Για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου, ενημέρωσε το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της ΚΣ ΟΑΣΕ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη συνεδρία του Προεδρείου της Συνέλευσης, που έγινε μέσω διαδικτύου χθες, προσφώνησε ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, προεδρεύουσας χώρας του ΟΑΣΕ, Edi Rama, ενόψει της 27ης Συνάντησης του Συμβουλίου Υπουργών του Οργανισμού, μέρος της οποίας θα παρακολουθήσουν μέσω διαδικτύου τα μέλη του Προεδρείου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2020.
Σε παρέμβασή του, ο κ. Χατζηγιάννη ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη, προνοούν την επιστροφή και εγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της πόλης υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Κύπριος βουλευτής επεσήμανε ότι η Τουρκία προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της ΕΕ, περιλαμβανομένου πολύ πρόσφατου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι εν όψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η διεθνής κοινότητα θα επιδείξει πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, απαιτώντας από την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
Ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε επίσης την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εφαρμογής του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε καταστάσεις ενόπλων συγκρούσεων και σε περιοχές υπό στρατιωτική κατοχή, καθώς και την ανάγκη διασφάλισης της ασφαλούς και αξιοπρεπούς επιστροφής των εκτοπισμένων στις εστίες τους, μετά το τέλος των εχθροπραξιών.
Αναφερόμενος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 9 Νοεμβρίου 2020, ο κ. Χατζηγιάννη απηύθυνε έκκληση για άμεση εφαρμογή των προνοιών της συμφωνίας για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την εκατέρωθεν παράδοση των σορών των θυμάτων του πολέμου.
Επιπλέον, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στην αυξανόμενη εργαλειοποίηση της θρησκείας προς εξυπηρέτηση εθνικιστικών ή λαϊκιστικών στόχων και εξέφρασε την υποστήριξη του όσον αφορά στις ληφθείσες αποφάσεις κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φως βίαιων επιθέσεων που διενεργούνται από μέλη φανατικών θρησκευτικών οργανώσεων, τις οποίες ενθαρρύνουν ή υποκινούν άλλα κράτη.
Η δέσμευση στη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά ταυτόχρονα η ελευθερία έκφρασης δεν μπορεί να καταπατείται στο όνομα της θρησκείας, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη.
«Οφείλουμε να προωθήσουμε το διαθρησκειακό διάλογο αλλά και την κοσμική εκπαίδευση, έτσι ώστε περιστατικά, όπως η τραγική δολοφονία του Σαμουέλ Πατί στη Γαλλία, να μην διχάζουν τις κοινωνίες μας», κατέληξε.