό το διάστημα με αρκετούς εταίρους από την Αγγλία».

«Προσβλέπουμε σε συνέχιση και ενδυνάμωση της συνεργασίας αυτής και μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!