9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:27

Βρετανία: Ριζική αναδιαμόρφωση του χρηματοπιστωτικού του τομέα από την κυβέρνηση Σούνακ

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή εκτενείς μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα  που λέει ότι θα αναθεωρήσει τους νόμους της ΕΕ που «πνίγουν την ανάπτυξη».

Το πακέτο των 30 μέτρων περιλαμβάνει χαλάρωση του κανονισμού που απαιτεί από τις τράπεζες να διαχωρίζουν τις λιανικές τους δραστηριότητες από τις επενδυτικές. Αυτό το μέτρο — που εισήχθη για πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 — δεν θα ισχύει για τις τράπεζες που εστιάζουν στο λιανικό εμπόριο.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε επίσης ότι θα επανεξετάσει τους κανόνες σχετικά με τη λογοδοσία των κορυφαίων στελεχών του χρηματοοικονομικού τομέα – έναν άλλο κανονισμό μετά το 2008. Το Καθεστώς Ανώτερων Διευθυντών, που εισήχθη το 2016, σημαίνει ότι τα άτομα σε ρυθμιζόμενες εταιρείες μπορούν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις για κακή συμπεριφορά, κουλτούρα στο χώρο εργασίας ή λήψη αποφάσεων.

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν στο πακέτο, που ονομάζεται Μεταρρυθμίσεις του Εδιμβούργου (Edinburgh Reforms), περιλαμβάνουν επίσης μια αναθεώρηση των κανονισμών σχετικά με τις ανοικτές πωλήσεις, τον τρόπο εισαγωγής των εταιρειών στο χρηματιστήριο, τους ισολογισμούς των ασφαλιστών και τα καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι ήθελε να διασφαλίσει το καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου ως «έναν από τους πιο ανοιχτούς, δυναμικούς και ανταγωνιστικούς κόμβους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο».

«Οι μεταρρυθμίσεις του Εδιμβούργου εκμεταλλεύονται τις ελευθερίες μας για το Brexit για να παράσχουν ένα ευέλικτο και εγχώριο ρυθμιστικό καθεστώς που λειτουργεί προς το συμφέρον του Βρετανού λαού και των επιχειρήσεων μας», είπε σε δήλωσή του.

«Και θα προχωρήσουμε παραπέρα – επιφέροντας μεταρρύθμιση των επαχθών νόμων της ΕΕ που πνίγουν την ανάπτυξη σε άλλους κλάδους, όπως η ψηφιακή τεχνολογία και οι βιοεπιστήμες».

Η κυβέρνηση χρεώνει τις μεταρρυθμίσεις ως τρόπο για να αξιοποιήσει τις ελευθερίες που προσφέρει το Brexit, δηλώνοντας ότι εκατοντάδες σελίδες νόμων της ΕΕ που διέπουν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα αντικατασταθούν ή θα καταργηθούν.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έχει βλάψει την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας, με το Reuters να αναφέρει ότι το Λονδίνο έχασε δισεκατομμύρια ευρώ σε ημερήσιες συναλλαγές μετοχών και παραγώγων στα χρηματιστήρια της ΕΕ μετά την αποχώρησή του από το μπλοκ. Ερευνητές στο London School of Economics δήλωσαν νωρίτερα φέτος ότι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα είναι μεταξύ των τομέων που θα πληγούν περισσότερο από το Brexit.

Η επιδίωξη να τονώσει την υποτονική οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επίσης γίνει προτεραιότητα για την κυβέρνηση, με τη χώρα να προβλέπεται να βρίσκεται στο χείλος μιας μακράς ύφεσης.

Η προαναγγελθείσα κατάργηση του ανώτατου ορίου του Ηνωμένου Βασιλείου στα μπόνους των τραπεζιτών ήταν μια από τις λίγες πολιτικές που ανακοινώθηκε από τον προκάτοχο του Χαντ, Κουάσι Κουάρτενγκ.

Ο Κουάρτενγκ είχε υποσχεθεί ένα «Big Bang 2», αναφερόμενος στην απορρύθμιση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου τη δεκαετία του 1980, η οποία προσέλκυσε πλήθος παγκόσμιων τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και αύξησε γρήγορα το μέγεθος του χρηματοοικονομικού τομέα του City of London.

Μια άλλη προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα αυξήσει τις αρμοδιότητες των ρυθμιστικών αρχών ώστε να συμπεριλάβει τη διευκόλυνση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, ο Τζον Βίκερς, πρώην πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Τραπεζών, προειδοποίησε σε επιστολή προς τους Financial Times αυτή την εβδομάδα ότι «η ειδική ευνοϊκή μεταχείριση του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών… θα μπορούσε να είναι επιζήμια για αυτόν, όπως όλοι είδαμε πριν από 15 χρόνια .»

Η Τούλιπ Σίντικ, σκιώδης υπουργός πόλης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, χαρακτήρισε τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις «πορεία προς τα κάτω».

«Η εισαγωγή περισσότερων κινδύνων και πιθανώς μεγαλύτερης οικονομικής αστάθειας επειδή δεν μπορείτε να ελέγξετε τους υποστηρικτές σας είναι αυτή η κυβέρνηση των Τόρις», είπε, αναφερόμενη στις συνεχιζόμενες εσωτερικές διαμάχες εντός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

«Μεταρρυθμίσεις όπως η ξιφασκία και το καθεστώς των ανώτερων διευθυντών εισήχθησαν για καλό λόγο. Η Σίτι δεν θέλει αδύναμα βραβεία παρηγοριάς για την πώληση στο ποτάμι στη συμφωνία των Τόρις για το Brexit, ούτε περισσότερες κενές υποσχέσεις για απορρύθμιση».

Πηγή: CNBC

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!