ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ του ενοικίου στις οικογένειες που έχουν οικονομικά προβλήματα, η ένταξη μη γεωργικών νόμιμων περιοχών στις οικιστικές ζώνες, δημιουργία περιοχών με μεγάλο συντελεστή δόμησης και η αξιοποίηση του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης είναι μερικά από τα μέτρα που προτείνει ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς για αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπατριώτες μας.
Αναλυτικά οι απόψεις του κ. Πρωτοπαπά είναι οι παρακάτω:
Σε μια περίοδο που η εξεύρεση στέγης, ειδικά για τα νεαρά ζευγάρια, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, ποια η στεγαστική πολιτική που θα εφαρμόσετε, αν εκλεγείτε στην προεδρία της Δημοκρατίας;
Το στεγαστικό πρόβλημα είναι πολύ έντονο στα νεαρά ζευγάρια σε όλες τις επαρχίες, αλλά στη Λεμεσό παραμένει να είναι πιο έντονο. Κύρια αιτία του προβλήματος είναι η αύξηση των ενοικίων, αλλά και η καθήλωση των μισθών, ειδικά των νέων στον ιδιωτικό τομέα. Ως πρώτο μέτρο για την επίλυση του προβλήματος αυτού θα είναι η ένταξη μη γεωργικά γονίμων περιοχών στις οικιστικές ζώνες και τη δημιουργία περιοχών με μεγάλο συντελεστή δόμησης που να διευκολύνει την ανοικοδόμηση χαμηλού κόστους διαμερισμάτων.
Η χρήση του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης ως οργάνου υποβοήθησης των νεαρών ζευγαριών, τα οποία θα πρέπει να πληρούν κάποια εισοδηματικά κριτήρια, για την εξεύρεση ιδιόκτητης κατοικίας με χαμηλή δόση και μακροχρόνια χρηματοδότηση θα αποτελεί ένα δεύτερο μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος της στέγης. Επιπλέον των ανωτέρω ο Οργανισμός Ανάπτυξης Γης προτείνεται να επιστρατευθεί, επίσης, όχι μόνο για τον διαχωρισμό χαμηλού κόστους οικοπέδων, αλλά και για την ανοικοδόμηση φτηνού κόστους πολυκατοικιών για την παραχώρηση στέγης σε άπορα ζευγάρια με χαμηλό ενοίκιο.
Επίσης, να προχωρήσει ο ίδιος Οργανισμός να ανοικοδομήσει στις διάφορες πόλεις που υπάρχουν Ιδιωτικά ή Δημόσια Πανεπιστήμια Φοιτητικές Εστίες, τις οποίες να τις συνδιαχειρίζεται με τις Πανεπιστημιακές Διοικήσεις, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα εξεύρεσης στέγης και στους φοιτητές και να κενωθούν αρκετά άλλα διαμερίσματα ώστε αυτά να είναι διαθέσιμα στα νεαρά ζευγάρια και στις άλλες οικογένειες που έχουν στεγαστικές ανάγκες.
Ποια μέτρα εισηγείστε για αντιμετώπιση της τεράστιας αύξησης των ενοικίων;
Ως ενδιάμεσο μέτρο μέχρι την εκτέλεση των πιο πάνω δράσεων, προτείνεται να επιδοτείται το ενοίκιο στις οικογένειες που έχουν οικονομικά προβλήματα είτε αυτές αποτελούνται από νεαρά ζευγάρια είτε από πιο ηλικιωμένα που λαμβάνουν χαμηλή σύνταξη ή ανεργιακό επίδομα. Ένα τέτοιο μέτρο άλλωστε εφαρμόζεται σήμερα στους πολιτικούς πρόσφυγες και είναι άδικο να μην εφαρμόζεται και στους μόνιμους κατοίκους της Κύπρου.
Βρίσκεται στην επικαιρότητα το τεράστιο σκάνδαλο με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες. Ποιες οι θέσεις σας γι’ αυτό το σοβαρό θέμα;
Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα παγκύπριο ηλεκτρονικό αρχείο με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες στο οποίο να καταγραφούν οι μέχρι σήμερα δικαιούχοι και τα πραγματικά πρόσωπα που νέμονται τις περιουσίες αυτές. Οι τουρκοκυπριακές περιουσίες θα πρέπει να ανακατανεμηθούν άμεσα στους πραγματικούς δικαιούχους που δεν είναι άλλοι από τους πρόσφυγες του 1974.
Προτείνεται να εφαρμοστεί, επίσης, και ένα σχέδιο επιδότησης της ανακαίνισης των Τουρκοκυπριακών οικιών με σκοπό την μακροχρόνια στέγαση δικαιούχων προσφύγων του 1974. Στην περίπτωση των γεωργικών εκτάσεων, δεν θα παραχωρείται καμιά επιδότηση για καλλιέργειες αν ο δικαιούχος των επιδοτήσεων αυτών είναι ο πραγματικός δικαιούχος χρήστης του κτήματος. Αν ο χρήστης του κτήματος δεν είναι γεωργός πρόσφυγας, τότε το κτήμα θα πρέπει να παραχωρείται με διαφανή διαδικασία σε άλλη, κατά προτίμηση νεαρή, οικογένεια προσφύγων. Στα δε τουριστικά τεμάχια ή τα άλλα ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας θα πρέπει να παραχωρούνται με μίσθωση σε φυσικά πρόσωπα που θα είναι πρόσφυγες του 1974 ή σε νομικά πρόσωπα που ελέγχονται κατά πλειοψηφία από φυσικά πρόσωπα που είναι πρόσφυγες του 1974, μετά από τη διενέργεια πλειστηριασμού μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Τα χρήματα από τις μισθώσεις αυτές θα κατατίθενται στο ίδιο ταμείο που θα επιδοτεί την επιδιόρθωση των τουρκοκυπριακών κατοικιών προκειμένου να στεγάσει δικαιούχους πρόσφυγες του 1974.
Ποιες οι εισηγήσεις σας για τόνωση των ξένων επενδύσεων μετά την κατάργηση του Επενδυτικού Προγράμματος;
Η Κύπρος λόγω της γεωγραφίας της αποτελεί από μόνη της ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις φτάνει να υπάρχει ένα διάφανο και αξιοκρατικό καθεστώς αδειοδότησης. Το μοντέλο ανάπτυξης θα πρέπει να προσανατολιστεί στην επιχειρηματικότητα, την τεχνολογία, την καινοτομία σε πολλούς τομείς της αγοράς αλλά και στην πρωτογενή παραγωγή, στην απευθείας δηλαδή παραγωγή, τυποποίηση και συντονισμένη διάθεση δικών μας αγαθών και προϊόντων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η επικείμενη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση.
Η πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η επόμενη Κυβέρνηση δεν θα είναι η προσέλκυση των επενδύσεων, αλλά η εξασφάλιση της επάρκειας των αγαθών σε προσιτές τιμές προς τους πολίτες, όπως τροφίμων, ενέργειας, ζωοτροφών, φαρμάκων, φυτοφαρμάκων και ζωοφαρμάκων, γιατί φαίνεται να χειροτερεύουν οι συνθήκες διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών από την πρόσφατη γεωπολιτική κρίση.
Στον τομέα της έλκυσης κτηματικών επενδύσεων, σημαντικό θα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κτηματαγοράς σε σχέση με άλλους μεσογειακούς προορισμούς χωρίς να παρίσταται ανάγκη χορήγησης υπηκοότητας για την αγορά ακινήτου. Άλλωστε και από τις πρόσφατες έρευνες στο θέμα των πολιτογραφήσεων αποδείχθηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτογραφηθέντων δεν έχουν καταβάλει ακόμα ολόκληρο το ποσό εξαγοράς του ακινήτου.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΑΚΙΝΗΤΑ» ΤΕΥΧΟΣ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022