Τα θερμά του συγχαρητήρια για το έργο που επιτελεί το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου(ΤΕΠΑΚ), εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων του κτηρίου των Εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών και των νέων αιθουσών διδασκαλίας και των γραφείων των ∆ιοικητικών Υπηρεσιών του ΤΕΠΑΚ.
Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για δύο σημαντικά έργα συνολικού ύψους πέραν των 5 εκ. ευρώ, από εθνικούς πόρους, «τα οποία θα συμβάλουν στην περαιτέρω άνοδο της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στη βελτίωση των διοικητικών υπηρεσιών του ΤΕΠΑΚ». Ο Πρόεδρος εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς το ίδρυμα Λεβέντη για τη δωρεά του συνολικού ύψους €200.000 για την ανάπτυξη των εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών.
Ακολούθως, υπογράμμισε την ανάγκη η αγγλική γλώσσα να εισαχθεί στα δημόσια Πανεπιστήμια κάτι που θα επιτρέψει, όπως είπε, τη συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και έφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία του ΤΕΠΑΚ, με άλλα επτά ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.
«Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ανταλλαγή προγραμμάτων(σπουδών) όταν εμείς επιμένουμε ότι, τάχα, η μόνη γλώσσα που μπορεί να διδάσκεται είναι η ελληνική;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος, και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η αγγλική γλώσσα για τους απόφοιτους του ΤΕΠΑΚ που εργοδοτούνται σε μεγάλες εταιρείες με έδρα την Κύπρο. «Πώς θα συνεννοούνται; θα υποχρεώσουμε εταιρείες μεγαθήρια να μάθουν την ελληνική για να μπορούν να συνεννοούνται με τους φοιτητές, τους απόφοιτους, τους επιστήμονες μας;» διερωτήθηκε περαιτέρω.
Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές που ήταν παρόντες στην τελετή, είπε ότι «θα πρέπει να δείτε πώς αντιμετωπίζεται το θέμα της γλώσσας το ταχύτερο. Είναι εκ των ων ουκ άνευ για την πρόοδο και του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι υπάρχει και ο ανταγωνισμός μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών Πανεπιστημίων. Δεν είμαστε εναντίον της ιδιωτικής ανωτάτης εκπαίδευσης, το αντίθετο. Αλλά θα πρέπει να δώσουμε τα ίδια εφόδια και στα κρατικά πανεπιστήμια», είπε.
Απηύθυνε έκκληση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσει έτσι ώστε μια εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και χρόνια να ξεπεραστεί και να αντιμετωπιστεί μια «αναπηρία», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το πρόβλημα που παρατηρείται σε σχέση με την ανάπτυξη του Β’ πόλου των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΠΑΚ , είπε ότι θα φροντίσει, με κάθε τρόπο, έτσι ώστε «προ της παράδοσης της εξουσίας», όπως είπε, να ληφθούν οριστικά αποφάσεις και για την Β’ Τεχνική και για το παλιό νοσοκομείο έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Για την ανέγερση των ιδιόκτητων φοιτητικών εστιών του ΤΕΠΑΚ στον πρώην οικισμό Βερεγγάρια, είπε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα ποσό στον προϋπολογισμό του κράτους. Αν προχωρήσετε με τις μελέτες είτε για την Πανεπιστημιούπολη είτε για άλλες κτηριακές εγκαταστάσεις, αθλητικές ή ακόμα και διδασκαλίας, εύκολα η νέα κυβέρνηση με ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό μπορεί να καλύψει το όποιο κόστος προβλέπεται…».
Αναφερόμενος στο νέο Τμήμα Ναυτιλιακών στο ΤΕΠΑΚ, είπε ότι είναι κάτι που έλειπε, λαμβάνοντας υπόψη, όπως είπε, το γεγονός ότι η κυπριακή ναυτιλία κατέχει την 11η θέση παγκοσμίως και την 3η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εξέφρασε, τέλος, τα θερμά του συγχαρητήρια για το έργο που επιτελεί το ΤΕΠΑΚ , προσθέτοντας πως «σε ελάχιστα χρόνια έχει καθιερωθεί, είναι εκπαιδευτικά στις υψηλότερες βαθμίδες απόδοσης».
Πρύτανης ΤΕΠΑΚ: Yπολογίζουμε στην ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας στην υλοποίηση των σχεδιασμών μας
Σε χαιρετισμό του στην τελετή, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ανέφερε πως «έχει λεχθεί επανειλημμένα ότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται σε φάση παραγωγικής ανάπτυξης. Μόλις σήμερα επέστρεψα από τη Γερμανία και την τακτική συνάντηση των Πρυτάνεων των επτά Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που μαζί με το Πανεπιστήμιο μας, συμμετέχουν στην εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία, όπως η ίδια αναφέρει, ενός πανεπιστημίου του μέλλοντος, του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου».
«Στόχος της σύμπραξής μας είναι να προσφέρουμε κοινά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην αγγλική γλώσσα, με τη δυνατότητα οι φοιτητές και φοιτήτριες να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και στις 8 χώρες», σημείωσε.
Σε αυτόν τον χάρτη κινητικότητας, πρόσθεσε, « εντάσσεται και η Λεμεσός και σε αυτό το κτήριο που βρισκόμαστε τώρα στεγάζονται τα γραφεία των στελεχών που διαχειρίζονται το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο. Επίσης», συνέχισε, «με την πρόσφατη συμφωνία μας με το Υπουργείο Παιδείας εμπλουτίζουμε την εκπαιδευτική μας λειτουργία».
Παράλληλα, ανέφερε ο Πρύτανης, «με τη δημιουργία της νέας Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας, δημιουργούμε το νέο ακαδημαϊκό Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών εδώ στη Λεμεσό, τα όργανα διοίκησης του Τμήματος έχουν συσταθεί και το πρόγραμμα σπουδών του βρίσκεται στα τελικά στάδια και θα υποβληθεί για έγκριση από τον ΔΙΠΑΕ στις αρχές του νέου χρόνου».
Σε πλήρη εξέλιξη, είπε, « βρίσκεται και ο διαγωνισμός για τη μεγάλη ανάπτυξη φοιτητικών εστιών και άλλων δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου στον πρώην οικισμό Βερεγγάρια».
Επιπρόσθετα, ανέφερε ο Παναγιώτης Ζαφείρης, «έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για σχεδιασμό των κτηριακών αναγκών μας, έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη. Καταρτίσαμε, για πρώτη φορά, ολοκληρωμένο Στρατηγικό Πλάνο Ανάπτυξης Υποδομών με βάθος δεκαετίας, το οποίο έχει εγκριθεί από όλα τα Σώματα του Πανεπιστημίου».
«Yπολογίζουμε στην ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας στην υλοποίηση των σχεδιασμών μας. Είναι καταλυτική προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε το εκπαιδευτικό και ερευνητικό μας όραμα και τους στόχους μας», τόνισε.
Τα σημερινά εγκαίνια, επεσήμανε, «χαρακτηρίζονται από μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Τα Εργαστήρια του Τμήματος Καλών Τεχνών αποτελούν το πρώτο κτίριο του ΤΕΠΑΚ το οποίο ανεγέρθηκε με τη μερική κάλυψη του συνολικού κόστους να προέρχεται από δωρεά. Η δωρεά του Ιδρύματος Λεβέντη, συνολικού ύψους €200.000 ήταν καθοριστική στην ανάπτυξη των εργαστηριακών υποδομών του Τμήματος Καλών Τεχνών».
Ο Πρύτανης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες και την εκτίμηση της πανεπιστημιακής κοινότητας προς το Ίδρυμα Λεβέντη «για την έμπρακτη επίδειξη εμπιστοσύνης στο Πανεπιστήμιο μας, η οποία μεταφράζεται και σε προσφορά στην παιδεία και τον πολιτισμό της χώρας μας».
Ευχαρίστησε, τέλος, «όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που έχουν εμπλακεί για την επιτυχή ολοκλήρωση των δυο αναπτύξεων. Όλα τα στελέχη των διοικητικών υπηρεσιών, ειδικότερα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας, τις υφιστάμενες και προηγούμενες Πρυτανικές Αρχές, τα μέλη του Συμβουλίου και της Συγκλήτου».
Πρόεδρος Συμβουλίου ΤΕΠΑΚ: Το ΤΕΠΑΚ προχωρεί σε μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη ανάπτυξη
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Δρ Χρίστος Χωματάς, ανέφερε πως «τα Εργαστήρια του Τμήματος Καλών Τεχνών φιλοξενούν αίθουσες ζωγραφικής, χαρακτικής και χώρους ομαδικής εργασίας φοιτητών. Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, το οποίο ορθώνεται επάξια δίπλα στα μεγάλα ιστορικά κτήρια της οδού Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, στο κέντρο της πόλης».
Εξέφρασε, με τη σειρά του, ευχαριστίες προς τον ίδρυμα Λεβέντη για κάλυψη μέρους του κόστους.
Ανέφερε, επίσης, πως «το παρόν σύμπλεγμα περιλαμβάνει την ανακαίνιση του υφιστάμενου διατηρητέου κτηρίου σε γραφεία των Διοικητικών Υπηρεσιών, καθώς και την ανέγερση νέου κτηρίου με έξι σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας. Μια αρμονική συνύπαρξη του παλιού με το καινούριο».
Ο Δρ Χωματάς είπε πως «το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου προχωρεί σε μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει, μα δεν εξαντλείται, στα πιο κάτω:
– Φοιτητικές εστίες και άλλες ερευνητικές υποδομές στους χώρους του Βερεγγάρια στα Κάτω Πολεμίδια. Ο διαγωνισμός έχει ήδη προκηρυχθεί για το κατασκευαστικό κομμάτι.
– Νέες Ακαδημαϊκές Σχολές σε Λεμεσό και Πάφο. Το Πανεπιστήμιο επεκτείνεται και δυναμώνει, αναβαθμίζοντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
– Διεθνής παρουσία μέσω της ενεργής συμμετοχής μας στο Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο.
– Συνέργειες με τους Δήμους Λεμεσού και μείζονος Λεμεσού, καθώς και με το ΕΒΕΛ για την ανάδειξη της πόλης μας.
– Στρατηγικό κτηριακό προγραμματισμό δεκαετίας, για αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χώρων και ιδιαίτερα του Β’ Πόλου ανάπτυξης, δηλαδή της περιοχής γύρω από το παλαιό Νοσοκομείο και την Τεχνική Σχολή».
Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Δρ Χωματάς ανέφερε: «η εξασφάλιση του Βερεγγάρια για κατασκευή εστιών για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας, αποτελεί κατ’ εξοχήν δική σας πρωτοβουλία και για αυτό, όλως ιδιαιτέρως, σας ευχαριστούμε, τόσο για την παραχώρηση της γης, όσο και για την ενίσχυση με τους αναγκαίους πόρους. Κάποια θέματα που προέκυψαν και χρήζουν αντιμετώπισης, είμαστε βέβαιοι ότι θα σας έχουμε αρωγούς για την επίλυσή τους».
«Γνωρίζουμε καλά τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Την ίδια ώρα, όμως, αναγνωρίζουμε και τις δικές σας προσωπικές ενέργειες για διατήρηση του Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου μας σε όρια που μας επιτρέπουν να οραματιζόμαστε. Που μας επιτρέπουν να στοχεύουμε εκεί ψηλά, για τους νέους και τις νέες μας», πρόσθεσε.
«Η παράκληση μας προς εσάς», συνέχισε, «αφορά την υποστήριξή σας για τον Β’ Πόλο ανάπτυξης, ως έχω αναφέρει, για τον οποίο είμαστε σε συνεννόηση με την Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία, για τροχοδρόμηση συγκεκριμένων ενεργειών υλοποίησης. Η συμβολή σας προς αυτή την κατεύθυνση θα αποβεί, τολμώ να πω, καθοριστική ώστε να υπερπηδηθούν τα όποια εμπόδια».
Κλείνοντας, ευχαρίστησε θερμά την Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας «για τον γενικό συντονισμό της υλοποίησης των δύο έργων που εγκαινιάζουμε απόψε. Ευχαριστίες απευθύνω επίσης, στο Συμβούλιο, τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο, καθώς και στον Διευθυντή για τη συνεργασία και την προσήλωση στους υψηλούς στόχους του Πανεπιστημίου μας», κατέληξε.
Τα δύο έργα παρουσίασε η Αρχιτέκτονας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας του ΤΕΠΑΚ κα Έλλη Παπαλουκά.